Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aai-Frankrijk!

Beleggers geven Frankrijk allang niet meer zijn hoge AAA-kredietwaardigheid, schrijft Bloomberg. Zij wachten niet op de kredietbeoordelaars met het verlagen van hun oordeel over Frankrijk. Het renteverschil met Duitsland op het tienjaars staatspapier loopt gestaag op, tot 158-punten gisteren. Vorige week werd zelfs 200 basispunten meer betaald voor Frans staatspapier dan voor Duits.

Frankrijk gaat gebukt onder de relatief grootste staatsschuld van de sterke eurolanden, 85% van het bbp. Franse banken bezitten ook een groot aandeel in de schuld van de probleemlanden. Moody’s ziet het grootste risico voor de Franse kredietwaardigheid in grotere garantstelling voor de probleemlanden. Volgens Jennifer McKeown, econoom bij Capital Economics, zorgt de Franse blootstelling aan de perifere eurolanden voor desastreuze gevolgen, als de problemen in Zuid-Europa niet adequaat worden aangepakt.

Volgens strateeg Bill Blain wordt Frankrijk door de markten al niet meer gezien als triple-A land. De markt heeft zijn oordeel al geveld. Credit Suisse voorspelt zelfs een Franse rente van boven de 5%. De leiders moeten uiterlijk midden januari een akkoord sluiten voor fiscale en politieke eenheid, om de eurozone te redden, stelt de Zwitserse bank. Door de oplopende obligatierente worden nu ook landen in de kern van de eurozone bedreigd, zoals Oostenrijk, Finland, Nederland en Luxemburg.

Frankrijk pleit voor een groter mandaat voor de ECB, een plan waar Duitsland fel op tegen is. Hoofdeconoom Chaney van Axa SA vraagt zich af waar de verdedigers van de euro blijven? De markten testen het EFSF en de ECB en gokken op een uiteenvallen van de eurozone. Als Frankrijk zijn kredietwaardigheid verliest reduceert dat de leencapaciteit van het EFSF ineens met 35%.

Ondertussen poogt de Franse politiek de rust te bewaren. Sarkozy heeft twee forse bezuinigingsplannen ingevoerd. En de Franse minister van financiën verzekert dat Frankrijk momenteel kan lenen tegen de beste tarieven in tien jaar.
De markten vertonen, volgens Philippe Mills, hoofd bij AFT, hun eigen dynamiek. De marktvoorspellingen functioneren meer als selffulfilling prophecy, ver verwijderd van elke fundamentele analyse.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Auteur: IEXProfs Redactie

De centrale redactie van IEXProfs bestaat uit: Fleur van Dalsem

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 10:00 Must read: Neem shortsellers vooral serieus
  2. 31 jan Must read: Buybacks naar nieuw record
  3. 30 jan Must read: Dividendfondsen presteren altijd

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 23 november 2011 10:40
    aaaai Frankrijk, weer zo'n lekker kop. Dat noemt zich IEX Prof. Zitten we lekker op te wachten als beleggers. Wat maakt mij dat nou uit hoe Frankrijk het doet? Die AEX fondsen moeten eens omhoog, de meeste hebben 50 to 60% ingeleverd vanaf 1 januari.

    Het wordt tijd dat we weer eens wat positiever in het leven staan. Staatspapier? Man, Die gasten moeten 10 jaar lang iedere dag weer geld lenen, wat maakt het nou uit dat een paar weken of maanden het een paar procent omhoog gaat. Op de totale bulk, in 10 jaar bekeken 0,0 invloed. Wakker worden mensen, laat je niet gek maken!!!!!
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links