Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

  • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

ETF van Tak: Lyxor Leveraged AEX

ETF van Tak: Lyxor ETF Leveraged AEX
Structuur: Fonds
Beheerder:  Lyxor
Onderliggend: AEX leverage index
Indexeigenaar: Euronext
ISIN Code:  FR0010592006

Doelstelling
Het zo getrouw mogelijk volgen van de AEX leverage index. Dat betekent dat deze ETF inspeelt op, en (mogelijk extra) rendement zal behalen bij, een stijging van de AEX index.

Onderliggende waarde
De onderliggende waarde is de Amsterdamse AEX leverage index. Deze index volgt de koersontwikkeling van de bekende AEX index, maar keert deze (op dagbasis) twee keer uit. Als de AEX index met 1% daalt, zal de AEX leverage index met 2% in waarde dalen. Andersom zal een stijging van de AEX index tot een twee keer zo grote stijging van de AEX leverage index leiden.

De koersmutaties van de AEX leverage wordt op dagbasis berekend. Dat betekent dat als de AEX over een periode van zes maanden met 30% is gestegen, de index niet met datzelfde percentage hoeft te zijn gestegen (zie kopje Opmerkingen).

De AEX index is de belangrijkste aandelenindex van Nederland waarin 25 aandelen zijn opgenomen. De aandelen worden geselecteerd op basis van de beursomzet. Jaarlijks wordt de index aangepast en herwogen op basis van dit omzetcriterium. De indexprestatie wordt voor circa 80% bepaald door de 10 grootste fondsen, waaronder RDS, Unilever, ING, KPN en Philips.

Structuur
Deze ETF heeft voor een belangrijk deel een synthetische structuur, hoewel ook fysiek aandelen in positie kunnen worden genomen. Het fonds sluit derivatenposities af om de index zo goed mogelijk te volgen. Door deze derivatenposities loopt het fonds een tegenpartijrisico. Dat risico zal in principe niet groter zijn dan 10% van de fondsomvang.

Securities lending
Er is geen informatie over securities lending. Bij deze synthetische ETF zal dat waarschijnlijk een ondergeschikte rol spelen.

Dividenden en andere uitkeringen
Het fonds keert dividenden uit met een jaarlijkse frequentie. De dividenduitkering zal door de hefboom groter zijn dan het dividend op de reguliere AEX index. Waarschijnlijk ook weer niet twee keer zo groot vanwege de (impliciete) financieringskosten als gevolg van de hefboom.

Rendementen en schatting totale kosten
In onderstaande tabel staan de rendementen van het fonds en dat van de benchmark over het laatste kalenderjaar (meer kalenderjaren zijn niet beschikbaar). De benchmark is de AEX leverage index total return. Dat wil zeggen dat het dividend daarin is opgenomen. Het rendement van het fonds is berekend aan de hand van de netto waarde ontwikkeling, inclusief dividend.

Het fonds heeft een TER ratio van 0,4% per jaar. De feitelijke kosten wijken daarvan af, bijvoorbeeld door opbrengsten van securities lending (positief) en transactiekosten (negatief). Op basis van bovenstaand rendementsoverzicht schat ik de werkelijke kosten van de ETF op gemiddeld 1,47% per jaar. Dat percentage ligt 1,07% boven de TER ratio van 0,4%.
 
Omvang, spreads en verhandelbaarheid
Het uitstaande vermogen van het fonds is circa 9 miljoen euro (ruim 2 miljoen uitstaande aandelen). Op het moment van deze recensie was het verschil tussen de bied- en laatprijs gelijk aan 0,6 cent (=0,162%).

Informatie
Lyxor biedt informatie in het Nederlands, maar de informatie is moeilijk toegankelijk. Ook is de informatie niet up-to-date. Zo dateert de laatste factsheet van 31 maart 2011! Er is geen duidelijk informatie over lange termijn ontwikkelingen van de ETF en de onderliggende waarde. Wel is er een begin gemaakt met deze koersen te presenteren vanaf april 2011. De (beperkte) performance vergelijking is onduidelijk en af en toe met de prijs index, terwijl de total return index vereist is.

Opmerkingen
Met deze Lyxor ETF Leveraged AEX kan de belegger proberen extra rendement te behalen bij een stijgende AEX index. Helaas is de geboden informatie van Lyxor beperkt en is het lastig voor de belegger een goed beeld te vormen van alle ins en outs van deze ETF. Er zijn geen gegevens waarbij het eenvoudig zelf is na te gaan hoe deze ETF heeft gepresteerd in verhouding tot zijn benchmark.

Wel is Lyxor gestart met het opnemen van een overzicht van de beurskoers en intrinsieke waarde van deze ETF (vanaf april 2011). Bedenk dat met de AEX leverage index weliswaar op dagbasis een twee keer zo hoog rendement wordt behaald bij een koersstijging, op langere termijn kan dat anders uitpakken. Zo behaalde de AEX total return index over 2010 een rendement van 9,24%. De AEX leverage index scoorde over dezelfde periode 14,3%. Niet slecht, maar niet twee keer zoveel.

Deze AEX leverage ETF behaalde met 12,83% een nog wat lager rendement. De op langere termijn achterblijvende resultaten van de hefboom index heeft te maken met de dagelijkse reset van de index en de (impliciete) financieringskosten. Deze AEX Leveraged ETF is daarmee meer een handelsinstrument dan dat het geschikt is voor een buy en hold strategie.


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. 14 dec Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. 28 jul AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links