Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Nederland: hoogrisicoland

Ik ben nu een klein halfjaar aan het twitteren. Ik moet toegeven dat ik onder de indruk ben van het fenomeen. Soms is Twitter sneller met nieuws dan Bloomberg. Mocht u willen weten wat ik te melden heb: @beursanalist.

Een van mijn eerste tweets ging over de spread tussen Nederland en Duitsland. Die liep toen op tot boven de 40 basispunten. Afgelopen week was er een nieuw hoogtepunt.

Dus ook Nederland verschuift richting de risicovolle landen. Op dit moment betaalt Nederland al 0,70% meer dan Duitsland. Dat is een eerste crisissignaal.

Maar ach, misschien moet ik dit even in perspectief plaatsen. Vroeger was een normale risicopremie 0,10 à 0,20%. Maar voordat de gulden aan de D-mark werd vast geklonken waren premies tot 2,00% normaal. Maar toch die 0,70% is wel serieus hoog.

Losser beleid
En natuurlijk is het het gevolg van de fall-out van de euroschuldencrisis. Dat komt ervan als ze met het politiek gekonkel door blijven modderen. Zolang deze verdeeldheid heerst, komt er geen oplossing.

Intussen wil de leider van de Griekse oppositie niet zijn handtekening zetten. Zijn woord moet genoeg zijn. Tja, meneer Samaras heeft in liefst vier Griekse regeringen gezeten. Met zo’n trackrecord zou ik toch wel een handtekening willen voordat die 8 miljard euro wordt overgeboekt.

Wat nu? Een losser monetair beleid lijkt dan toch het beste. Ik zag het volgende grafiekje in de research van Société Générale staan. De landen die het eerste de brui gaven aan de Gouden Standaard (Verenigde Koninkrijk en Japan) waren het eerste uit de crisis.

Lessen uit het verleden
Ook al zegt Angela Merkel dat als politici denken dat de Europese Centrale Bank problemen kan oplossen door eurozwakte, dat ze zichzelf iets willen laten geloven dat niet zal gaan gebeuren. De geschiedenis leert dat een los beleid toch beter werkt.


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Meer over Corné van Zeijl

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. dec '13 2014: Nieuwe eurocrisis? 8
  2. okt '12 Tabée Van Zeijl 51
  3. sep '12 Héle mooie grafieken 1

Gerelateerd

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 21 november 2011 12:12
    Beste Corne,

    Het beleid is al jaren te los. Verschil met toen en nu, is dat het grote publiek, (de consument), nu veels te veel schuld heeft en daarom werkt losser beleid ook niet meer. Je kan schulden niet bestrijden met nog meer schulden.

    Ik ga ervan uit dat jij je eigen kinderen ook niet wilt opzadelen met jouw schulden. Men zal hoe dan ook moeten saneren om de boel weer goed op stoom te krijgen.
  2. [verwijderd] 21 november 2011 13:58
    Eerst een handtekening van de BIGPIS landen dat ze daadwerkelijk gaan bezuinigen en hervormen. Daarna kan de crisis met eurobonds en eventueel geld drukken opgelost worden. Als je al ziet in welke kronkels de Griekse regering zich wringt om vooral niet te tekenen geeft al genoeg redenen tot wantrouwen. Terecht dat Duitsland zich niet zomaar laat paaien onder druk van de markten. De historie heeft immers bewezen dat deze landen niet willen hervormen en nog liever failliet gaan.
  3. [verwijderd] 21 november 2011 14:20
    Ik wil niet veel zeggen, maar zolang men bij Nederland kan stallen op rente onder inflatie (dus in feite toelegt) is dit natuurlijk non-nieuws. De spread zegt meer over de nog lagere rente van Duitsland dan de hoge rente van Nederland. En dat die Duitse markt gewoon groter en dieper is.
  4. [verwijderd] 21 november 2011 15:04
    Wat ik mij al tijden afvraag:

    Wat is er in het verleden gebeurd in soort gelijke situaties? Hier mee doel ik op een extreem hoge schulden last voor de overheid en een erg lage rente en een krappe grondstoffen markt? Wat is de meest voor de hand liggende situatie voor de komende 5 tot 10 jaar? Als ik naar mijn favoriete "economen" (charles nenner) kijk dan is kans op een soort deflatoire situatie groot...Dit door de schaarste op de grondstoffen markt en nog een aantal redenen die ik niet helder heb...Die andere redenen wil ik graag helder krijgen en de mogelijke gevolgen van een deflatoire situatie. Kan iemand mij een website geven of verwijzen naar een column van iex betreffende dit onderwerp...

    Bij voorbaat dank,

    Jasper
  5. [verwijderd] 21 november 2011 19:15
    Ik ben nu een klein halfjaar aan het twitteren...en verder lees ik dus niet meer. Vast dat het een interessant artikel was maar ik lees liever het nieuws. Twitter boeit me nul komma niks, nakkes nada. Doei. Je twitters zijn aan mij niet besteed blijf maar gewoon artikels posten op fora en kom af en toe in beeld bij rtlzwets dan is het goed genoeg.
  6. [verwijderd] 21 november 2011 22:18
    quote:

    Corné van ZeijlDA0 schreef op 21 november 2011 14:55:

    Beste Justin,

    Het opvallende is juist dat de Duitse rente niet verder daalt. op 1.11.11 was de Duitse rente 1.78%, vandaag is deze 1.90%. Het is nog steeds niets, maar het is eerder een stijgende tendens.

    met vriendelijke groet
    Corne van Zeijl
    Beste Corne,

    Trend of niet. Beide rentes zijn dermate laag, dat ik de berichten daarover, ook in een kwaliteitskrant als FD, ongepast vond. Men raakt duidelijk het hoofd kwijt als men begint over een rentes die oplopen, terwijl die nog geen 2% zijn. Iedereen zit elkaar gek te maken.
  7. Onno* 22 november 2011 23:51
    Ben het compleet met Justin eens dat dit soort berichten echt non-nieuws zijn. Nu is het hier plaatsen nog niet zo erg omdat iedereen met een beetje verstand van de economie wel snapt dat het niet belangrijk is. Maar op het moment dat ook de kranten dit soort dingen gaan printen word er al heel snel van een (nog geeneens) mug een olifant gemaakt.
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links