Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Corné in de City

Ook dit jaar ben ik naar Londen geweest voor een brain picking-tour. Helaas viel er voor mij door weersomstandigheden een dag af. Maar wat ik van mijn collega’s begreep was de sfeer op de eerste dag hetzelfde als op de andere dagen. Somberheid, somberheid, somberheid en op het eind koopt de Europese Centrale Bank (ECB) alles op.

Bij Morgan Stanley zagen we Arnoud Mares, een strateeg die ook bij de ECB heeft gewerkt. Ook bij hem was het somberheid troef, alleen hij was de enige met een potentiële oplossing.

Een paar interessante opmerkingen.

  • Vroeger was overheidsschuld risicovrij. Daardoor kon de overheid in geval van nood bijvoorbeeld banken helpen, een backstop. Dat verklaarde waarom banken tegen zo’n lage rente konden lenen. Want ieder ander bedrijf met slechts 8% eigen vermogen zou in de junkcategorie vallen.
  • Nu is overheidsschuld niet risicovrij meer en hoort het in de het rijtje creditsem> en dan reageert het pro-cylisch in plaats van anti-cyclisch. Of anders gezegd wat is een Spaanse garantie voor Spaanse banken eigenlijk waard?

Halverwege Ierland
Dat verklaart waarom de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk zulke lage rentes hebben. Die betalen altijd terug, in hun eigen munt weliswaar. Dus u moet niet vragen wat de koopkracht dan is, maar ze betalen terug.

Hij plaatste ook de ontnuchterende opmerking dat als RBS niet ABN Armo had gekocht, we al halverwege Ierland zouden zitten. De banken moeten dus meer vermogen op hun balans krijgen. Dat kan gebeuren door het bij de aandeelhouders te halen of hun balans te verkorten.

Lees: minder krediet te geven. U raadt het al, meestal gebeurt het laatste. En daarmee wordt er monetair fors op de rem getrapt. Maar dat wist u al.

Lender of last resort
Hij ziet dan ook veel kapitaal richting de lender of last resort stromen. Hij had een Italiaanse verzekeraar gesproken die 21 miljard euro van hun Duitse rekeningen had overgemaakt. Ja, zo komen die Italiaanse banken wel in de problemen.

Mares denkt dat de oplossing in een lender of last resort ligt. Dat zou de ECB of bijvoorbeeld Duitsland zelf kunnen zijn. Dat laatste lijkt mij politiek onmogelijk. Dat lenen moet gebeuren onder de voorwaarden dat het land solvabel is, zeg een overheidsschuld van 60%.

Daar moet ieder land naartoe werken. Budgetten moeten vooral aan Brussel worden voorgelegd. Over de invulling gaat ieder land zelf. Na goedkeuring kunnen de landen lenen uit de pot.

De rente die ze op de leningen buiten deze pot zouden moeten betalen zal waarschijnlijk stukken hoger zijn. Die zijn natuurlijk super-senior en gaan boven alles. Zelfs de salarissen van leraren, om maar eens een voorbeeld te geven.

In or out
Ook was hij een groot voorstander van het Griekse referendum. Een keuze tussen uit de euro of bezuinigen. Alleen had Papandreou dat eerst even aan Merkel en Sarkozy moeten voorleggen. En dat zou bij ieder land moeten gebeuren. Een keuze: in or out.

Bezuinigen tot de Maastricht-niveaus of uit de euro? Overigens is de Verenigde Staten precies zo’n zelfde fase doorgegaan. Het was in or out. Twee staten waren out, maar kozen daarna snel eieren voor hun geld en kozen ook om mee te doen.

Deze vorm zou er dan over een jaar of drie kunnen zijn. In de tussentijd moet de ECB en EFSF voor een overbrugging zorgen. Een fiscale unie zou voor een lange periode van deleveraging zorgen en dat deleveragen doet pijn.

Net zoals iemand in de schuldsanering. Maar het kiezen tussen Amerika negentig. Maar de weg vooruit is de enige weg, a path trough fire, zoals hij het noemde. Overigens hebben Griekenland, Ierland en Portugal nu al deze vorm van een fiscale unie.

En wonder o wonder Merkel riep vandaag al dat ze bereid was om zeggenschap over te dragen.


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Meer over Corné van Zeijl

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. dec '13 2014: Nieuwe eurocrisis? 8
  2. okt '12 Tabée Van Zeijl 51
  3. sep '12 Héle mooie grafieken 1

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. pcrs7 17 november 2011 16:28
    quote:

    raulgol schreef op 17 november 2011 12:05:

    Overheden moeten banken dwingen aandelen uit te geven.
    Doen ze dit niet, dan wordt het bestuur weggestuurd en de bank genationaliseerd.
    In or out!
    staatsbedrijven, werkt idd geweldig, kijk maar naar de sovjet unie. Produkten moeten onder dwang worden aangeboden, mensen moeten onder dwang werken, je moet een kleine groep mensen in de samenleving hebben die al de anderen mogen dwingen tot volgzame zombies met wet geweld, rechters,politie en leger, dat is de weg naar vooruitgang.
  2. [verwijderd] 17 november 2011 18:24
    Quote:
    Hij ziet dan ook veel kapitaal richting de lender of last resort stromen. Hij had een Italiaanse verzekeraar gesproken die 21 miljard euro van hun Duitse rekeningen had overgemaakt. Ja, zo komen die Italiaanse banken wel in de problemen.
    ----
    Ik denk dat "van" "naar" moet zijn?
  3. [verwijderd] 18 november 2011 15:28
    Beste IEX lezers,

    Bedankt voor de opmerkzaamheid.
    In de tekst die ik had opgestuurd stond: Maar het kiezen tussen Amerika in de jaren ’30 of een iets mildere vorm van Japan in de jaren ’90.
    En Credtism moet zijn credits.

    Waarschijnlijk is het digitale letterduiveltje er tussen gekropen.

    En inderdaad moet het naar Duitse banken. Dat heb ik in mijn enthousiasme zelf verkeerd opgeschreven.

    met vriendelijke groet
    Corne van Zeijl
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links