Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Grieks besmettingsgevaar

Ik heb de afgelopen weken weinig geschreven over de euroschuldencrisis. Meningen genoeg, terwijl de uitkomst afhankelijk was van een aantal politici, dus onvoorspelbaar. Daar hoeft mijn mening niet bij. Ik heb wel meer dan honderd researchrapporten gezien.

In geen enkel rapport staat het huidige onwaarschijnlijke scenario. Eens te meer blijkt de werkelijkheid onwaarschijnlijker dan de fantasie.

Er zijn natuurlijk ook veel speculaties over de reden achter de referendum-oproep van George Papandreou:

  1. Het is onderdeel van een groot masterplan. De benodigde 50% van de stemmen word niet gehaald. En dus kan hij zeggen dat de bevolking het blijkbaar goed vindt. Papandreou zou dan ook erg blij met de oproep van de communistische partij om niet te gaan stemmen.
  2. Papandreou was zo onder de indruk van de persoonlijke aanvallen tijdens de festiviteiten van afgelopen vrijdag dat hij maar besloot om het volk zijn zin te geven.
  3. Hij is bezweken onder de stress. Net als de CEO van Lloyd’s overigens.

U heeft zelf weillicht ander verklaringen gehoord. Ik ben benieuwd.

Afwachten...
Maar wat gaat er nu gebeuren? Het heeft weinig zin om hierover te speculeren. Afwachten is de beste optie. In de tussentijd zijn de Griekse obligaties door de vloer gegaan. Als je een percentage ziet staan, weet je niet meer of het de rente of de koers is (koers van een tienjarige obligatie is nu 33% en de rente 23%).

En het EFSF heeft zijn laatste obligatieveiling van 3 miljard euro ingetrokken. De spread liep te veel op. EFSF moet nu 1,6% boven een vergelijkbare Duitse Bund betalen. Bij de introductie was dat nog 0,6%.

Allemaal Duits
In ieder geval lijkt het me onwaarschijnlijk dat Griekenland zijn zesde tranche krijgt, zolang het referendum nog boven de markt hangt. Als zelfs premier Mark Rutte het over plan B heeft, zegt dat genoeg. In dat geval zal de teen van Europa moeten worden afgezet om verder besmetting te voorkomen.

Ik ben bang dat Griekenland dan een schrikvoorbeeld zal worden voor landen die ook overwegen om de Griekse weg te bewandelen.

Als laatste wil ik u het commentaar van de Finse minister voor Europese zaken en buitenlandse handel Alexander Stubb niet onthouden:

"When it comes to a Greek referendum, it de facto would be decision on the euro membership of Greece... if Greece were to decline the conditions of the second Greek bailout package, there would be no support from the Troika… in that case, Greece is likely to run our of funding quickly and would probably move into disorderly default procedure… as Greek banks would run out of collateral, they would also lose the funding of the ECB… as a consequence, Greece would probably be forced to leave the Monetary Union."

De bedoeling van de euro was dat we allemaal Duitsers zouden worden (monetair gezien dan). Maar uiteindelijk worden we allemaal echte Finnen.


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Meer over Corné van Zeijl

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. dec '13 2014: Nieuwe eurocrisis? 8
  2. okt '12 Tabée Van Zeijl 51
  3. sep '12 Héle mooie grafieken 1

Gerelateerd

Reacties

22 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 2 november 2011 15:49
    Als ik inwoner van Griekenland zou zijn, zou ik zeker tegen stemmen. Griekenland is volgens mij wel beter af met een faillissement. Het volk (de kleine man) moet betalen voor de fouten van de rijken. Lijkt me dus helemaal niet zo onbehoorkijk van het Griekse volk tegen de steun (red: voorwaarden die het gewone volk straffen) te stemmen.
  2. Bizon 2 november 2011 15:52
    uiteindelijk bepalen de landen zelf of ze gered willen worden door het EFSF, door de mate waarin ze gaan hervormen. Kijk naar Ierland, dat al 1.5 jaar hard bezuinigt en waar de obligatie rente in een fors dalende trend zit. Een referendum past IMHO in de vertragingstactiek om het bezuinigen zo ver mogelijk uit te stellen, en lijkt daarom een teken dat de Grieken inderdaad niet willen hervormen (en dat het dus een kwestie van tijd is voordat ze uit de euro stappen/moeten).
  3. tomnl 2 november 2011 15:58
    @durianCS, niets net aan deze hele situatie. De grieken zijn woedend, en zullen irrationeel stemmen. De slimme Papa weet dat ook, en hij weet oom dat het niet uitmaakt wat er nog gaat gebeuren na het referendum, de blaam zal op het volk vallen. Hij wast hier gewoon zijn vieze handjes schoon.
  4. [verwijderd] 2 november 2011 16:16
    Net als Truus begin ik ook perverse gedachten te krijgen: een echte default zou de CDSen laten uitbetalen, de huidige redding niet. Ik krijg het idee dat onze Papa, of zijn vriendjes, daar een belang bij hebben.
    Een referendum klinkt heel netjes, maar is in feite armoede. Het Griekse kabinet inclusief premier zijn verkozen in democratische verkiezingen en dus volksvertegenwoordigers. Referenda zijn dus in feite niet nodig maar wel handig om de vieze handjes te wassen zoals Durian al zei.

    Edwin.
  5. [verwijderd] 2 november 2011 16:18
    Corne,

    Opmerkelijk is dat de Alexander Sassen wel in de huidige richting hintte in zijn columns. Niet expliciet een Grieks referendum weliswaar, dat zou al te toevallig zijn, maar hij refereerde aan opstand van het volk. Hoewel ik het niet altijd met hem eens ben, zeker zijn toon staat me tegen, toch hulde.

    Edwin
  6. Gordon_Gekko 2 november 2011 16:20
    Ik ben het wel eens met het masterplan. Echter ik denk dat de uiteindelijke bedoeling is om Griekenland te laten bezwijken en uit te laten treden. De Griekse bevolking is hier dan zelf verantwoordelijk voor en het pakket wat nu op tafel ligt zal gebruikt worden om de behoefdige banken en landen op te vangen die het nodig hebben.
  7. [verwijderd] 2 november 2011 16:20
    Het viel mij op dat Papa tijdens de EU-top (die van de tarbot met spinazie) er het relaxt van allemaal bij liep. Vriendelijk lachend grapjes maken en handjes schudden: alsof de op te lossen problemen meer het pakkie aan waren van de andere lidstaten. Voor hem was het meer een gezellig dagje uit.
    Griekse aard van het beestje? Wij zien geen problemen en als ze er wel zijn, dan zijn ze er om niet opgelost te worden.
    Of het gaat echt allemaal langs hem heen, net zoals die opwinding over het referendum en het effekt daarvan op de beurzen. Dan kom ik toch uit bij Alzheimer.
    Hoe dan ook: Merkel gedraag zich gelukkig als een echte vent en die Franse woestijnmuis laat zich ook niet zomaar van zijn driewielertje schieten.
  8. forum rang 6 am1993 2 november 2011 18:08
    De historie herhaalt zich zeker.
    Zowel alexander de Grote als Ceasar wisten al dat zij, na de verovering van Griekenland geen pecunia aan belasting zouden zien. Kijk de oude archieven er maar op na.
    Alleen omdat politici geen bredere horizon hebben dan de komende verkiezingen en vaak nooit echt gewerkt hebben (ik geloof dat er drie ECHTE arbeiders in de - beide - kamers, 225 mensen, jawel zitten) is deze wijsheid bij de invoering van de Euro nooit aan bod gekomen.

    De Euro is een van de beste zaken die ons is overkomen, want wie wil de nationale munten, met bijbehorende wisselkoersen en verrijking van de wisselkantoren en banken nog terug, nog afgezien van alle beperkingen m.b.t. de economische groei daardoor en de valutarisico's. Dus: Houden die Euro.
    Alleen: idioten die nooit toegelaten hadden mogen worden of het daarna verpesten: eruit.
    Niet zo moeilijk ook, want van afstempelen weten de Duitsers alles af Lees er alles over bij de crisitijd in de jaren 30, toen had je postzegel;s van 2 miljoen Mark.
    Veel geld van gewone burgers is giraal geld. Wie heeft er nog cash.
    Dus alle door Griekenland gedrukte Eurobiljetten (zie ontwerpen en teksten op debiljetten) worden in EEN weekend benoemd tot Drachmen en alle tegoeden op Griekse banken van Grieken ook.
    De Europiaan die nog een Grieks biljet in zijn portefeuillle heeft, krijgt via DNB het geld in Euro's op zijn rekening.
    En klaar is Kees.
    de Grieken hun Drachmen terug en uit de Euro, de uitstaande Griekse leningen gelijk aan hun Eurobedrag, maar dan in Drachmen (obligaties van 1 miljard Euro wordt dan 1 miljard Drachmen) en ook dat probleem is opgelost.

    Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan.
    Wie volgt? Portugal? Italie? Zelfde manier en opgeruimd staat netjes.
    am1993
  9. [verwijderd] 2 november 2011 21:21
    "De bedoeling van de euro was dat we allemaal Duitsers zouden worden (monetair gezien dan). Maar uiteindelijk worden we allemaal echte Finnen."

    Leer je geschiedenis... De Finnen waren ook in de 2de wereldoorlog partner van de Duitsers. Weliswaar ietwat gedwongen, maar toch...

    ============================================
    De oorlog in Scandinavië

    Volgens met Molotow-Ribbentroppact was Finland in de sfeer van de Sovjet-Unie geplaatst. Het land had zich na de Russische Revolutie onafhankelijk verklaard en was dat tijdens het Interbellum gebleven. Nu vielen - na enkele vruchteloze onderhandelingen over de Karelische grens ten opzichte van Leningrad - Russische legers Finland binnen.

    Stalin wilde de wereld laten zien dat het Rode Leger ook een Blitzkrieg kon organiseren. De waarheid zou anders leren. De Finnen weerden de Russische aanvallen met succes af, en vernietigden daarbij een hele Russische pantserdivisie in een keer. Uiteindelijk moesten de Finnen wel een wapenstilstand aanvragen onder de Russische druk, en Finland moest het grootste deel van haar Karelisch grondgebied afstaan. Bovendien werden Hanko en Petsjenga overgedragen aan Rusland als pachten of mandaatgebieden.

    Voor Finland was dit een bittere pil, iets wat haar in de armen van de Duitsers dreef.

    =======================================

    Check eerst iets, voordat je iets beweerd, danwel insinueert!

  10. [verwijderd] 3 november 2011 02:34
    Klettert u mee ?

    Feitelijk werd Griekenland tot een derde wereldland gebombardeerd door de EU. Humanitair bezien een ramp. Net als in Spanje waar momenteel een kwart van de kinderen tot 16jr ondervoedt is en waar elke 8 minuten een familie uit z'n huis gezet wordt omdat ze hun hypotheek niet kunnen betalen. Die hypotheken hadden nooit verstrekt mogen worden.
    Goed man die EU. Goed die Euro! Geweldig, we moete dit dat zus zo omde Eu te versterken. We moeten ons verenigen tegen China. Maar ondertussen.
    De banken sluipen en kruipen en vernietigen het politiek opgelegde ideaal.
    Meneertje Zalm, waar bent u nu in het nieuws ? Ah, centjes al binnen ?

    Het gehele banken/ leen systeem is verrot en daarmee ook die eindeloze leningen. Net als in de VS waar men doelbewust leningen verstrekte aan gewone mensen waarvan men wist dat deze het nooit konden terugbetalen en waarvan men wist dat ze hun hele leven rente zouden moeten betalen. Daar viel het meeste te verdienen.

    En dan komt daar het SM duo weer aankakken. Sarko en Merkel.
    Papa wil niet langer geslagen worden. Papa zet nu de boel onder water (vrij simpel met al die eilanden) omdat hij weet dat je lekker in je huisje kan blijven zitten omdat de leningen de waarde hebben overstegen. De verkoop van het Griekse huisje zal niet veel meer opleveren maar de waarde van de aangrenzende huizen zullen ook gaan dalen en dan hebben de banken er een nog groter probleem bij.
    There goes the neigberhood!! Oeps. Iets teveel geleend.

    Zijn tactiek: Als wij gaan dan gaan jullie ook. En feitelijk heeft hij gelijk. Griekenland heeft niets meer te verliezen, die staan toch al onder water. De EU heeft de Grieken erbij gehaald, banken hebben eindeloos leningen verstrekt onder het mom van de plu van de euro.

    Daarmee zijn de Grieken tot het ultieme paard van Europa verworven toen ze onder luid gejuig binnen de muren van de EU zijn gesleept.

    Ik geef ze geen ongelijk die Grieken.
    EU maak je borst maar nat. Die Griekse bordje gaan kletteren, hoppa!
    Maar we maken er wel een serieus EU feestje van. Dansen op die scherven, scherven brengen geluk !
    Hoppaaaaa! Merkel, Hoppaaaa Sarkozy Dansen dansen maar.
    www.youtube.com/watch?NR=1&v=pmkj...

    Mvg Rob

    ps. Monopolie , was dat niet een grieks woord eigenlijk? Of was het monopoly ?
    Eu "Keer terug naar start ontvang geen biljoen. "
    nl.wikipedia.org/wiki/Monopolie
    nl.wikipedia.org/wiki/Monopoly
22 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links