Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Saxo: aantrekkelijk koper

Samen met de positieve sentimenten die de Europese leiders eindelijk teweeg brachten, klommen gronfstoffen ook met rasse schreden uit het dal van de afgelopen periode. Dit meldt senior manager Ole S. Hansen van de Deense zakenbank in zijn wekelijkse Commodity Update. De Reuters Jeffries CRB – de benchmark voor grondstoffen – steeg afgelopen maand met 5,5% en lijkt op weg naar prettiger oorden.

De grote vraag voor grondstoffenstrateeg Hansen is of de Europese besluitvaardigheid voldoende is om het beleggersvertrouwen in de eurozone te herstellen. Al met al was het een goede week, met name voor de risicovollere assets, meldt hij. Die liftten niet alleen mee op het Europese succes, maar ook op positieve economische cijfers uit de Verenigde Staten en China. Het hernieuwde vertrouwen duwde de dreiging van een recessie verder op een zijspoor, waardoor zowel beleggers als fondsen een duw in de positieve richting kregen. Volgens Barclays trokken beleggers in september maar liefst 10 mlijard dollar terug uit grondstoffen.

De wederopbouw was deze week goed voelbaar in alle grondstoffen, in het bijzonder in koper, zilver en ruwe olie. “Koper is zonder twijfel de absolute winnaar van deze week”, noteert Hansen in zijn rapport. Met een rally van 20% in één week ervaart koper de grootste stijging (per week) sinds 1986. Tijdens de afgelopen periode keerden hedgefunds zich uit angst voor een nieuwe recessie voor het eerst sinds oktober 2009  tegen het metaal. De hernieuwde, meer comfortabele marktsituatie – en een hernieuwde vraag vanuit China naar koper – geeft de prijzen een ‘dramatische’ boost.

Hernieuwde vraag industriële materialen
De prijs van ruwe olie zag sinds begin oktober een herstel van 21%, en ook goud lijkt zich vooralsnog goed te herstellen van de scherpe correctie van september. Ook zilver en platinum deden deze week goede zaken door – net als koper – goud te outperformen. Beide metalen reageerden eveneens op de positieve gebeurtenissen op de markt, die wijst op een hernieuwde vraag naar industriële materialen. De zwakke schakel in de ketting is ijzererts. Terwijl Chinezen steeds harder vragen om koper, is hun vraag naar ijzererts afgenomen. Mede dankzij overaanbod vanuit Australië en Brazilië is de prijs van ijzererts sinds begin september met  éénderde gedaald. 

Tenslotte zijn het de overstromingen in Thailand die Hansen bezighouden. De ergste overstromingen in meer dan vijftig jaar tijd kunnen in potentie 15 tot 20% van de rijstoogst vernietigen, wat neerkomt op 70% van de jaarlijkse productie van het land. AangezienThailand ’s werelds grootste rijstexporteur is, is de impact van de natuurramp de afgelopen weken duidelijk voelbaar geweest in de prijs van rijst. Met de nodige risico’s op verhoogde voedselinflatie ten gevolge, aldus Hansen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 18 apr Must read: beleggen in landbouw dan maar
  2. 17 apr Must read: Risico nummer 1 is?
  3. 16 apr Must read: Koopkrachtherstel helpt Nederlandse economie vooruit

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links