Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Grootste hedgefund start-up ooit

Ieder verschillend marktklimaat kent zijn aantrekkelijkheid voor specifieke beleggingsstijlen. Bij de long only beleggingen wordt bij conjunctuurwisselingen veelal geswitcht tussen Value en Growth strategieën, elk met een eigen aanpak. Deze wisseling geldt ook voor de verschillende strategieën die hedgefunds hanteren. Een kwantitatief gedreven strategie was drie jaar geleden nog teveel een black-box, nu wordt het gebrek aan menselijke interpretatie juist als voordeel gezien.

Een van de beleggingsstrategieën die in tijden van economische malaise of crisis steeds weer sterk terugkomt is de distressed strategie. Met een neus voor koopjes en expertise over de verschillen tussen book value, fair value en market value is deze strategie gebaat bij instellingen die posten van hun balans willen hebben. Fondsbeheerders bekijken allerlei mogelijkheden om te zien of er nog een hartslag te ontdekken is.

Een aantal van die financiële instellingen zijn ruimschoots bekend. In het nieuws deze week was een transactie waarbij RBS een deel van haar probleemportefeuilles zal overdragen aan Blackstone en KKR. Ook Nederlandse banken bekijken deze mogelijkheden. Voor de banken is dit een goed manier om op een elegante manier te worden verlost van de vervelende posten op de balans. Zij kunnen letterlijk weer met een schone lei beginnen.

Megagroot Europees hedgefund
De investeerders zijn partijen die gespecialiseerde teams hebben en mogelijkheden om deze afgeschreven portefeuilles te analyseren en tot een zo goed mogelijk einde te brengen. Over het algemeen worden deze transacties met eigen geld uit het fonds gefinancierd, dus met een lage leverage ratio. In de afgelopen jaren zijn er verschillende fondsen opgezet met het doel om gebruik te maken van deze distressed opportunities.

Er is één nieuw Europese start-up hedgefund die dit binnenkort op grote schaal ook wil gaan doen. Hun aanpak hierbij is echte anders; met een hoge leverage ratio van tussen de 2x en 5x gaan zij binnenkort van start. Het is een fonds met een geweldige set-up. Er komen long-term investeerders in met een karakter van Sovereign Wealth Fund kwaliteit. Hierdoor wordt bereikt dat er een maximale fiscale transparantie wordt behouden.

De investeringen zullen locked-in zijn zodat er in verband met het gebrek aan liquiditeit van de onderliggende beleggingen geen angst hoeft te zijn voor vroegtijdige redemptions. Het beleggingsmandaat wordt pan-Europees en is breed geformuleerd. Door een zeer goed ingevoerde adviesraad en toegang tot moeilijk te bereiken portefeuilles is de positionering uniek.

Het enige wat er  momenteel aan ontbreekt is een beheerteam dat dit fonds gaat beheren. De naam is echter al wel bekend: EFSF!

 


Clayton Heijman is de managing director van Darwin Platform en council member bij AIMA, de internationale branchorganisatie voor de hedgefundindustrie. Er kunnen aan deze publicatie geen rechten worden ontleend. Darwin Platform en Heijman zijn niet aansprakelijk voor enige schade die het gevolg is van beleggingsbeslissingen die u maakt op basis van deze publicatie. De schrijver staat niet in voor de juistheid en volledigheid van informatie en aanvaardt daarvoor geen aansprakelijkheid. Aan beleggingen zijn risico’s verbonden. De waarde van uw beleggingen kunnen fluctueren. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Clayton Heijman

Clayton Heijman is de managing director van Darwin Platform en council member bij AIMA, de internationale branchorganisatie voor de hedgefundindustrie. Na een carrière van meer dan twintig jaar in de hedgefundindustrie bij Mees Pierson, Fortis, Goldman Sachs en Credit Agricole richtte Heijman in 2008 een platform op m...

Meer over Clayton Heijman

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. Eemondt 26 oktober 2011 14:59
    Mooi verhaal Clayton, als ze nu de slimme mannetjes en vrouwtjes van de Blackstones et al in dienst hebben, dan kunnen we allemaal nog met rust met pensioen gaan ipv tot 75 door te werken. Ik las vanmorgen dat DB al 54% heeft afgeschreven dus de haircut van 60% moet geen probleem gaan opleveren...;-)
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links