Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Crash in aantocht

Het was een kolderiek weekend in Europa. De eurotop die een definitief einde aan de eurocrisis zou maken werd afgelopen donderdagavond omgedoopt in een tussen(s)top. Deze woensdag kunnen we het blijde nieuws verwachten, althans dat zeggen onze wijze leiders.

De persconferenties dit weekend waren ook top: tegelijk met de persconferentie van president Sarkozy van Frankrijk en bondskanselier Merkel van Duitsland was er een persconferentie van Van Rompuy en Barosso (respectievelijk de president van de Europese Raad en de voorzitter van de Europese Commissie).

Een lachwekkend voorbeeld van Europese coördinatie. Gelukkig denken veel mensen nog steeds dat deze personen wel de oplossing van de Europese crisis kunnen coördineren.

Nul-komma-nul
Tot nu toe is er dus nul-komma-nul uit de top der toppen gekomen, behalve dat de tegenstellingen alsmaar groter zijn geworden:

  • Volgens ingewijden staan Sarkozy en Merkel recht tegenover elkaar vooral op het punt van het opvoeren van het EFSF (European Financial Stability Facility) en wat het EFSF dan mag doen met het geld. Sarkozy wil dat het EFSF een bank wordt zodat het bij de Europese Centrale Bank kan lenen en dat ze dit kapitaal ook mogen aanwenden om banken te herkapitaliseren. Merkel vindt beide voorstellen onacceptabel.
  • Verder is er volgens insiders een botsing geweest tussen premier Cameron van het Verenigde Koninkrijk en president Sarkozy. Cameron was een betoog aan het houden dat Europa eens moest doorpakken waarop Sarkozy zei dat Cameron een gouden kans had laten liggen om een belangrijke bijdrage te leveren door te zwijgen.
  • Ook de premier van Italië Berlusconi moest het ontgelden want hij werd streng aangesproken door de andere Europese ouders om ervoor te zorgen dat Italië meer vaart zet achter haar hervormingen. Berlusconi had waarschijnlijk genoeg blauwe pilletjes ingenomen om zijn mannelijkheid te beschermen want op een persconferentie was hij uiterst laconiek. Hij ziet de eurotop waarschijnlijk als een groot bunga-bunga feest (dit zou naar mijn mening al een hele verbetering zijn ten opzichte van wat er nu gebeurt).

Maar woensdag is echt alles opgelost...

Waarom is de markt zo omhoog gegaan?
De meeste grote beleggers zijn niet echt blij met wat er gebeurt op de eurotop. Economisch nieuws was in de meeste gevallen negatief en het bedrijfsnieuws was wisselend. De oorzaak van de rally van afgelopen week blijft dus onduidelijk.

Mogelijke verklaringen zijn de mentale aandoeningen, een door de Europese Unie geïnstigeerde toevoeging van Prozac in het Europese kraanwater en een opluchtingrally. Maar volgens ingewijden zijn algo’s (computergestuurde programma’s die op basis van algoritmes kopen en verkopen) verantwoordelijk voor de rally.

Deze algo’s vormen tegenwoordig een groot gedeelte van het volume op de beurzen. De trigger zal dan waarschijnlijk de tijdelijke opleving in de eurodollarkoers zijn; de computers zijn nu waarschijnlijk zo geprogrammeerd dat ze aandelen kopen.

Het probleem met deze formule is dat de euro-dollar waarschijnlijk stijgt door de liquidatie van Amerikaanse belangen door Europese banken (banken verkopen Amerikaanse bezittingen en ruilen de dollars dan om in euro's).

Dit is nou niet bepaald een goed teken maar de computers denken er anders over, vooralsnog...

Crash komt er aan
Waarom denk ik dan dat er heel binnenkort een crash komt?

  1. Dat de eurotop alleen maar tot teleurstelling kan leiden lijkt mij duidelijk; dus een buy the rumour sell the fact-situatie gaat zich ontvouwen.
  2. Dat verder niet alles koek en ei is wordt ook bevestigd door de kredietmarkt waar Europese staatsspreads alleen maar zijn toegenomen. Zelfs een Duitse Bund-veiling liep vorige week uit op een mislukking!
  3. De kredietmarkt laat het tegenovergestelde zien van de aandelenmarkt. Gezien we hier te maken hebben met een schuldencrisis ga ik liever af op de kredietmarkt als leidende indicator.

Ik ben toch niet gek?
Laat u zich niets wijsmaken door de lachende gezichten op de eurotop. Een pijnloze oplossing voor de crisis is er niet, ook een EFSF van 3 biljoen euro is geen redding. Dit bedrag is geleend op een steeds kleiner wordende lijst van garanties van landen met een kredietstatus van AAA.

Als Frankrijk bijvoorbeeld haar AAA-status kwijtraakt dan mogen Nederland en Duitsland het verschil even opvangen en zo het meest groteske piramidespel dat EFSF heet te redden. U kunt dus de mannen van “leuker kunnen we het niet maken” zeer binnenkort op uw stoep verwachten.

Het bankenherkapitalisatieplan van 100 miljard euro is ook een schijntje want de balansen van banken zijn tezamen vele malen groter dan wat wij met zijn allen in Europa in een jaar bijeen verdienen. Een kleine tegenslag bij de banken is dus al genoeg om de boel tot zinken te brengen.

Maar ja, ABN Amro wil nu weer buitenlandse overnames doen dus misschien zie ik het wel helemaal fout... ahum.


Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. Sassen Research en Alexander Sassen van Elsloo aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die in de analyses wordt weergegeven. In de columns kunnen bepaalde beleggingsproducten aan bod komen zoals turbo’s, opties en dergelijke. De beloning van Sassen Research en van Alexander Sassen van Elsloo staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Vragen en opmerkingen kunt u kwijt op info@sassenresearch.nl

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Alexander Sassen van Elsloo

Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Voorheen was hij head of research bij Hobart Capital Markets in Londen en deed hij aandelen- en hedgefundsales bij onder andere SNS Securities en Rabo Securities. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Sassen van E...

Meer over Alexander Sassen van Elsloo

Recente artikelen van Alexander Sassen van Elsloo

  1. dec '16 Het afscheid van de euro en van mij 40
  2. nov '16 Obligatiefeest voorbij 6
  3. okt '16 "ETF’s leiden tot crowded trades" 6

Gerelateerd

Reacties

162 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 9 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 5 theo1 24 oktober 2011 12:55
    Ik ben er helemaal niet zo zeker van dat er echt een crash komt. Naar mijn mening zou het pas een verrassing zijn als die EU top wel wat zou opleveren. De EU loopt nu al bijna een jaar te blunderen. De situatie rond de euro is al tijden zorgelijk en het wordt er niet beter op. Dat zie jij, dat zie ik, dat ziet iedereen. En toch is de beurs niet gecrashed. Jij zegt: ik ben toch niet gek? Ik zeg: de rest van de wereld is toch ook niet gek? Het is zo klaar als een klontje wat er allemaal gebeurt.

    Mijn conclusie: een Grieks default is allang ingecalculeerd. Politici die er niks van bakken zijn allang ingecalculeerd. Alles wat ze wel goed doen en alles wat ze niet verprutsen is alleen maar een meevaller. Dat het een heel erg moeilijk verhaal wordt voor de euro is kennelijk ingecalculeerd. Kennelijk gaat de markt ervan uit dat de wereld gewoon blijft doordraaien, met of zonder euro.
  2. N. Koerts 24 oktober 2011 13:31
    Op de lange termijn is een crash zeker mogelijk. Vergeet niet dat ook de rente voor Frankrijk behoorlijk aan het oplopen is. Het kan zo zijn dat Frankrijk zelf niet mee kan doen aan het redden van de eurozone. Toch denk ik niet dat landen zoals China dit toestaan. Ook voor zo'n land is het van belang dat de economie van Europa goed blijft functioneren. Als noodmaatregel zal China massaal euro's uitlenen aan Europa.

    kortom, er is een kans dat het verkeerd afloopt, maar daar ga ik voorlopig niet vanuit
  3. [verwijderd] 24 oktober 2011 13:33
    Ik denk dat de EU leiders heel goed beseffen dat kost wat kost met oplossing zullen komen, een magische pil zullen voorschrijven. Het goede nieuws zal juichend ontvangen worden. Overal zal het groen zijn. Totdat de pil begint te werken, men zal dan beseffen dat die magische pil een zelfmoordpil was... wordt vervolgd....
  4. Julian247 24 oktober 2011 13:41
    Niemand begrijpt goed waarom de beurzen omhoog gaan maar het is een feit dat het bedrijfsleven er uitstekend voorstaat, dus de beurs als laatste veilige haven is niet zo'n gek idee. Beleg in kwalitatief sterke bedrijven met een hoog dividend, zo wapen jejezelf tegen inflatie. Staar u niet blind op de stand van de AEX, de problemen zullen ooit wel een keer opgelost worden. Op dit moment is het zo'n enorme puinhoop dat het wat dat betreft nog een wonder is dat we rond de 300 staan. die crash zal er wel niet komen want alle professionals zitten al short. Er moet dus eerst (terug)gekocht worden.
  5. gerrie2000 24 oktober 2011 14:09
    crash ontstaat alleen als er paniek ontstaat. En uiteraard komt er een 'oplossing' uit de EU top op woensdag. Dus voorlopig nog geen paniek.
    Vraag is wat de uitwerking van die 'oplossing' zal zijn. Als bijv de een na de andere bank de komende weken implodeert, zal de paniek zeker toeslaan en is een crash een feit. Op als bijv de rentes op de Italiaanse obligatiemarkt nog wat verder oplopen... of als Frankrijk zijn triple AAA status verliest... of als ... (vul zelf maar in)
    kortom die crash zal er wel komen, maar (nog) niet deze week.
  6. [verwijderd] 24 oktober 2011 14:29
    De Duitse emissie een complete mislukking noemen gaat me iets te ver. Ze wilden 5 mrd ophalen en dat werd 4.55 mrd. Normaal gesproken worden deze leningen een paar maal overtekend, dus dat nu te weinig bids zijn ingelegd om het hele conto vol te krijgen is uiteraard wel zorgwekkend, maar verre van een complete mislukking. Enige nuancering is dus wel op zijn plaats. Overigens zit de hele obligatiemarkt momenteel compleet op slot. Met name alles onder het investment grade niveau.

    Meer info op www.zerohedge.com/news/german-10-year... .
  7. [verwijderd] 24 oktober 2011 14:32
    Inderdaad een warrig verhaal. Waarom vindt iedereen die ook maar iets met media te maken heeft het zo leuk om vooral hel en verdoemenis te preken?
    Schulden kunnen maar op een manier weggepoetst worden en dat is door groei. Groeien doen we door vertrouwen en mogelijkheden te creëren.
    De schouders eronder en DOEN.
    Helaas doen pessimisten constant hun uiterste best om iedere poging tot vertrouwen te ondermijnen. Vooral omdat zij heel erg bang zijn voor van alles en nog wat, zo ook deze meneer.
    Gevaar is er altijd. De manier waarop we daarmee omgaan is bepalend. De optimisten zien mogelijkheden en gaan ervoor, terwijl de pessimisten in hun schuilkelders blijven zitten en stiekem nadenken hoe ze kunnen verdienen aan andermans ellende.
  8. [verwijderd] 24 oktober 2011 14:42
    Dit soort columns worden heel populair geschreven, met een naar mijn idee schreinend gebrek aan diepgang. Is dat nou kenmerkend voor deze beroepsgroep?
    Het is zo ontzettend gemakkelijk om steeds maar de politiek de schuld te geven. Terwijl ik nog niet 1 x een schrijver heb mogen zien die het alternatief gaf. Het alternatief dat dan wel oplossing zou zijn die 'de politiek' zou moeten kiezen in deze kwestie.
162 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 9 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links