Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Crisis of niet: voedselvraag blijft

Terwijl het op de beursvloer onzeker is, voelt landbouwgrond stevig aan. Volgens DWS Invest Global Agribusiness zijn de fundamentals voor landbouwgrondstoffen robuust. De markt heeft zich bij de prijsvorming teveel laten bepalen door de economische malaise. DWS, de beleggingsfondsendivisie van Deutsche Bank, toont echter aan dat de vraag onverminderd sterk is gebleven tijdens de recente onrust. De gevolgen van de economische vertraging zijn voor deze sector overschat.

Vijf factoren spelen volgens DWS een rol:

  1. De waarderingen in deze sector noteren historisch laag, terwijl
  2. de netto-inkomsten van agrarische bedrijven sterk zijn,
  3. de vraag naar voedsel groot blijft,
  4. de bedrijven landbouwproductiemiddelen blijven aanschaffen,
  5. de downstream-industrie gezonde balansen heef


DWS laat, in samenwerking met Global Thematische Partners LCC dat voor hen de Global Agribusiness-strategie beheert, zien dat de wereldwijde vraag naar graan en oliehoudende zaden stijgt en zich niet laat beïnvloeden door de financiële crisis. De prijzen worden dan ook bepaald door de groeiende vraag en de noodzaak om productie te verhogen.

De maïs-voorraden in de VS komen naar verwachting uit op het op één na laagste percentage in de recente geschiedenis. Er zal 93 tot 95 miljoen hectare maïs moeten worden bij geplant. Verder schat het Amerikaanse ministerie van landbouw dat de netto-inkomsten van landbouwers een nieuw record gaan bereiken, 31% hoger dan vorig jaar. De investeringen bewegen zich eveneens richting recordhoogte.

De positieve vooruitzichten beïnvloeden ook de verwachtingen voor kunstmeststoffen. Daarbij is het volgens DWS van belang dat in India het aanbod niet aan de vraag kan voldoen. India heeft aankopen uitgesteld en moet een inhaalslag doen om voldoende meststoffen te krijgen voor de binnenlandse productie.

DWS Investments, een dochter van Deutsche Bank, adviseert te investeren in ondergewaardeerde bedrijven, met een goede leiding en gezonde financiële basis. De langetermijnvooruitzichten voor de agrarische sector blijven goed.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 10:00 Must read: beleggen in landbouw dan maar
  2. 17 apr Must read: Risico nummer 1 is?
  3. 16 apr Must read: Koopkrachtherstel helpt Nederlandse economie vooruit

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links