Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

'Structured geschikt voor maatwerk'

“Ondanks dat garantieproducten na 2008 in een kwaad daglicht zijn komen te staan, hebben ze wel degelijk een toegevoegde waarde.” Dat stelt Han Dieperink, CIO van Rabobank private banking, vandaag tijdens de IEXProfs Structured Products Summit, het – bijzonder goed bezochte - event dat de opvolger is van de IEX Gouden Tak. Structureds moeten volgens Dieperink vooral gezien worden als component in een portefeuille om de verhouding tussen risico en rendement tot maatwerk te promoveren. Ook voor het genereren van inkomen of het toegang bieden tot anders moeilijk bereikbare beleggingscategorieën zijn gestructureerde producten goed bruikbaar.

“Na de uitbraak van de crisis, is vooral het tegenpartijrisico een belangrijk punt geworden. Lehman Brothers was één van de partijen die daarin actief was. Ook bij ons heeft dat de aandacht met de problemen in de Europese bankensector. Bij gestructureerde producten heb je aan de achterkant vaak met meer andere banken te maken dan bij het kopen van een index.”

Daarnaast is liquiditeit volgens de key note speaker op de Summit een issue geworden, hoewel het daarmee feitelijk ook in 2008 best mee viel, volgens Dieperink. Leverage is het derde punt waar beleggers kritisch naar kijken. “De markt is nu smaller dan voorheen, in 2005-2007 was er wildgroei, maar veel banken zijn nu gestopt met het uitgeven van structureds – in sommige gevallen is dat omdat de eigen balans er niet sterk genoeg voor is.”

Kind, badwater
Reverse convertibles, CDO’s, autocallables, equity default swaps en commodity producten. Het is zomaar een rijtje van soorten garantieproducten die, volgens Dieperink, de afgelopen jaren niet deden wat ze hoorden te doen of wat beleggers ervan verwachtten. – al dan niet door een gebrek aan kennis of informatie van de adviseur. Maar, dat is nog geen reden het kind met het badwater weg te gooien, betoogt Dieperink.

Eén van de voordelen is dat het maximale verlies (‘het asymetrische risico’)  in kaart gebracht en aangepast kan worden. Daar bovenop ziet Dieperink diversificatie (‘nieuwe markten, alternatieve strategieën’) , liquiditeit (‘directe toegang tot handelaren in anderszins illiquide markten’) en lage kosten (‘soms lager dan ETF’s’) als duidelijke pluspunten van structured products.

Risico’s zijn er ook. “De lage rente werkt niet mee bij het maken van garantieproducten en hetzelfde geldt voor de hoge implied volatility. Krediet- en tegenpartijrisico’s zijn ook aan de orde van de dag, banken kampen met balansproblemen en leverage is duur”, somt Dieperink op. Transparantie en reputatierisico’s zijn andere blijvende knelpunten.

Volgens onderzoek van de Amerikaanse waakhond SEC ligt er bij adviseurs te veel nadruk op verkoop, te weinig op advies. Verder werden er teveel ogeschikte producten geadviseerd. Dieperink pleit er dan ook voor dat alle belangrijke eigenschappen van een product worden gepubliceerd en dat adviseurs moeten worden getraind en opgeleid voordat ze structured products mogen verkopen.

Tijdens de Structured Products Summit werd daarnaast ook de geheel vernieuwde Productselector van IEX Profs gelanceerd.

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 24 apr Must read: Klimaatverandering bedreigt grondstoffenmarkt
  2. 23 apr Must read: Militaire uitgaven op recordniveau
  3. 22 apr Must read: Inzetten op herstel duurzame energiebedrijven

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links