Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Indices zeggen kopen

De kop van deze column is in het Engels: de indi-say say (zeggen) kopen en dat terwijl de kenners nog negatief zijn. Vorige week zei ik het al en ik verval in herhaling want er is inderdaad geen echte reden om positief te zijn anders dan de grafieken.

De problemen met Dexia zijn schokkend voor land en belegger, ook de problemen met Griekenland zijn nog steeds niet opgelost. We hebben alleen het garantiepotje vergroot onder het mom: hulp komt nooit alleen.

Eerst betaalde Nederland door het scherpe reactievenbeleid met keiharde onderhandelingen van onze overheid 30 miljard aan Griekenland. Toen werd het potje verhoogd naar 56 miljard.

En nu moeten we met een verhoging naar 98 miljard heel enthousiast worden over de werkzaamheid van dit potje. Onze toponderhandelaar, meneer De Jager, sluit overigens niet uit dat we later nog meer moeten doen aan het noodfonds.

Piramidespel
Ze willen daarbij ook nog eens een hefboom inzetten om het potje echte size te geven. Het EFSF is een levensgevaarlijk spel dat naar mijn mening weinig oplost. Helemaal met een hefboom van 10 is het een heel gevaarlijk verhaal, immers met een daling van 10% zijn we al het geld kwijt.

Maar geloof mij niet en lees een collega columnist, hij noemde het een piramide spel. De beurzen zijn vorige week echter wel hersteld, los van het feit dat er geen echte oplossing wordt geboden.

We kunnen veel beter overgaan naar het centraal uitgeven van leningen bij de Europese Centrale Bank zodat er niet meer gearbitreerd kan worden in de onderlinge verschillen in Europa. Ook de commodities die eerder een verkoopsignaal kregen, krijgen nu een koopsignaal.

Ook de Dow Jones Transportindex krijgt weer een koopsignaal, na eerdere dalingen.

Alleen de Dow Jones zelf is nog niet in het koopgebied, ondanks dat de koers wel door een belangrijke weerstandslijn is gegaan.

De AEX is eigenlijk een saai verhaal. De  koers zit nog steeds in consolidatiefase. Deze fase is het verhaal zolang de index in de bandbreedte tussen 265 en 295 blijft bewegen. Vorige week zag het er veel slechter uit.

Nu geven zowel de EB-indicator als de Twindicator een koopsignaal. Dit houdt in dat u dus echte posities omhoog moet kopen.

Dit positieve beeld is ook in de Franse CAC 40 te zien.

Ook de Duitse DAX heeft in de EB-indicator een koopsignaal gegeven. Juist omdat de Duitsers ons signaal bevestigen (versterken) moet u niet tegen de wind in plassen. Dus geen grote shortposities aanhouden. Een beetje bescherming mag natuurlijk altijd.

Zeker als we zien dat de volatility op een hoog niveau blijft, is voorzichtigheid geboden.

Maar nogmaals alle belangrijke indices zeggen dat u moet kopen, ook de Eurostoxx geeft een koop

Alleen de Amerikaanse indices zoals de S&P 500 geven nog geen groen licht. U kunt daar dus nog steeds bescherming kopen.

Japan versus AEX
Ik zeg al jaren dat Japan ons voorland is. Zo maakte Corné van Zeijl in 2005 deze grafiek voor mij, waar de Japanse rente in mijn idee vooruit liep op de Europese…

Ook de Nikkei liep volgens mij vooruit op de AEX, de grafiek uit 2005 was toen perfect.

En ja, de ge-update grafiek laat zien dat de AEX procentueel meer opveerde dan de Japanse index maar uiteindelijk zijn we weer terug bij af. Nu geloof ik niet dat de grafiek perfect het plaatje volgt.

Dus nee, ik denk niet dat we uit dit plaatje kunnen leren dat we van nu af aan omlaag gaan. Zo makkelijk is het ook weer niet. Maar het gaat om het idee dat we voorlopig geen bullmarkten hebben.

Langetermijnproblemen
Want ondanks dat ik voor de korte termijn, drie vier maanden, heel positief ben denk ik dat we op de lange termijn problemen krijgen met het feit dat de huizenprijzen blijven dalen en dat de vergrijzing een steeds groter probleem wordt.

Voor wie het leuk vind om te horen ik ben negatief over de dollar en positief over de euro. Ik denk dat de euro aan de bovenkant van de huidige dalende trend zal uitbreken.

In goud heb ik voorlopig geen koopsignalen, dus daar blijf ik lekker van af.

Succes deze week. Ik ben benieuwd wat we weer allemaal gaan meemaken.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links