Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Marktsentiment is tricky

Het marktsentiment is tricky, met hoge volatiliteit en sombere beleggers. Die verwachten het ergste, met de Europese schuldencrisis, een dubbele dip en een zwakke bankensector als donkere wolken boven de markt hangend. Voorzichtigheid is geboden. Edmond de Rothschild wijst echter op de discrepantie tussen het macro-economische plaatje en de micro-economische werkelijkheid. Te midden van al dit negatieve sentiment doen bedrijven het goed. Zowel in Europa als in de VS, om maar te zwijgen over de opkomende markten, hebben de bedrijven fraaie marges, sterke balansen en voldoende liquiditeit.

De groei in de VS en Europa is teruggevallen en het grote risico dat de markten bepaalt is de schuldencrisis in de eurozone. Edmond de Rothschild wijst erop dat er wel fundamentele verschillen zijn met de crisissituatie in 2008. De fragiele groei heeft nu minder te maken met economische factoren als bijvoorbeeld hoge rentestanden. Nu hapert de groei door dreigende risico’s en twijfel over de effectiviteit van instrumenten.

De bedrijven in de ontwikkelde economieën staan er veel beter voor dan drie jaar geleden. Huishoudens kampen echter met werkloosheid en hogere kosten voor brandstof en voedsel. De centrale banken stellen zich proactief op met betrekking tot de liquiditeit. Zorgen zijn er met name over landen die een hoge staatsschuld hebben opgebouwd, mede door de stimuleringsmaatregelen die ze nemen moesten.
De opkomende markten bezitten momenteel sterke fundamentals. Validering is aantrekkelijk en de binnenlandse groei is veel robuuster dan in de ontwikkelde economieën, met een gezondere staatsbalans.

De specialisten van Edmond de Rothschild hanteren een voorzichtig beleid met de portfolio’s. De volatiliteit zal nog aanhouden, zolang een grondige oplossing voor de schuldencrisis uitblijft. Geen enkele beleggingscategorie kan als een echte veilige haven worden beschouwd. De Rothschild legt het zwaartepunt op opkomende markten en iets minder op Japan. Die werden wel geraakt tijdens de laatste correctie, maar de fundamentals en winstverwachtingen zijn daar meer robuust.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 24 apr Must read: Klimaatverandering bedreigt grondstoffenmarkt
  2. 23 apr Must read: Militaire uitgaven op recordniveau
  3. 22 apr Must read: Inzetten op herstel duurzame energiebedrijven

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links