Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Woekerpolis of niet?

In het verleden zijn er veel box 1-beleggingshypotheken afgesloten die bekend zijn geworden als woekerpolissen. Natuurlijk zijn niet alle beleggingspolissen woekerpolissen, maar het is wel verstandig om uw huiswerk goed te doen als u een box 1-beleggingspolis heeft.

Ik neem hierbij de volgende gegevens als voorbeeld:

  • verzekeringspolis afgesloten per 1-7-2006
  • looptijd 30 jaar
  • verzekerd man 35 jaar/vrouw 35 jaar
  • dekking bij overlijden 150.000 euro
  • uitkering bij 8% bruto rendement na dertig jaar 150.000 euro
  • maandpremie 200 euro 

De dekking bij overlijden is nu gebaseerd op een éénjarige risicoverzekering. Ieder jaar bekijkt de maatschappij hoe oud de verzekerde personen zijn en wat de opgebouwde waarde van de polis bedraagt.

Het verschil (verzekerde dekking minus opgebouwde waarde) wordt dan verzekerd. Op het eerste gezicht lijkt er niets bijzonders aan de hand. Er zijn echter twee grote nadelen (die van elkaar afhankelijk zijn) aan deze berekenin.

Die nadelen hebben grote gevolgen voor de einduitkering van 150.000 euro:

  • 8% bruto rendement wordt niet behaald, waardoor
  • er meer risicopremie nodig is voor de dekking bij overlijden 

Negatieve spiraal
Als het bruto rendement van 8% in bepaalde jaren niet wordt behaald, blijft logischerwijs het rendement achter. Er ontstaat hierdoor ook een negatieve spiraal betreffende de premies die nog belegd kunnen worden. Er moet namelijk steeds meer premie worden betaald om de dekking bij overlijden te kunnen verzekeren.

Dit betekent dat de beleggingspremies steeds minder worden. Vooral in de latere (laatste) jaren kan dit zeer grote gevolgen hebben, want de risicopremie kan hoger worden dan de betaalde premie, waardoor er zelfs premies onttrokken moeten worden uit de opgebouwde waarde van de polis.

Het gevolg is een opeet-scenario dat niet meer recht kan worden gezet. Het is daarom verstandig de waarde van uw beleggingspolis in kaart te brengen. Bekijk dan goed de staffel van de premies van de dekking bij overlijden. Deze staffel kunt u terugvinden in de voorwaarden.

Hieronder treft u een voorbeeld waarbij ik ook de vooraf berekende bruto 8%-beleggingswaarde heb vermeld. Kosten per maand in euro’s per 100.000 euro overlijdensrisico:

leeftijd man (roker) vrouw (niet-roker) prognose 8%
35 16 9  
60 126 55 110.000
61 139 61 119.000
62 153 67 129.000
63 169 73 139.000
64 186 80 150.000

 

Dramatische gevolgen
Ervan uitgaande dat het rendement in de afgelopen voorgaande jaren heeft tegengezeten en de gemiddelde (per 1-1 en per 31-12) beleggingswaarde in het 25-ste jaar 80.000 euro (man en vrouw zijn dan 60 jaar) bedraagt, kan de risicopremie simpel worden berekend.

De maandelijkse risicopremie is dan 126,70 euro (0,7 van 126 + 55 euro, zie **). De maandpremie had bij een gemiddelde waarde van 110.000 euro 72,40 euro (0,4% van 126 + 55 euro) moeten zijn. Een verschil van 54,30 euro (27% van de maandpremie van 200 euro) per maand, dat minder belegd kan worden.

Wie naar de premies kijkt die worden doorberekend als beiden 35 jaar zijn (16 euro en 9 euro) begrijpt dat de dramatische gevolgen in de beleggingspolis pas echt zichtbaar worden aan het einde van de looptijd. De oplossing voor dit probleem is heel simpel.

Oplossing 1
Eerst een nieuwe losse risicoverzekering afsluiten en die verpanden aan de hypotheek. De verpande risicoverzekering opsturen naar de geldgever en verzoeken om toestemming om de dekking bij overlijden uit de beleggingspolis te laten verwijderen. Het is dan mogelijk om zelfs de maandpremie aan te passen naar beneden.

Oplossing 2
Een andere mogelijkheid is de maandpremie te verhogen zodat er geen opeet-scenario ontstaat. Nogmaals het kost aardig wat tijd en huiswerk om dit goed uit te zoeken, maar het voorkomt grote problemen in de toekomst.

Let wel op dat het hier om box 1-polissen gaat. Is er sprake van een box 3-polis dan moet die eerst worden omgezet naar een box 1-polis anders komt de fiscus om de hoek kijken.

** verzekerd bedrag 150.000 euro minus opgebouwde waarde 80.000 euro, is 70.000 euro dat verzekerd moet worden. De premies in de tabel zijn per 100.000 euro, dus een factor 0,7 voor de berekening.


Jos Koets is Erkend Hypotheek Adviseur (SEH) en de specialist van IEX.nl. Hij heeft z’n eigen Assurantiekantoor Groenoord in Vlaardingen. Koets schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel (hypotheek)advies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde transacties. Hoewel deze column met de grootst mogelijke zorgvuldigheid is samengesteld, aanvaardt Jos Koets geen aansprakelijkheid voor de onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen daarvan.
Uw reactie is welkom op koets@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jos Koets

In 1994 werd Jos Koets meteen in het diepe gegooid bij een assurantiekantoor. In z’n eerste werkweek vond zijn baas het nodig met vakantie te gaan. Daarna heeft hij in de praktijk het assurantievak geleerd. Koets kocht het bedrijf van z’n werkgever. Nu is hij eigenaar van het eenmansbedrijf Assurantiekantoor Groenoord in ...

Meer over Jos Koets

Recente artikelen van Jos Koets

  1. 12 apr De gekte op de woningmarkt is terug 4
  2. 29 mrt Aflossingsvrije hypotheken op de helling 8
  3. 08 mrt Lager energielabel betekent lagere maximale hypotheek, maar er is een addertje 4

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. Mucha 10 oktober 2011 10:14
    Hoi Jos,

    Dank voor je informatieve column. Tot onze schrik kwamen wij na het lezen ervan erachter dat wij sinds 2006 waarschijnlijk ook zo'n woekerpolis hebben: de MeegroeiHypotheek van ABN AMRO, voor 40% van de totale hypotheek.
    Wat is nu het beste om te doen? Weer geld schuiven naar zo'n verzekeraar of extra geld stoppen in het hypotheekpotje? Of is er ook nog de mogelijkheid om het gat te dichten d.m.v. banksparen?

    Alvast bedankt voor je antwoord.
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links