Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Het EFSF-piramidespel

Na de kredietcrisis van 2008 zou je denken dat onze leiders het een en ander hebben geleerd over de valkuilen van te veel schuld. Sinds de crisis in de eurozone zich ontvouwde, was het beste idee om er meer leningen tegen aan te gooien. Dit op zich is al markant te noemen, maar de plannen waar sommige politici nu mee aankomen zijn gewoonweg bizar. 

Het EFSF (euronoodfonds) van EUR 440 miljard zou namelijk niet afdoende zijn om landen zoals Spanje en Italië te redden. Dus volgens vele economen en politici moet het bedrag omhoog. Probleem is alleen dat met name Duitsland niet meer geld (garanties) wil geven aan het EFSF.

Het bedrijfsleven (lees banken en verzekeraars) heeft al laten zien dat het de rekening in de huidige set-up niet wil betalen, laat staan de veel hogere rekening bij ophoging van het EFSF. Kortom, politici durven niet weer een verzoek om extra geld en garanties neer te leggen bij het volk en de banken gebruiken hun politieke macht om ervoor te zorgen dat zij geen kind van de rekening worden. 

Waanzin
Dus wat nu? Sommige politici en economen komen met het onzinnige plan om gewoon nog meer te lenen! Het EFSF moet namelijk in staat worden gesteld om haar balans te belenen waardoor niet EUR 440 miljard beschikbaar zou moeten zijn maar een bedrag dat significant hoger ligt. Om de waanzin van dit idee duidelijk te maken moet eerst naar de opzet van het EFSF gekeken worden.

Het EFSF, gewoon een Luxemburgse NV waar de EMU-lidstaten aandeelhouder van zijn, heeft een belachelijk laag eigen vermogen van 18,4 miljoen euro terwijl het uiteindelijk tot 440 MILJARD euro uit moet kunnen lenen. Dit kan het EFSF doen doordat de eurolidstaten ook garanties hebben afgegeven om tot 440 miljard euro te komen.

Het euronoodfonds gaat dus in de markt lenen met een miniem eigen vermogen en een berg papieren garanties van de EMU-lidstaten. Het EFSF heeft ook Portugal, Ierland, Italië, Griekenland en Spanje als aandeelhouder en dus als geldschieter en garantiegever.

Aangezien een hulpbehoevende partij zelf geen garanties meer kan afgeven, wordt de last op de resterende lidstaten hoger. Al met al, in combinatie met de kredietbeoordelingeffecten, zou het EFSF maar iets van 250 miljard euro effectief kunnen uitlenen. Vandaar dat later werd besloten dat het fonds effectief 420 miljard euro moet kunnen uitlenen (nominaal 700 miljard euro).

Papieren garanties
Maar dit moet dus nog worden goedgekeurd door alle lidstaten. Tot nu toe is maar ongeveer de helft akkoord gegaan… Dus hoe zit dat nu met het belenen van de EFSF-balans? Nou, de leningen die het EFSF verschaft kunnen, volgens dit idee, gebruikt worden als onderpand bij de ECB. Als het EFSF bijvoorbeeld 420 miljard uitleent, dan worden deze vorderingen als onderpand gegeven aan de ECB, die dan tegen een kleine korting (laten we zeggen 20%) geld uitbetaalt aan het EFSF, zodat het EFSF 336 miljard euro heeft om te vergokken.

Kortom, een bedrijfje met heel weinig kapitaal en papieren garanties gaat lenen in de markt, geeft dat geld weer aan hulpbehoevende landen en instanties, die weer claims voor het EFSF opleveren die het dan beleent bij het ECB. Volgt u het nog? Voor velen in Europa zal het antwoord "nee" zijn en dit is dan ook precies de bedoeling.

De overheden houden het volk liever dom. Deze constructie is gewoon een ordinair en verachtelijk gecamoufleerd piramidespel dat zeer gevaarlijke consequenties kan hebben zodra mensen er niet meer in geloven.

Al met al concludeer ik dat de lessen van het verleden niet geleerd zijn en dat de ruzies, het geklungel, het manipuleren en frauderen alleen maar kan uitdraaien op een zeer dramatische climax: het einde van de euro.  

 


Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. Sassen Research en Alexander Sassen van Elsloo aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die in de analyses wordt weergegeven. In de columns kunnen bepaalde beleggingsproducten aan bod komen zoals turbo’s, opties en dergelijke. De beloning van Sassen Research en van Alexander Sassen van Elsloo staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Vragen en opmerkingen kunt u kwijt op info@sassenresearch.nl

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Alexander Sassen van Elsloo

Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Voorheen was hij head of research bij Hobart Capital Markets in Londen en deed hij aandelen- en hedgefundsales bij onder andere SNS Securities en Rabo Securities. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Sassen van E...

Meer over Alexander Sassen van Elsloo

Recente artikelen van Alexander Sassen van Elsloo

  1. dec '16 Het afscheid van de euro en van mij 40
  2. nov '16 Obligatiefeest voorbij 6
  3. okt '16 "ETF’s leiden tot crowded trades" 6

Gerelateerd

Reacties

54 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 4 oktober 2011 12:35
    Velen roepen al langer: stop met dit spelletje.

    De politici zijn blijkbaar zo verschrikkelijk dom dat ze nog steeds denken dat het publiek na veel keer herhalen het nog niet snapt.
    Helaas voor deze politici ... publiek begint langzaam wakker te worden doordat sommigen onder ons de situatie weer uitleggen.
  2. forum rang 4 Willempie3 4 oktober 2011 13:05
    quote:

    hypertje schreef op 4 oktober 2011 12:48:

    OK mensen maar waar moet je tegenwoordig dan nog in investeren?, moet ik mn euro's maar in mn huis stoppen dan?
    Maar mn hypotheek is toch ook in euro's, die word dan ook waardeloos toch? ik snap er allemaal nix meer van.
    Goud en zilver moet je kopen. In 1980 piekte goud op 40.000 gulden per kg.
    Het huis dat ik dit jaar verkocht voor 200.000 Euro, koste in 1980 ook 40.000 gulden. Goud zou dus nog kunnen stijgen van 40.000 Euro nu tot 200.000 Euro over een paar jaar. Of 100.000 als de huizenprijzen halveren.
    Zilver zal nog 3 keer zo snel stijgen als goud. Nu 1 kg zilver kopen voor 900 Euro: Die zal over 5 jaar tussen de 5000 en 15000 Euro doen. Je hypotheek wordt alleen waardeloos bij hyperinflatie. Daar is een goede kans op. In ieder geval hoge inflatie de komende 20 jaar met al dat extra geld en schuldpapier.

    W3.
  3. [verwijderd] 4 oktober 2011 13:11
    ben verder aardig een fan van je, maar dit slaat kant nog wal en geeft niet de werkelijkheid weer. Het geld MOET toch geleend worden, hetzij op de markt hetzij via het fonds. (Wordt zo'n beetje door iedereen aan voorbij gegaan).

    Door dit soort belachelijke interpretaties komen we er in Europa niet uit!
  4. pcrs7 4 oktober 2011 13:22
    goed artikel, de dieven worden door steeds meer mensen ontmaskert. Hefboom op hefboom op hefboom. Waarom laten ze de pigs overheden ook geen garanties afgeven. Als je toch gaat liegen (Jean Claus Juncker, mr euro:'als het moeilijk wordt, moet je liegen' maakt het allemaal niet meer uit. Wij onderdanen moeten het toch wel slikken, anders sluiten de dieven en moordenaars ons op in hun kooi
  5. Met Effekt 4 oktober 2011 13:31
    Ik snap niet waarom we de banken/verzekeraars/pensioenfondsen niet gewoon hun verlies laten nemen op een slechte belegging. Dat doe ik immers zelf ook. Je hebt nu eenmaal nooit alleen maar positieve posities. Heel triest dat politici dat niet erkennen en zo gek zijn om voor de foute beleggings besluiten te willen betalen - en dat ook nog eens met een blanco check. En de Grieken en wij die daarvoor moeten boeten.

    Mag ik ook mijn beleggings verliezen - door dit hele Griekse drama - bij de ECB claimen?
  6. [verwijderd] 4 oktober 2011 13:41
    Alexander,

    Als we kort terugkijken dan zijn de problemen begonnen bij de banken (Lehman, Fortis)en financiele instellingen (AIG, Fanny en Freddie), niet bij de politiek. De politiek moest toen te hulp schieten om het systeem van de financiele whizzkids niet te laten crashen. De meerderheid van de Europese landen heeft hierdoor hogere schulden gekregen waardoor een minderheid (Griekenland, Portugal en Ierland) daadwerkelijk in de problemen is gekomen. De rest (Italie, Spanje) is speculatie.
    Natuurlijk pakt de politiek het niet handig aan (lees het artikel in NRC afgelopen zaterdag) maar om alles op het bordje van de politiek te schuiven is iets al te gemakkelijk.
    Daarbij wat is het alternatief: China laten betalen? Je kunt niet anders dan garant staan en de sterkere broeders extra laten lenen.

    Het zou je sieren als je met een oplossing komt en niet alleen als luidruchtige stuurman aan de wal fungeert.

    Edwin.
  7. [verwijderd] 4 oktober 2011 13:46
    Ach, wie het volk zoet wil houden met schulden terwijl het economisch gewoon mager is en wellicht nog een tijd zal blijven(tot de volgende boom in het geboortecijfer.)zal een lege portemonnee krijgen. Zomaar roepen 'Griekenland eruit' en 'luie Grieken roepen' is gewoon dom ook al krijg je per ongeluk gelijk. Het drama is niet Griekenland - Wie kan een staat hervormen tot op zijn grondvesten onder druk van buitenaf binnen twee jaar? - maar landen zoals NL die zich niet willen verdiepen in de Griekse staatshervorming voordat men geld leent aan Griekenland. Het drama ligt ook Nederland en aanverwante landen.
  8. [verwijderd] 4 oktober 2011 13:47
    Als we langer terugkijken zijn de problemen al begonnen tijdens internetbubble. De economische wetten zouden niet meer gelden, vanaf nu alleen maar groei.
    Deze mythe is in stand gehouden door ene meneer Greenspan (waar is hij gebleven trouwens) door de rente extreem laag te houden.
    En laten we eerlijk zijn, we hebben allemaal geprofiteerd: huizenprijzen door het dak, overwaarde in boten, autos etc, etc. Dit Ponzi spel gaat echter in etappes ten onder.
    Nu wordt het tijd om terug te betalen, alleen gaat dit via de overheid. Zij moeten schulden op zich nemen om de ellende op te ruimen. Opnieuw, dit doen ze niet handig maar dat lijkt me logisch met zoveel grote, tegenstrijdige belangen. Wij betalen die schulden middels belasting en lagere lonen weer terug. Ook de consultants onder ons.

    Edwin.
  9. [verwijderd] 4 oktober 2011 14:07
    Wat er dom uitziet, is vaak slechts een sluier voor het kwaad. Domheid lopen we hoofdschuddend van weg. Kwaad, zouden we de straat voor op gaan. Een keer onze belasting niet om betalen.

    Wie gelooft er nu echt dat er zoveel domme mensen in maatpakken zijn, die universiteiten afronden en steeds hogere functies weten te bekleden? Dommigheid of Kwaad?
    Dommeriken met goede bedoelingen. Natuurlijk.
  10. [verwijderd] 4 oktober 2011 14:16
    Goed geschreven.
    De overheid is alleen bezig met korte termijn politiek en denkt voornamelijk aan het eigen hachie, dat is het begunstigen van vriendjes met subsidies en zorgen dat de massa dat niet doorheeft. Als ze volgende keer niet herkozen worden dan hebben ze(zijzelf en de vriendjes) in ieder geval nog voordeel gehad van de termijn dat ze iets betekenden.
    De euro is toch al gedoemd, elke crisis zou iets op kunnen leveren voor de mensheid in het algemeen. De vorige crisis heeft financiele vernieuwingen opgeleverd. Het zou mooi zijn als deze crisis de "domme" burgers ook iets op zou leveren. Bijvoorbeeld dat elk huis zijn eigen energie op kan wekken met behulp van gesubsidieerde zonnepanelen. Iedereen zou op deze manier een beetje geld kunnen verdienen met hun huis.
    Zo'n grote centrale aanpak zou een golf van werkgelegenheid/inkomsten scheppen. Het energie vraagstuk wordt meteen opgelost. De burger is hiermee geholpen. Het milieu is erbij gebaat. Iedereen wint erbij. Zelfs de huidige energie leveranciers zij fungeren dan als een marktplaats voor energie. De regering kan nog steeds belasting heffen maar dan op de zonneenergie.
    De kosten hiervoor vallen in het niet bij het redden van de euro. Maar ach waarom zouden we jan met de pet gaan helpen daar is de gemiddelde politicus niet mee bezig, liever het eigenbelang najagen en de hardst schreeuwende lobbyist zijn zin geven. Laten we een veel te duur gesubsidieerd windmolen park neerzetten waar het vriendje van maxime verhagen lekker geld mee verdient. Die eikels die op ons stemmen laten we ook nog eens tot 67 doorwerken terwijl er geeneens steun is voor dit achterlijke plan.
    Nee het vertrouwen in een goede wereld en de eerlijke politicus is bij mij al heel lang weg. Ik zeg power to the people!!!!!!!!!!!!!!!
  11. [verwijderd] 4 oktober 2011 14:50
    Er is 1 groot verschil met de vorige keren dat er meer schuld werd gemaakt, nu worden de problemen ook daadwerkelijk aangepakt.
    Zolang de financieele aanval op europa nog kans ziet zal het doorgaanals het EFSF groot genoeg is heb je het niet eens nodig, dat hebben ze in Amerika ook gedaan alleen in een veel vroeger stadium.

    Hoe langer ze hier nog wachten hoe moeilijker het wordt, ze moeten beslissingen niet uit gaan stellen op de meevaller dat Griekenland nog een maandje langer geld blijkt te hebben maar evengoed zo snel mogelijk met iets komen, de geruchten machines die handelaren voor eigen gewin de markt in helpen maken ondertussen meer kapot dan goed gemaakt kan worden.
    Er is inmiddels vanaf de high meer dan 16000 miljard van de koersen af gegaan wereldwijd waarvan alleen al 9000 miljard in juli t/m september.
    Griekenland heeft een staatsschuld van 350 miljard.
    De gekte er omheen maakt nog veel meer kapot bij de banken dan de PIGS hadden kunnen doen want ook zit zorgt weer voor gaten.

    Hoeveel van de lezers hebben bij vorige flinke dalingen in de AEX toch maar weer nagelaten om te kopen en hebben de vorige keer na maart 2009 tegen weer zichzelf gezegd, "de volgende keer koop ik wel gewoon, op lange termijn ben ik er goed mee" en hebben tot op heden dan toch maar weer niets gedaan???, gefaseerd inkopen of in ieder geval puts schrijven (maart12/jun12 zijn lekker duur en geven nog wat tijd) bij deze hoge volatility om zelfs een winst te kunnen maken ondanks een kleine daling is te interessant op termijn om te laten lopen of je moet denken dat alles tot stilstand gaat komen, denk je dat echt dan heeft de media jou echt goed te pakken.
    Voorbeeld optie: ING Jun12 4 put verkopen op 70ct, verlies je pas onder de 3.30 (32% lager dan huidige niveau) en pak je de volledige 70ct mits de koers minder dan 16,7% daalt.
    Laat de premie en de tijd eens in je voordeel werken bij deze historisch zeer hoge volatiliteit.
    U moet wel de ontvangen 70ct op de rekening laten staan en de 3.30 extra gereed hebben mocht u verplicht worden om de aandelen te kopen nav het verkopen van deze put, het zou natuurlijk altijd kunnen gebeuren, anders had die optie ook niet zo'n hoge waarde en zijn de kansen ook niet zo groot.

    Iedereen wordt wel een beetje gek van deze markt maar het gaat er om hoe u hiermee om kan gaan die er voor zal zorgen hoe u er straks uit springt.
  12. Geen Gezeik, iedereen rijk 4 oktober 2011 15:20
    quote:

    Skater schreef op 4 oktober 2011 14:07:

    Wat er dom uitziet, is vaak slechts een sluier voor het kwaad. Domheid lopen we hoofdschuddend van weg. Kwaad, zouden we de straat voor op gaan. Een keer onze belasting niet om betalen.

    Wie gelooft er nu echt dat er zoveel domme mensen in maatpakken zijn, die universiteiten afronden en steeds hogere functies weten te bekleden? Dommigheid of Kwaad?
    Dommeriken met goede bedoelingen. Natuurlijk.
    In communistisch Oost-Europa deed, lang voor de val van de muur, de volgende grap de ronde:

    '3 eigenschappen van een mens zijn onverenigbaar:

    - Eerlijk zijn

    - Intelligent zijn

    - Communist zijn

    Wie Eerlijk is en communist is dom, wie slim is en communist is niet eerlijk en wie slim en eerlijk is, is geen communist.'

    Zouden we het woord 'communist door bankier kunnen vervangen en zou het dan de huidige situatie weergeven? Het is heel goed mogelijk gezien het nivo en de motieven die ik van dichtbij heb gezien bij mensen die in de 'haute finance' werken.
  13. Mr sponge 4 oktober 2011 15:38
    Goed geschreven stuk!

    Ik snap niet dat Europa blijft verder bouwen aan dit kaartenhuis.
    Toen ik nog op school zat en economie les kreeg leerde ik dat de rente op een lening voor een groot deel bepaald wordt door het risico dat de uitlenende partij loopt. Dus een solide bedrijf/land betaald minder dan iemand die al in de financiele problemen zit.

    Hoe kan het dan dat iemand die nu een huis koopt zo'n enorm lage rente betaald? Terwijl iedereen weet dat er grote economische problemen aankomen.

    Hoe kan het dat Nederland, Duitsland en de US in de afgelopen jaren steeds goedkoper konden lenen? De risico's zijn in de afgelopen jaren toch toegenomen zou je zo denken....
    Welke gek leent zijn geld nog uit aan een land tegen zo'n lage rentes en zo'n grote risico's?
54 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links