Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Pff, september is gelukkig voorbij

Vorige week las ik de column van Cees over het sell in may-effect. Hij schreef dat u bij het volgen van dat effect heel wat verlies bespaard was gebleven, maar dat op 1 september terugkomen niet zo slim was. Het is juist van Cees om op het sell in may effect te wijzen, alleen moet je normaal gesproken pas op 30 september terugkomen. Vandaag dus.

Want september is meestal ook een slechte maand. Sterker nog+ het is by far de slechtste beursmaand. Gemiddeld gaan koersen met 2% naar beneden. In de overige elf maanden gaan de beurzen gemiddeld met 1,2% omhoog. Oktober laat opvallend genoeg nog een kleine plus zien ondanks alles crashes die normaal gesproken in deze maand plaatsvinden.

Ik heb even maand grafiekjes ge-update, Hier ziet u het gemiddelde rendement per maand voor de MSCI Nederland total return index in euro’s vanaf 1969. De zomer is een sombere periode voor beleggers. Opvallend overigens dat juli het nog wel aardig doet.

De FED van New York heeft eens een paper geschreven waaruit bleek dat het vooral kwam omdat in deze periode het daglicht afneemt (dat gaat al vanaf 21 juni en is rond eind september maximaal). Dat klink abracadabra, maar verklaart gelijk waarom de koersen het op het zuidelijk halfrond het relatief goed doen.

Ultieme dag
In een onderzoek van vorig jaar van Merrill Lynch, waarin ze per dag in plaats van per maand kijken, bleek dat 12 oktober de ultieme koop dag is. (7 juni overigens is de ultieme verkoopdag. Toen stond de AEX net onder de 340).

En in een recente paper van Laurens Swinkels en Pim van Vliet (beide van Robeco) hebben ze dit effect (het Halloweeneffect) statistisch onder handen genomen, aan alle kanten bekeken en gekneed en het bleek erg robuust. Zij gebruiken overigens de periode mei – november. In dat geval moeten we nog een maand wachten.

Zij hebben overigens meerder rare effecten onderzocht zoals Turn of the Month-effect, het Januari-effect, het weekendeffect en het vakantie-effect. Alleen het Halloweeneffect en het Turn of the Month-effect bleven overeind. Dus qua kalendereffecten breken er nu wat zonniger tijden aan. En nu maar hopen dat de overige invloeden op de beurs ook een beetje gunstig zijn.


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Meer over Corné van Zeijl

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. dec '13 2014: Nieuwe eurocrisis? 8
  2. okt '12 Tabée Van Zeijl 51
  3. sep '12 Héle mooie grafieken 1

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. Ludger21 30 september 2011 10:42
    Beste Corne van Zeijl,
    Er is in Nederland onderzoek gedaan naar het september - effect en er bleek dat: "sell in may and go away, but remember to come back in September" bijna juist is. Als het verleden maatgevend is voor de toekomst (?), dan is het raadzamer om pas terug te komen op de beurs in oktober---jammer dat de beurswijsheid dan niet meer rijmt.

    Groet en Succes met je columns
    Ludger Buijs
  2. [verwijderd] 30 september 2011 14:53
    Ikzelf heb hier ook een onderzoek naar gedaan, en een paper over geschreven. Ik ben alleen verder gegaan dan de AEX en vorig jaar. Ik heb van de afgelopen 20 jaar eerst gekeken wat historisch gezien gemiddeld de beste dag was om uit en in te stappen op 5 markten: AEX, Dow Jones, ASX, Nikkei en goud. Dit om een zo groot mogelijk bereik te krijgen.
    Hieruit bleek dat op alle markten een positiever resultaat werd gehaald dan de aandelen te kopen en 20 jaar lang te houden. Behalve bij de Nikkei. Deze gaf over 20 jaar al een negatief resultaat bij de buy and hold, echter bij de Sell in May strategie was dit verlies nog groter.
    Niet verassenderwijs kwam de Dow Jones uit op een eerste plek. De strategie out-performde de buy and hold met 350%-punt!!!
    Ik volg deze strategie zeker weten, maar dan wel mijn eigen aangepaste strategie.
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links