Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Zeker in zendmasten

  • American Tower
  • ticker: AMT
  • koers 21 september 2011: 55,15 dollar
  • koersdoel: 62,50 dollar

Eind augustus trad Steve Jobs om gezondheidsredenen af als CEO van Apple, de op één na grootste onderneming ter wereld, gemeten naar de beurswaarde. Concurrent Google roerde zich eveneens in augustus door de portemonnee te trekken voor de overname van Motorola Mobility.

De komende jaren zal zich een titanenstrijd aftekenen tussen het besturingssysteem van Apple en het Android-systeem van Google. Maar ongeacht wie deze strijd wint, er zijn ook andere winnaars in de trends van mobiele telefoons, smartphones en mobiele datacommunicatie (cloud computing).

Want wie verzorgt de communicatie tussen al deze informatiedragers? Een belangrijke aanbieder van de onderliggende infrastructuur voor het snelgroeiende mobiele-dataverkeer is American Tower Corporation, de beheerder van de zendmasten.



Tijdsperiode grafiek: 

 

Marktleider
Anders dan in Europa waar de zendmasten veelal beheerd worden door de mobiele telecom- en netwerkaanbieders zijn de zendmasten in Amerika, en ook in veel andere landen, in handen van gespecialiseerde vastgoedbeheerders en operators.

American Tower Corporation bouwt dit jaar circa 7800 nieuwe masten, of neemt die over van andere beheerders. Voor 2012 zijn er meer dan 5350 gepland. American Tower Corporation is daarmee wereldwijd de marktleider in de teleport-business voor de transmissie van internet, voice, data en videocommunicatie.

Momenteel heeft American Tower Corporation meer dan 37.000 sites in de Verenigde Staten, Mexico, Columbia, Brazilië, India, Ghana en Zuid-Afrika in beheer en in eigendom.

Met een marktwaarde van meer dan 21,8 miljard dollar is American Towers bepaald geen kleine jongen meer en momenteel wordt het aandeel inmiddels door meer dan twintig analisten op Wall Street serieus gevolgd. Gisteren presenteerde de onderneming zich op een Communications Conference van Goldman Sachs.

Toename mobiel dataverkeer
De onderneming rapporteerde jarenlang boekhoudkundige verliezen vanwege hoge afschrijvingen en rentebetalingen. Door de spectaculaire toename van het mobiele dataverkeer namen deze verliezen in rap tempo af.

Sinds 2006 is het bedrijf winstgevend en vertienvoudigde de nettowinst van 39,5 miljoen dollar in 2006 naar 374,5 miljoen dollar in 2010.

  • voor 2011 wordt een nettowinst van meer dan 412 miljoen dollar verwacht
  • voor 2012 meer dan 500 miljoen dollar

Met een vrije kasstroom van meer dan 978,8 miljoen dollar op jaarbasis is American Tower Corporation meer dan twee keer zo groot als de naaste concurrenten Crown Castle en SBA.

In veel van de gebieden waar het bedrijf zendmasten heeft staan is het zelfs de enige aanbieder. De winstmarges en de schuldenratio van American Tower Corporation steken dan ook zeer gunstig af tegen de concurrentie.

Nieuwe jas past prima
De ondernemingsvorm wordt nu omgezet in een Real-Estate Investment Trust (REIT), een onroerendgoed-classificatie. Daardoor zullen de belastingen veel lager uitvallen en zal de onderneming dividenden kunnen gaan uitkeren.

Om in aanmerking te komen voor een REIT-status zal de onderneming vóór 1 januari 2012 een extra dividend moeten uitkeren. Daarvoor zijn ruimschoots liquiditeiten beschikbaar. Een Amerikaanse REIT moet jaarlijks meer dan 90% van het belastbare inkomen als dividend uitkeren aan de aandeelhouders. Naast de dividenduitkeringen heeft ook voortdurend inkoop van eigen aandelen plaatsgevonden.

De onderneming kan vanwege de lage schuldenratio ook nog tal van acquisities financieren. Van de resterende schuld behoeft het leeuwendeel pas na 2014 te worden afgelost of te worden geherfinancierd.

Staat als een huis
De razendsnel toenemende vraag naar real-time dataverkeer, video en voice-diensten vergroot de behoefte aan netwerkcapaciteit van de telecomaanbieders en de zendmasten spelen daarin een centrale rol.

American Tower Corporation werd in 1995 opgericht als onderdeel van American Radio Systems en werd in 1998 verzelfstandigd toen deze onderneming fuseerde met CBS Corporation. James Taiclet is sinds oktober 2003 CEO van American Tower.

Hij geldt inmiddels als veteraan in deze business. Taiclet werd door Harvard Business Review onlangs aangewezen als een van de "Top 100 Best-Performing CEO’s in the World". In deze nichemarkt is American Tower niet alleen de grootste, maar volgens veel beleggingsanalisten ook de "best managed company".

Altijd succes
Het succes van de onderneming is niet afhankelijk van een nieuw model mobiele gadget of van het gebruik van een specifiek netwerk van een enkele telecomaanbieder. Als beheerder van de zendmasten profiteert het concern altijd, dus ongeacht het succes van de BlackBerry, de iPhone 4 en 5 of een Android-toestel, of ongeacht wie de telefoonmaatschappij is: AT&T, Verizon, Sprint of een andere netwerkleverancier.

Ook zal American Tower profiteren van de successen van Facebook, You Tube-videos en andere nieuwe digitale social media. De markt voor smartphones draait immers in de hoogste versnelling en deze markt is nog lang niet verzadigd.

In de Verenigde Staten ligt de penetratiegraad van smartphones onder de mobiele telefoons nog maar op 35%. De behoefte aan bandbreedte en extra capaciteit groeit sterk. Daarvan zullen ook de verhuurders van zendmastcapaciteit profiteren.

De huurcontracten hebben een looptijd van vijf tot tien jaar en de tarieven voor de verhuur van de sites van de zendmasten gaan gestaag omhoog op een inflatie-plus-basis.

Geen vuiltje aan de lucht
De beleggingsanalisten op Wall Street hanteren momenteel een koersdoel voor de komende twaalf maanden van gemiddeld 62,50 dollar per aandeel, waarbij zij er in hun waardering van uitgaan dat de organische omzetgroei tot 2015 zo’n 10% per jaar zal bedragen en wij (Stroeve & Lemberger Vermogensbeheer) achten deze projecties niet overdreven.

De bestaande sites van American Tower hebben nog verhuurcapaciteit beschikbaar. Omdat vanwege de schaalvoordelen de kosten veel minder hard stijgen zullen de winstmarges verder verbeteren. De telecomaanbieders hebben een groeiende behoefte aan zendcapaciteit nu zij hun netwerken moeten upgraden naar de volgende generatie, 4G.

Om het bereik van mobiele communicatie te verbeteren zullen de netwerkcellen verdicht moeten worden, zullen er dus meer zendmasten moeten worden geplaatst. Voeg daarbij de groei in de emerging markets die American Tower in toenemende mate betreedt.

Winsttaxaties stijgen
Hier vindt u een investor presentation van American Tower. De koers van het aandeel bleef in de volatiele markten van de laatste twee maanden zeer goed liggen en steeg zelfs(!) omdat de bedrijfsresultaten die het concern rapporteerde opnieuw veel hoger uitvielen dan analisten hadden verwacht.

De groei van de winst per aandeel betrof in het afgelopen kwartaal 16% ten opzichte van het vorig jaar. Waar zie je nog aandelen die geen last hebben van de macro-economische groeivertraging en waarvan de winsttaxaties stijgen?

Dit is niet direct een aandeel met een hoog dividend, maar waarschijnlijk wel eentje met een hoge dividendgroei. Mijn verwachting is dat voor dit aandeel koersdoelen verder naar boven zullen worden bijgesteld. De toekomstige stroom van dividenden van dit groeiaandeel kunnen beleggers op de koop toe nemen.


Wim Zwanenburg is beleggingsstrateeg bij Stroeve & Lemberger Vermogensbeheer N.V.. De beloning van Zwanenburg staat direct noch indirect in relatie tot de aanbevelingen in deze publicatie. Deze publicatie is niet bedoeld als (individueel) beleggingsadvies noch als een uitnodiging of een aanbod effecten of andere financiële instrumenten te kopen of te verkopen. De besproken aandelen kunnen voorkomen in de portefeuilles van cliënten van Stroeve & Lemberger Vermogensbeheer N.V.. Een ieder die informatie uit deze publicatie ten grondslag legt aan aan- en verkooptransacties in financiële instrumenten, doet dat op eigen risico. Klik hier voor de uitgebreide disclaimer.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Wim Zwanenburg

Wim Zwanenburg is beleggingstrateeg bij Stroeve & Lemberger Vermogensbeheer N.V.. Na zijn studie Economie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam was hij enkele jaren werkzaam in diverse beleggingsfuncties bij ABN Amro en Mees Pierson. Op BNR Nieuwsradio is hij regelmatig te beluisteren met commentaren op Amerikaanse IT-aa...

Meer over Wim Zwanenburg

Recente artikelen van Wim Zwanenburg

  1. jun '14 Sweet Sanofi 1
  2. apr '14 Ali-Big-baba 9
  3. mrt '14 Is Priceline te prijzig?

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. Humans R underrated 22 september 2011 11:47
    quote:

    masterguus schreef op 21 september 2011 21:50:

    [...]

    Hater is een groot woord. Laat ik het zo zeggen: Ik krijg geen stijve van mijn telefoon en probeer mijn merk niet krampachtig op elk mogelijke wijze te verdedigen...
    Het is een feit dat Apple het grootste beursgenoteerde bedrijf vd wereld is, daar komt niks krampachtigs bij kijken.
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links