Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Hoop doet vrezen

Ik vind het frappant om te zien dat nog zoveel mensen hoop op, dan wel vertrouwen in, een goede oplossing van de eurocrisis hebben. Als ik om mij heen kijk dan zie ik voornamelijk corruptie, grootheidswaanzin, cognitieve dissonantie, struisvogelpolitiek, narcisme, tegengestelde belangen, verdeeldheid, stupiditeiten, quatsch of een combinatie van al het bovenstaande. U wilt voorbeelden?

Voorbeeld 1: DSK
Je zou denken dat het over een nieuwe Citroen DS gaat met de K als kwaliteitsindicatie, maar ik heb het natuurlijk over Dominique Strauss-Kahn. De ex-directeur van het almachtige IMF werd beschuldigd van verkrachting in New York. Deze zaak is inmiddels stopgezet (er loopt nog wel een civiele procedure tegen hem) maar een andere zaak in Frankrijk loopt nog.

Enfin, DSK heeft gisteren een interview gegeven, afgenomen door een zeer goede vriendin van zijn vrouw (altijd leuk die onpartijdige, scherpe, “vuur aan de schenen” interviews), over wat hij zelf een morele misstap noemt. Dit is een man waar al tientallen jaren geruchten over gaan over seksuele intimidatie en erger.

Modus operandi
Hotelkamers van meer dan USD 2,000 per nacht, exclusief etentje hier, cocktailparty daar, het kon allemaal niet op met de creditcard van het IMF. Klaarblijkelijk was dit niet genoeg entertainment voor DSK want vreemdgaan met andere vrouwen (al dat niet vrijwillig) behoorde ook tot zijn modus operandi. Het beetje vertrouwen dat ik in het IMF had ging met de DSK affaire linea recta het raam uit.

Toch is deze man directeur geworden van het IMF die tezamen met de ECB en de EU behoren tot de trojka achter alle financiële hulpacties voor de euro. Die organisatie kan niet anders dan ziek zijn, anders kan zo’n persoon het nooit tot directeur schoppen. En toch is het IMF een van de drie pilaren die de euro moet redden.

Voorbeeld 2: de euro politici

Vorige week waren er geruchten dat er telefoontaps van de Italiaanse premier Berlusconi uitgelekt waren waarin Pasta Pipo zei dat hij vindt dat Angela Merkel een dikke reet heeft. Op zich een best subtiele opmerking van de Italiaanse bunga-bunga koning maar de consequenties kunnen enorm zijn. Duitsland is het grootste donorland achter alle eurohulpacties terwijl Italië het land is met de meeste staatsschulden in de EMU. Ik kan mij iets herinneren dat “hell has no fury like a woman scorned”.

U begrijpt dat de eurotop van afgelopen vrijdag daarmee de garantie had om een groot feest te worden. Om dat feest de complementeren besloot de Amerikaanse minister van Financiën, Timothy Geithner, ook een bezoekje te brengen. Zijn adviezen werden gelijk de grond ingeboord en Timmy werd naar huis gestuurd met de opdracht om eerst bij hem thuis orde op zaken te stellen. De bereidheid van de Amerikanen (direct of via het IMF) om de eurozone te hulp te schieten is vast en zeker tot ongekende hoogte gestegen dankzij deze eurotop.
     
Zeeën van tijd
Kenmerkend voor het eclatante succes van de eurotop was de enige beslissing die genomen werd: de zoveelste tranche van het Griekse hulppakket die gepland stond om deze maand overgemaakt te worden is uitgesteld tot oktober. Gelukkig hebben de Grieken zo’n grote berg geld dat ze tot medio oktober een faillissement kunnen voorkomen. Zeeën van tijd dus.

Een uitsluitsel of Grieks onderpand in ruil voor Finse hulp kwam er ook niet, laat staan een oplossing voor de eurocrisis. Een ding is er wel bereikt; na al die eurotoppen mogen de desbetreffende afgevaardigden zich ware experts noemen op het gebied van 5-sterrenhotels en toprestaurants. Als ze nou de website www.luxury.wining.and.dining.eu beginnen dan kunnen ze eindelijk wat geld verdienen in plaats van uit te geven.

Voorbeeld 3: ECB staatsgreep in slow motion
Zoals ik vorige week al heb beschreven, vindt er een ware coup d’etat plaats bij de ECB. Het begon met het wegbonjouren van Duisenberg. Daarna het vroegtijdig opstappen van ECB bestuursleden Axel Weber en Jurgen Stark. Bij onze DNB heeft de heer Hoogduin plaats moeten maken voor de relatief onervaren en door de politiek vooruitgeschoven Klaas Knot.

De politieke onafhankelijkheid van de DNB is daarmee tot zinken gebracht. Nu Trichet het stokje gaat overgeven aan de Italiaan Mario Draghi is het Zimbabwaanse feest compleet.

Hoop = vrees = goud

Dat de meeste beleidsmakers nog steeds de hoop hebben dat de eurocrisis kan worden opgelost terwijl de ECB, de EMU/EU en het IMF een grote puinhoop zijn, gaat mijn verstand te boven. De hoop is misplaatst en doet mij vrezen voor het ergste.

Intussen stort onze regering bakken belastinggeld in de bodemloze EMU put terwijl dat geld beter gebruikt kan worden om de Nederlandse banken, verzekeraars en pensioenfondsen te herkapitaliseren zodat ze de komende megashock beter te lijf kunnen gaan. Met deze achtergrond blijft goud bij mij op de voorgrond.


Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. Sassen Research en Alexander Sassen van Elsloo aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die in de analyses wordt weergegeven. In de columns kunnen bepaalde beleggingsproducten aan bod komen zoals turbo’s, opties en dergelijke. De beloning van Sassen Research en van Alexander Sassen van Elsloo staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Vragen en opmerkingen kunt u kwijt op info@sassenresearch.nl

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Alexander Sassen van Elsloo

Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Voorheen was hij head of research bij Hobart Capital Markets in Londen en deed hij aandelen- en hedgefundsales bij onder andere SNS Securities en Rabo Securities. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Sassen van E...

Meer over Alexander Sassen van Elsloo

Recente artikelen van Alexander Sassen van Elsloo

  1. dec '16 Het afscheid van de euro en van mij 40
  2. nov '16 Obligatiefeest voorbij 6
  3. okt '16 "ETF’s leiden tot crowded trades" 6

Gerelateerd

Reacties

50 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 20 september 2011 10:38
    Tendentieus gewowel. Affaire DSK beoordeeld door AES en lineair geextrapoleerd naar kwaliteit IMF. En zo voorts, en zo verder. Nu ben ik kritisch over beleid IMF (schuldencrisis LA jaren 80, Azie crisis 1997) maar obv inhoud. Stukje van AES gaat over personen, zoveel mogelijk bashen. Niets over inhoud beleid. Helpt dus niks. Wat ik wel zie is dat AES vindt dat ie mooi schrijft. Ijdeltuit.
  2. raulgol 20 september 2011 11:12
    Alexander, ik denk dat ons belastinggeld ook niet naar de bodemloze put van de banken, verzekeraars en pensioenfondsen moet gaan.
    Geef het goede voorbeeld door een pot te maken om de enorme schuldenberg bij de huishoudens te verkleinen.
    Die zit bij de hypotheken.
    Kom met een gefaseerde afschaffing van de aftrek, en schaf tegelijkertijd alle onzinbelastingen als overdrachtsbelasting en ozb af.
    De enige oplossing voor de huidige crisis is het verkleinen van schulden op alle niveaus. Zo worden we minder afhankelijk van rovende bankdieten en dolende politici.
  3. raulgol 20 september 2011 11:19
    Er is toch nul draagvlak om wederomski de Ingees en ABNnen miljarden toe te gaan stoppen?
    Wat mij betreft hetzelfde als geld aan de frauderende Grieken geven.
    Die banken hebben 10% eigen vermogen, zijn ook hartstikke failliet.
    Nogmaals, zorg ervoor dat de schulden bij de huishoudens omlaag gaan, dan kunnen ze weer wat uitgeven en maak ons in godsnaam minder afhankelijk van die bankensector.
  4. Alexander Sassen van Elsloo 20 september 2011 11:41
    @Ajar48 Beste Ajar ik kan je mijn voorgaande euro columns op deze site aanraden als je meer diepgang en fundamentals wilt hebben. In deze column (en die van vorige week) probeer ik juist aan te geven dat een paar organisaties die geleid worden door een paar sleutelfiguren de koers bepalen. De koers tot nog toe vind ik geen goede en met het geklungel en gekonkel denk ik ook niet dat daar verandering in gaat komen. Vandaar mijn verbazing over politici en economen die positief gestemd zijn; dat het wel goed komt met de eurocrisis. Ik zie het niet. Leidende figuren zijn aan het aanrommelen, schulden bij zowel overheid als burger zijn te hoog, economische vooruitzichten verslechteren, vergrijzingseffecten worden nu genegeert danwel onderschat, etc. De macro achtergrond is nu niet je van het naar mijn mening. Kijk ik specifiek naar de eurocrisis dan zie je dat niemand tot de kern doordringt van het probleem (te verschillende leden binnen de EMU, te veel tegenstellingen, politieke belangen die botsen met economische belangen, te grote overheidstekorten en staatsschuld). Deze, meer fundamentele, items zijn erg moeilijk te managen, laat staan als de managers er een zooitje van maken. Enfin, de titel zegt wat ik wil overdragen naar de belegger: hoop (in dit geval) doet vrezen; doordat te veel mensen hun kop in het zand steken is de kans groot dat er een zware afrekening in het verschiet ligt.
  5. Alexander Sassen van Elsloo 20 september 2011 11:48
    @raulgol: ik ben het met je eens dat het moeilijk te verkroppen is om weer geld in de banken te stoppen. Maar laat ik mijn "idee" wat verder uitleggen. 1) mijn idee is geen oplossing; het is alleen een verdediging tegen wat komen gaat. 2) dat geld wat de overheid in de financiele sector moet stoppen zie zo voor me: een staatsfonds met volgestort kapitaal door de overheid die in geval van nood ingrijpt. Ik vind daarbij wel dat de aandeelhouder niet ontzien moet worden. De bondhouder moet ook verliezen nemen (alleen dat vertaald zich ook terug in de pensieontekorten..). Als het staatsfonds ingrijpt is het dus niet om investeerders of de bankdirecteuren te helpen. Maar je hebt gelijk, het is nog steeds geen populaire maatregel, maar zonder ingrijpen is de kans hoog dat er een bankrun ontstaat. Nogmaals dit is een helm dus geen garantie dat we niet worden neergeschoten; we maken alleen meer kans dan degene die geen helm dragen...
  6. Alexander Sassen van Elsloo 20 september 2011 11:51
    @betaallater Beste Edwin dit zijn ook feiten ondanks dat het klinkt als leuke borrelpraat. Maar de instituten met de desbetreffende personen zijn wel degelijk in charge om met een oplossing te komen voor de eurocrisis. Zie het als een wake-up call voor degene die denken dat deze groep mensen verlossing gaan brengen. Dit was voor jou duidelijk niet nodig :-)
  7. Alexander Sassen van Elsloo 20 september 2011 12:02
    @realist 2011 Ik ben het met je eens dat de DNB nou niet echt goed gehandeld heeft (zie DSB affaire). Sind Szasz weg is bij de DNB is het bergafwaarts gegaan met het Bundesbank denken. Een outsider is vaak een goede zaak om de boel wakker te schudden, alleen in dit geval is die outsider door de politiek naar voren geschoven. Dit gaat weer tegen de onafhankelijkheid in van de centrale bank. Dit is zo fundamenteel fout dat ik niet anders kan concluderen dat de DNB er zwakker op geworden is.
    Ik zie het narcisme niet zo zeer en misschien in combinatie met mijn voorgaande euro columns op deze site ( www.iex.nl/Columns/Auteur/323/Alexand... )die meer fundamentele onderbouwing geven aan mijn verwachting dat de euro het niet gaat halen (door PIIGS faillissement) kan je hopelijk opmaken dat ik een gefundeerde mening heb. Je hoeft het er natuurlijk niet mee eens te zijn maar ik schrijf de dingen die ik schrijf omdat ik ook daadwerkelijk verwacht dat het gaat plaatsvinden en niet uit Narcisme.
  8. Marty.mcFly 20 september 2011 12:16
    He Alexander

    even een inhoudelijke vraag (ook leuk een keer) van mijner zijde:
    Denk je ook dat er een rigoureuze keuze dit jaar moeten worden gemaakt ofwel we gaan zeer versneld alle authoriteit overhevelen (politiek en monetair) naar Brussel ofwel de boel gaat knallen en de euro sterft een bepaalde dood? Wordt deze keuze door de politiek gemaakt of zijn het de vrije financiele markten die bepalend zijn.
  9. Alexander Sassen van Elsloo 20 september 2011 12:25
    Hallo Marty, ik denk dat de politiek in ieder geval leidend is.Zij grijpen deze crisis dan ook aan om een Federaal Europa idee te pushen. Nu denk ik neit dat dit de boel oplost (de onderlinge verschillen tussen EMU leden kunnen niet zomaar door fiscaal beleid worden opgelost; er liggen culturele, juridische, economische, sociale factoren en dergelijke aan deze crisis ten grondslag). Je ziet wel dat de kiezers (zowel in core europe als in PIIGS) de EMU?EU steeds meer beu zijn, dus het spanningsveld tussen kiezers en nationale politici neemt alsmaar toe. Dit zou wel eens zo snel kunnen gaan dat een federaal europe er nooit zal komen. NU eerst maar eens kijken of het EFSF en ESM overal wordt goedgekeurd door de parlementen.. misschien goede eerste indicatie.
  10. Humans R underrated 20 september 2011 12:31
    Een paar van de grootste leiders in de geschiedenis waren womanizers, Kennedy, Clinton, Churchill, komen nou zo even bij me op.
    En het is bekrompen je pseudo morele superioriteit te extrapoleren naar de arbeidsethiek. Kahn was gerespecteerd, ook door een blad als The Economist, om z'n positie in de IMF.
  11. forum rang 5 theo1 20 september 2011 12:36
    quote:

    Ajar48 schreef op 20 september 2011 10:38:

    Tendentieus gewowel. Affaire DSK beoordeeld door AES en lineair geextrapoleerd naar kwaliteit IMF. En zo voorts, en zo verder. Nu ben ik kritisch over beleid IMF (schuldencrisis LA jaren 80, Azie crisis 1997) maar obv inhoud. Stukje van AES gaat over personen, zoveel mogelijk bashen. Niets over inhoud beleid. Helpt dus niks. Wat ik wel zie is dat AES vindt dat ie mooi schrijft. Ijdeltuit.
    Als bij een organisatie die over een enorme hoeveelheid geld gaat dat uiteindelijk uit belastingen komt, geleid wordt door een man die het kennelijk normaal vindt om zijn eigen vrouw te besodemieteren en er vrolijk in weelde op los te leven op kosten van de zaak (en iedereen weet dat informeel al jaren want meneer DSK vond dat allemaal maar wat stoer) dan vind ik dat inderdaad ook niet pleiten voor de kwaliteit van de organisatie. Als hij maling heeft aan zijn directe omgeving, waarom zou hij dan opeens integer zijn tov anonieme belastingbetalers die hij nooit zal tegenkomen? Betrouwbaarheid begint dichtbij.

    Over de DNB: van die Klaas Knot weet ik niks. Ik vind het wel goed dat de politiek heeft ingegrepen en ervoor heeft gezorgd dat er niet weer een vriendje van Wellink daar aan de leiding komt. Misschien hadden ze het anders kunnen aanpakken: Hoogduin vetoën en DNB de kans geven om met een acceptabele kandidaat te komen, dan hadden ze niet zo lomp hun eigen man hoeven te parachuteren. Laatst een paginagroot interview met Hoogduin gelezen in de NRC. Wat een ontzettend slechte verliezer is die man. Ik denk niet dat het een slechte zaak is dat hij is afgeserveerd.
  12. [verwijderd] 20 september 2011 13:00
    Oorlogen regel je met oncheckbare daden van terrorisme. Machtige personen schakel je uit met zedenzaken.

    DSK is vast een viezerik en arrogant varken, maar iets stinkt erger in deze zaak dan enige varkensstal.
    Was er niet een gevalletje met DSK's onderzoek en uitspraken aangaande het monetaire beleid van de VS? Beetje toevallig dat een dergelijk groot iets (noem eens iets groters) moet samenvallen met iets wat puur op emoties werkt, een dubieuze verkrachtingszaak.
    Julien Assange, uitleveringsverzoek, ook wegens verkrachting. Niet de eersten, en vast ook niet de laatsten. Verkrachting is terecht een misdaad, maar de timing van zaken is steeds frappant, omstandigheden verdacht.

50 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links