Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Eurozone lijdt onder eigen wetten

Maatregelen om de eurocrisis te bestrijden hebben alleen maar meer negatieve impact op de groei van de eurozone. Dat stelt zakenbank Edmond de Rothschild in de maandelijkse asset allocation strategy. Niet alleen dit jaar, maar ook volgend jaar zal economische groei in de eurozone verzwakken door de strenge maatregelen van Europese regeringsleiders. Voor de verwachte economische groei voor de regio in 2012 betekende dit een negatieve bijstelling tot 1-1.5%.

Het lukt Europese regeringsleiders maar niet de zorgen over de duurzaamheid van de gekochte staagsobligaties van de probleemlanden weg te nemen, noch over de algemene ongerustheid over de eurozone die daar een gevolg van is. De speciaal ingelaste eurotop eind juli in Brussel haalde daarin niets uit: als gevolg van een gebrek aan beslissingsvaardigheid en cohesie onder de aanwezige leiders bleven de twijfels en onzekerheid volop in stand.

Dat leidde tot een verdere verslechtering van de economische vooruitzichten voor het continent, beredeneert Edmond de Rothschild. Om die ongerustheid enigszins te beteugelen, stellen regeringen nu allerlei strenge maatregelen in. Volgens de typische redenering die bij een ‘vicieuze cirkel’ hoort, zijn het met name deze strikte maatregelen die momenteel de groei van de eurozone belemmeren, schrijft het team van de zakenbank.

Maar niet alleen in Europa zijn de gemoederen flink verhit. In de Verenigde Staten klinkt de roep om verbetering luidbaar door, aldus de zakenbank. Bepaalde belangrijke economische indicatoren, zoals de werkgelegenheid en de huizenmarkt, willen maar niet aantrekken. Om deze indicatoren weer in het groen te krijgen, zijn gedurfde politieke initiatieven nodig, stelt Edmond de Rothschild. Zolang een positieve omslag uitblijft, daalt het vertrouwen van Amerikanen almaar sneller.

Hierdoor zou de economische situatie in de VS op termijn alleen maar sneller verslechteren. Lijnrecht tegenover de spartelende eurozone en de VS staan de opkomende landen de lachende derden. Zij hebben volgens Edmond de Rothschild nog altijd de beste kaarten in handen, mede doordat zij al eind 2010 enkele strikte monetaire maatregelen invoerden om de toenemende inflatie tegen te gaan. En met succes, want naar verluidt is de inflationaire piek inmiddels achter de rug. In die zin profiteren opkomende economieën op dit moment in optima forma van de noodlijdende wereldeconomie.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 10:00 Must read: Japanse yen bereikt nieuw dieptepunt
  2. 24 apr Must read: Klimaatverandering bedreigt grondstoffenmarkt
  3. 23 apr Must read: Militaire uitgaven op recordniveau

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links