Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Nadelen waardedaling woning

Zoals bekend is de waarde van de koopwoningen gedaald. Nu het kabinet de overdrachtsbelasting voor bestaande woningen voor een jaar heeft verlaagd naar 2%, kan het zo zijn dat de de prijzen van de woningen niet meer dalen of zelfs gaan stijgen.

Het tegendeel is waar, vooral omdat per 1 augustus de nieuwe gedragscode is ingegaan. U heeft in eerdere columns van mij kunnen lezen dat kopers minder hypotheek kunnen krijgen waardoor vooral de starters eigen geld moeten meenemen. Bovendien is de kans groot dat per 1 januari 2012 de NHG-grens weer naar 265.000 euro gaat (is nu 350.000 euro).

Het is dus niet verwonderlijk als de komende tijd de woningen nog in prijs dalen. Bovendien is het heel goed mogelijk dat bepaalde woningen in bepaalde gemeentes of wijken in prijs blijven stijgen. Bij een verdere daling is het mogelijk dat veel mensen een “te hoge” hypotheek krijgen in vergelijking met de waarde van hun woning.

Vergelijkend onderzoek
Nu nemen veel kopers die een hypotheek afsluiten niet de moeite om de kleine lettertjes van hun hypotheek eens goed door te lezen. Het is dan ook logisch dat zij niet weten wat hun geldgever eventueel kan doen bij waardedaling van hun koopwoning. Via Moneyview, die veel hypotheekproducten op voorwaarden vergelijkt, heb ik de geldgevers vergeleken op de volgende vraag.

Komt er na waardedaling van de woning weer een topopslag op de rente (hypotheken zonder NHG)? De volgende geldgevers hebben hier 'ja' op geantwoord.

 • BOS
 • FBTO (via Vereniging Eigen Huis)
 • Friesland Bank
 • Hypotrust
 • Nationale Nederlanden
 • Rabobank
 • Reaal (Verantwoord Wonen)

Al met al een aardig lijstje, waarbij natuurlijk de Rabobank (30% van de hypotheekmarkt) heeft de meest opvallende is. Het nadeel van de Rabobank is dat hun hypotheekrentes en voorwaarden niet op hun website staan. Het is daarom moeilijker om hun te controleren op de kleine lettertjes.

In de voorwaarden geldlening 2010 kon ik zelf niets terug vinden over deze toeslag. Wel staat er het volgende over hertaxatie bij artikel 30.

"30 Executiewaarde en verplichte aflossing
a Als de bank daartoe aanleiding ziet, kan zij de executiewaarde van het registergoed (laten) vaststellen. De executiewaarde is de verwachte opbrengst van het registergoed bij executoriale verkoop. De bank mag het registergoed voor uw rekening laten taxeren wanneer zij op grond van dit artikel de executiewaarde vaststelt.
b Als naar het oordeel van de bank de executiewaarde van een registergoed daartoe aanleiding geeft, kan zij u verplichten door haar vast te stellen bedragen op de geldlening af te lossen. Als de geldlening op basis van dit artikel (al dan niet gedeeltelijk) moet worden terugbetaald, dan wordt die terugbetaling aangemerkt als een vervroegde aflossing waarvoor een vergoeding verschuldigd kan zijn."

Hertaxatie
Rabobank heeft dus het recht als een woning flink in waarde is gedaald, direct een aflossing te eisen. Hierbij kunnen zij ook nog een boete in rekening brengen als de verplichte aflossing hoger is dan de boetevrije aflossing per jaar. Het percentage bij boetevrij aflossen is afhankelijk van de rente keuze en bedraagt 10% of 20% van het hypotheekbedrag.

Toevallig had ik nog de voorwaarden geldlening 2005 van de Rabobank liggen. In deze voorwaarden staat dat de Rabobank pas om de vijf jaar een hertaxatie kan doen. De Rabobank heeft dus hun voorwaarden aangepast betreffende hertaxatie. Nu deze hertaxatie ieder moment kan plaatsvinden is het interessant om te weten of een klant hier ook gebruik van kan maken.

In de voorwaarden staat hier niets over. Wel vermeld de Rabobank hier iets over op hun website..

"Wanneer kan de renteopslag komen te vervallen?
Als u kunt aantonen dat uw woning voldoende in waarde is gestegen, kunt u op ieder moment een verzoek bij ons indienen om uw renteopslag te laten vervallen. Dus ook tijdens de rentevastperiode. In sommige situaties hebben wij genoeg aan uw nieuwe WOZ-beschikking. In de overige gevallen vragen wij u om een taxatierapport. Uw renteopslag kan soms ook vervallen als uw hypotheekschuld lager is geworden. U kunt dan eveneens een verzoek bij ons indienen om de opslag te laten vervallen.

"

Het bovenstaande is niet helemaal duidelijk. Het is mogelijk dat de renteopslag vervalt, maar er wordt niet vermeld wanneer. Is dit per direct of bijvoorbeeld over vijf jaar? Natuurlijk zijn (bijna) alle geldgevers heel onduidelijk als het over hun voorwaarden gaat.

Bovendien komt het regelmatig voor dat voorwaarden worden gewijzigd. In ieder geval is het belangrijk voordat u een hypotheekofferte tekent de voorwaarden doorleest. Al komt het nog steeds voor dat de voorwaarden pas achteraf worden uitgereikt aan de klant.

 • Het nieuwe boek van Jos Koets is uit!
  Een huis kopen, voorkom een drama!
  Klik hier om dit boek te bestellen
  Jos Koets - Hoe koop ik een huis?
  Klik hier om Hoe koop ik een huis? te bestellen

 • Jos Koets is Erkend Hypotheek Adviseur (SEH) en de specialist van IEX.nl. Hij heeft z’n eigen Assurantiekantoor Groenoord in Vlaardingen. Koets schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel (hypotheek)advies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde transacties. Hoewel deze column met de grootst mogelijke zorgvuldigheid is samengesteld, aanvaardt Jos Koets geen aansprakelijkheid voor de onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen daarvan.
  Uw reactie is welkom op koets@iex.nl.

  Auteur: Jos Koets

  In 1994 werd Jos Koets meteen in het diepe gegooid bij een assurantiekantoor. In z’n eerste werkweek vond zijn baas het nodig met vakantie te gaan. Daarna heeft hij in de praktijk het assurantievak geleerd. Koets kocht het bedrijf van z’n werkgever. Nu is hij eigenaar van het eenmansbedrijf Assurantiekantoor Groenoord in ...

  Meer over Jos Koets

  Recente artikelen van Jos Koets

  1. 13 mei Boxhoppen voor renteaftrek en verkoopwinst 6
  2. 29 apr Huizenprijzen gaan dalen! 45
  3. 15 apr Hoe kunt u besparen op de boeterente? 2

  Gerelateerd

  Reacties

  30 Posts
  Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 9 september 2011 10:11
   In Coevorden heeft de Rabobank van een dergelijke voorwaarde gebruik gemaakt om een halstarrige boer van zijn grond te krijgen. Ipv de juiste prijs te betalen voor de realisatie van het bedrijventerrein, volgde er een hertaxatie, aflossingsverplichting en executie.

   Een lokaal betrokken bank heeft voordelen, maar dus ook een paar flinke nadelen als je toevallig aan de verkeerde kant van de streep zit.
  2. frank2you 9 september 2011 10:57
   Waarom niet het volgende om de woningmarkt te stimuleren?!

   -verleng de hypotheekduur en de belastingaftrek naar 40 jaar, immers : bij 40 jaar zullen de maandelijkse kosten lager zijn en de max. te lenen hypotheeksom hoger. Evt. uitsluitend voor bep. hypotheekvormen (annuiteit) waardoor de maandelijkse kosten in de beginperiode lager zullen zijn en vooral de minder verdienende jongeren een huis kunnen kopen op een woningmarkt waar bijna geen of onbetaalbare huurwoningen aangeboden worden.
  3. [verwijderd] 9 september 2011 12:00
   quote:

   frank2you schreef op 9 september 2011 10:57:

   Waarom niet het volgende om de woningmarkt te stimuleren?!

   -verleng de hypotheekduur en de belastingaftrek naar 40 jaar, immers : bij 40 jaar zullen de maandelijkse kosten lager zijn en de max. te lenen hypotheeksom hoger. Evt. uitsluitend voor bep. hypotheekvormen (annuiteit) waardoor de maandelijkse kosten in de beginperiode lager zullen zijn en vooral de minder verdienende jongeren een huis kunnen kopen op een woningmarkt waar bijna geen of onbetaalbare huurwoningen aangeboden worden.

   de huizenprijs is gebaseerd op rentetarief en inkomen van de koper.
   de huizenprijs is afgelopen jaren opgeblazen met dank aan de lage rente.
   dat kan niet door blijven gaan nog sterker als de rente stijgt komen de echte problemen!!!!

   oplossing de verkopers moeten hun prijs verlagen doen ze dit niet dan zal het lang duren om het huis verkocht te krijgen.
   Dat proces is waar we nu in zitten men wil een te hoge prijs.
   Vergeet ook niet dat de aankleding van veel huizen niet naar de wens is van de nieuwe koper en er dus ook geld moet zijn om het huis te moderniseren.
   De kopers moeten zich niet ophangen aan een te hoge lening/koopprijs.
   De markt is ziek omdat men de hoogste prijs wil hebben voor een huis wat 15 jaar geleden de helft waard was.
   Het verhogen van hypotheken is dus niet de oplossing een prijsverlaging is de oplossing.
   De markt van vraag en aanbod moet zijn werk doen het aanbod is enorm en hoger dan de vraag.
  4. [verwijderd] 9 september 2011 12:10
   Ik neem aan dat de Rabobank echt wel bereid is om na aantonen van een hoger waarde die rente naar benden bij te stellen. Ik zou meer letten op banken die dit gewoon niet doen en dat ook aangeven.

   Dus, als men op tarief een het 3 tal banken heeft gevonden met de 'goedkoopste' aanbieding, kijk dan naar dit soort voorwaarden. En optie tot hertaxatie met de gevolgen die dat kan hebben, is slechts 1 voorbeeld. Wat te denken van het 'niet meewerken aan overdracht van een bankspaartegoed' ? Dat is pas een leuke als je zo'n 18 jaar onderweg bent. Als ik mij niet vergis doet de Rabobank dat ook niet.

  5. Dutch-sparky 9 september 2011 13:06
   quote:

   jos1968 schreef op 9 september 2011 12:00:

   [...]

   de huizenprijs is gebaseerd op rentetarief en inkomen van de koper.
   de huizenprijs is afgelopen jaren opgeblazen met dank aan de lage rente.
   dat kan niet door blijven gaan nog sterker als de rente stijgt komen de echte problemen!!!!

   oplossing de verkopers moeten hun prijs verlagen doen ze dit niet dan zal het lang duren om het huis verkocht te krijgen.
   Dat proces is waar we nu in zitten men wil een te hoge prijs.
   Vergeet ook niet dat de aankleding van veel huizen niet naar de wens is van de nieuwe koper en er dus ook geld moet zijn om het huis te moderniseren.
   De kopers moeten zich niet ophangen aan een te hoge lening/koopprijs.
   De markt is ziek omdat men de hoogste prijs wil hebben voor een huis wat 15 jaar geleden de helft waard was.
   Het verhogen van hypotheken is dus niet de oplossing een prijsverlaging is de oplossing.
   De markt van vraag en aanbod moet zijn werk doen het aanbod is enorm en hoger dan de vraag.

   Is niet helemaal juist, m.i. is mede de oorzaak doordat de euro ingevoerd is alles over de kop gegaan een kopje koffie vroeger HFl. 2,-- nu 2 euro

   Hetzelfde bij huizen kostprijs destijds 15 jaar geleden 500.000 HFL, nu voor hetzelfde huis € 500.000,--

   Ben het wel eens dat soms er gewoon teveel gevraagd wordt nog steeds, een goed uitgangspunt is m.i. de WOZ waarde minus of plus 10% .
  6. frank2you 9 september 2011 13:13
   quote:

   de bos schreef op 9 september 2011 11:54:

   @frank2you
   Omdat deze oplossing veel geld kost bijvoorbeeld?

   de bos
   Ja......dat zal de reden zijn. Daarom ook het 2e advies om de inkomensbelasting te verlagen.....en voor de btw een kompleet nieuw belastingstelsel te bedenken.......everybody needs a home.
  7. frank2you 9 september 2011 13:21
   quote:

   Dutch-sparky schreef op 9 september 2011 13:06:

   [...] Is niet helemaal juist, m.i. is mede de oorzaak doordat de euro ingevoerd is alles over de kop gegaan een kopje koffie vroeger HFl. 2,-- nu 2 euro

   Hetzelfde bij huizen kostprijs destijds 15 jaar geleden 500.000 HFL, nu voor hetzelfde huis € 500.000,--

   Ben het wel eens dat soms er gewoon teveel gevraagd wordt nog steeds, een goed uitgangspunt is m.i. de WOZ waarde minus of plus 10% .
   Vergeet de nederlandse gemeenten niet die de grondprijzen de afg. jaren gigantisch hebben opgedreven.
  8. Doppie2 9 september 2011 13:32
   Ook ik had afgelopen jaar nog aan een recente WOZ waarde voldoende om per direct de opslag van mijn Rabo hypotheek af te halen. Geen enkel probleem. Lijkt me niet meer dan redelijk dat de bank ook andersom kan redenen bij een waardedaling (immers het risico voor de bank neemt toe), maar zie dat in de praktijk maar weinig gebeuren. In extreme gevallen kan dat inderdaad leiden tot extra aflossingen. De vergoedingsrente is dan wel een vervelende, maar dan praten we over waardedalingen van minstens 20% binnen 1 jaar. Nog niet echt aan de hand in dit land volgens mij. Een waardedaling van >20% over meer dan 1 jaar is niet relevant, immers dan heeft de bank zich in eerdere jaren coulant opgesteld (of zitten slapen).

   Wellicht ten overvloede: als je in 2005 een hypotheek bij de Rabo sloot gelden ook in 2011 voor deze hypotheek nog steeds de algemene voorwaarden van 2005.

   Jos, storm in een glas water volgens mij.
  9. bert pit 9 september 2011 15:12
   quote:

   arjan k schreef op 9 september 2011 13:39:

   als je de huizenmarkt wil stimuleren: rente max 2% wettelijk
   Wat versta je onder het stimuleren van de huizenmarkt en waarom is dat noodzakelijk?
   Zelf heb ik het idee dat die markt de afgelopen 15 jaar al enorm gestimuleerd is en dat we daarom nu met een probleem zitten.

   Mijns inziens:
   - moet de markt het zelf oplossen
   - zijn de rente tarieven lange tijd te laag geweest
   - nemen veel kopers een veel te groot risico door geen eigen geld in te brengen.
  10. [verwijderd] 9 september 2011 17:40
   Hoi Jos,

   Ik heb mijn hypotheek bij de Rabobank afgesloten in 2007. In de voorwaarde staat het volgende.

   "De Rabobank heeft het recht om elke vijf jaar voor uw rekening de woning te laten taxeren. Indien de waarde van de woning daartoe aanleiding geeft, kan de bank verlangen dat u door de bank vastgestelde bedragen gaat aflossen op de geldlening".

   Volgens mij kunnen ze nooit eisen dat je het verschil in één keer aflost, er staat bedragen/aflossen. Maar met welke termijnen ze werken weet ik niet.

   MvG,
   Ruben
  11. forum rang 5 aandeeltje! 9 september 2011 23:54
   quote:

   Groenvoer schreef:

   In Coevorden heeft de Rabobank van een dergelijke voorwaarde gebruik gemaakt om een halstarrige boer van zijn grond te krijgen. Ipv de juiste prijs te betalen voor de realisatie van het bedrijventerrein, volgde er een hertaxatie, aflossingsverplichting en executie.

   Een lokaal betrokken bank heeft voordelen, maar dus ook een paar flinke nadelen als je toevallig aan de verkeerde kant van de streep zit.

   Nou bij die boer hadden ze en hypotheek en zijn verliesgevend bedrijf gefinancierd en daarom hebben ze gewoon tijdig aan damage control gedaan. Dat kwam gewoon niet meer goed. Kun je wel zielig vinden, maar zo gaat het. Als die boer aan zijn verplichtingen voldaan had, hadden ze niets gedaan. Het verhaal is waarschijnlijk niet compleet hier.
  12. forum rang 5 aandeeltje! 9 september 2011 23:55
   quote:

   bert pit schreef:

   [quote alias=arjan k id=5792857 date=201109091339]
   als je de huizenmarkt wil stimuleren: rente max 2% wettelijk
   [/quote]

   Wat versta je onder het stimuleren van de huizenmarkt en waarom is dat noodzakelijk?
   Zelf heb ik het idee dat die markt de afgelopen 15 jaar al enorm gestimuleerd is en dat we daarom nu met een probleem zitten.

   Mijns inziens:
   - moet de markt het zelf oplossen
   - zijn de rente tarieven lange tijd te laag geweest
   - nemen veel kopers een veel te groot risico door geen eigen geld in te brengen.
   Eens
  30 Posts
  Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

  Meedoen aan de discussie?

  Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

  Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

  Gesponsorde links