Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

OESO: groei bijna tot stilstand

De economische groei valt veel lager uit dan een paar maanden geleden werd gedacht. Dat meldt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in de nieuwste Interim Economic Assessment. Het herstel komt in de belangrijkste geïndustrialiseerde economieën bijna stil te staan, met een snel dalend vertrouwen van zowel consumenten als het bedrijfsleven. In de meeste opkomende landen blijft de groei sterk, hoewel in een meer gematigd tempo.

“Het risico negatieve groei te zien is omhoog gegaan,” zegt hoofdeconoom Pier Carlo Padoan tijdens een presentatie van het rapport. De economische groei in de G7-economieën behalve Japan blijft tijdens de tweede helft van het jaar onder de 1% op jaarbasis. De discussie over het fiscaal beleid in de VS, de schuldencrisis in de EU en het feit dat overheden minder mogelijkheden hebben groei te stimuleren doen het vertrouwen verder dalen. 

Enkele OESO-landen nemen echter serieuze fiscale en structurele hervormingsmaatregelen, wat het vertrouwen zou moesten stimuleren. De verwachting is dat de Japanse groei wordt voortgedreven door de wederopbouw na de aardbeving en tsunami. Mogelijk is de inflatie in de opkomende landen haar piek voorbij en kunnen overheden hun beleid wat versoepelen. De investeringsniveaus in veel OESO-landen blijven ver onder het historisch gemiddelde, wat mogelijkheden biedt tot hernieuwde bedrijfsuitgaven in de komende maanden. 

“Het beleid moet het vertrouwen weer opbouwen,” aldus Padoan. De OESO adviseert centrale banken de beleidsrente op het huidige niveau te houden, en wanneer er tekenen van herstel zijn te overwegen de tarieven te verlagen als daarvoor ruimte is. Andere mogelijke beleidsinterventies zijn ingrijpen in de effectenmarkten, de rente laag houden voor een langere periode en de verstrakking in de opkomende landen stopzetten. Landen moeten daarnaast hun schulden beperken, maar groei blijven stimuleren.

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 10:00 Must read: Militaire uitgaven op recordniveau
  2. 22 apr Must read: Inzetten op herstel duurzame energiebedrijven
  3. 19 apr Must read: Apple worstelt in China

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links