Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Ze smelten de eurokazen

Bijna 24 uur na de aankondiging van de Zwitsers zit ik te denken over de zin en onzin van de tekst dat ze de euro-Zwitserse frank (EUR/CHF) niet onder de 1,20 willen hebben en dat de Zwitsers er alles aan zullen doen om dit te bewerkstelligen.

Dat is nogal wat, want zoals ik gisteren ook op het forum schreef: ik hoor niets over de verhoudingen met de andere valuta zoals met de dollar (USD/CHF). Is het dan een situatie waarin ze alleen willen dalen tegen de omringende landen en daarmee dus tegen de euro?

Ik vind het een raar verhaal, want ze kopen toch heel veel in eurolanden zoals Duitsland, Frankrijk en Italie. Ze willen dus meer betalen begrijp ik hieruit? Want ze exporteren wereldwijd en kopen lokaal en ze maken nu dus de inkoopprijs hoger... Ik ben het even kwijt.

In de euro
En waarom doen ze niets tegen de dollar? Want als ze dat wel willen, denk ik dat ze toch even wat geld mee moeten brengen. De Amerikanen hebben een plan om de dollar te ontwaarden en hebben daar een serie drukpersen voor draaien.

Wat ze in feite zeggen door het hoofd te bieden tegen de grootmachten is: ik bemoei me met jullie valuta. Dat is onvermijdelijk want die 1,20 waar aan gerefereerd wordt bestaat uit twee delen.

De enige oplossing voor de Zwitsers, en misschien is dat ook wel goed voor Europa, is dat de Zwitserse frank ophoudt met bestaan en dat de Zwitsers de euro gaan hanteren. Dan hebben ze een stabiele koers tegen de euro en niets te maken met een grens in de dollar. Misschien een ideetje.

Aan de euro
Een andere maar meer halfslachtige oplossing is dat ze de frank verbinden aan de euro. In feite zeggen ze dat nu bijna, want niet willen dat de EUR/CHF onder de 1,20 komt is één zijde van een mogelijke bandbreedte.

Als de Zwitserse centrale bank ook nog zegt dat ze de koers niet boven de 1,25 willen hebben, dan hebben we een bandbreedte. En dat doet mij denken aan de Europese Monetaire Unie. Kent u hem nog?

Echter, dat kan niet zomaar. Zoiets roep je niet zomaar de markt in, daar gaat een politiek proces aan vooraf. Ik ben benieuwd of ze dat aan de stemmers kunnen verkopen met de PIIGS-taferelen. Je zou daarmee in feite zeggen dat de Zwitsers de rekening oppikken voor de PIIGS, en dat ze ook nog eens minder waar krijgen voor hun geld.

Succes ermee, ik ruik een revolutie of op z'n minst een opstand in de rustige bergdorpjes. Ziet u het al voor zich de Zwitserse ME in de bergdorpen de rust herstellen. Lachen! Genoeg hersenspinsels, nu de feiten en dus de grafieken.

Klik op de grafiek voor een grote versie

Smelt de kazen
De koers heeft een spike laten zien, wat voorlopig nergens op slaat. Zo kan ik deze actie het beste omschrijven. Deze beweging vindt namelijk plaats binnen een prijsbeweging die toch al op een correctief karakter was gestoeld.

We hebben al pariteit op een micrometer benaderd en misschien was dat wel de kans om de frank in te ruilen voor de euro. Het corrigeren was al begonnen en deze uitspraak valt gewoon in de range van de afgelopen twee maanden.

De 1,25 is de grens om te breken wil de markt tonen dat er fiducie zit in een verandering van richting in dit valutapaar. Ter afsluiting, de RSI is niet een overbought geworden. Smelt nog meer kazen, zou ik zeggen want dit is 'm niet.

Klik op de grafiek voor een grote versie

Werkt niet
Dan de dollar-Zwitserse frank (USD/CHF). Ik heb de weekgrafiek erbij gepakt om aan te tonen wat voor speldenprik de huidige beweging betekent op het grotere plaatje. Ook hier is er geen sprake van een substantiële of overtuigende draai, want koersen zijn immers tot aan de onderzijde van de langetermijntrend gekomen en zijn een correctie gestart.

De vraag of dit nu een draai van de markt is kan ik onmogelijk positief beantwoorden zonder een hogere low, en die is er gewoon niet. Interventie en plotselinge mededelingen werken niet.

Kijk ook naar de Japanners. Vannacht de rente maar niet verhoogd want anders ja, daar gaat de Japanse yen door het dak. Nee het wordt mij steeds meer duidelijk en u ook hoop ik. Dit soort acties werken niet en is in feite alleen maar de focus van de markt naar zich toetrekken.

Betrouwbaarder
En wanneer je de aandacht trekt en je roept wat, dan kun je maar beter betrouwbaar overkomen anders bereik je wellicht het tegenovergestelde van wat er bedoeld werd.

U mag het zeggen, zijn centrale banken nou betrouwbaarder geworden in de afgelopen drie jaar? Geven ze nou het idee dat de crisis beheerst wordt?

Nog even en het wordt echt dat beeld van de reclame waarbij de drommen van speculanten voor de slotgracht van de Zwitserse frank staan, en de bankiers maar roepen, smelten!


Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. LeoMont en Erem aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die voor de analyses wordt gebruikt. De waarden waarop analyses gebaseerd zijn kunnen onderdeel uitmaken van LeoMontFonds of de LeoMont-Portefeuille die zijn opgebouwd uit turbo’s van Goldman Sachs. De beloning van LeoMont of Erem staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Voor meer informatie e-mail naar info@leomont.com.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Gökhan Erem

Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. Erem is opgeleid tot Certified Market Technician (CMT) en sinds 1994 werkzaam in de financiële sector. Hij werkte onder andere bij ABN Amro, Ra...

Meer over Gökhan Erem

Recente artikelen van Gökhan Erem

  1. jun '16 TA: Europa op de Brexit-drempel 10
  2. jun '16 TA: FTSE en de Brexit 14
  3. jun '16 TA: Het GBP-plan en de Brexit 9

Gerelateerd

Reacties

30 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. allesweter 7 september 2011 11:13
    TA blijft gokken. 50% kans dat het goed gaat. Beslist niet meer

    ca 14 dagen terug zou de Zuidafrikaansche rand naar de 11 gaan, toen 10,50. vandaag 10.00
    Dat is 10%......................verschil.
    Dus i.p.v. dalende zuidafrikaansche rand een stijgende t.o.v. de euro

    Met de dollar zat Gokhem ook fallikant mis.
    Heeft mij slechts 2000 euro gekost.
  2. [verwijderd] 7 september 2011 11:43
    collegacolumnist BasH heeft het ook nog kort over de euro/dollar:

    EUR/USD
    Opvallend (buiten EUR/CHF) is EUR/USD. Het valutapaar brak een eerder opwaarts patroon af en lijkt nu de stijgende lange termijnbodemlijn met succes te testen rond 139,50.Vlak hierboven ligt het 200-daags gemiddelde. Een opwaartse beweging naar minimaal 1,45 lijkt voor de komende tijd het meest reëel.

    Mogelijk dat dit een mooi instapmoment voor de komende maanden zal blijken te zijn. Onder de bodem van 138,40 verslechtert het technische beeld.

  3. rverhagen87 7 september 2011 11:55
    1) Big Swiss exporters like Novartis and Nestle are dancing a jig right now as this will surely boost their sales in the short-term. Also, banks in Switzerland and Austria who had heavy exposure to Eastern Europe are breathing a sigh of relief right now.

    You see, Swiss interest rates have traditionally been lower than in Europe’s emerging economies. For example, many Hungarians took out mortgage loans in Swiss francs because the borrowing rate was so much cheaper.

    Once the Swiss franc began to rise, however, borrowers had a difficult time paying back the loan; suddenly their mortgage payment and balance were much higher than before, and default rates soared.

    Banks in Austria, Germany, and Switzerland who wrote most of the loans were sitting on huge potential losses… and this destruction to the financial system has been mitigated thanks to today’s move. I have to imagine this had some influence in the decision.
  4. [verwijderd] 7 september 2011 12:19
    Nee hoor de grafiek is een redactionele kwestie, ik wijs ze er even op.

    En inderdaad EUR/ZAR en EUR/AUD zijn behoorlijk de mist in gegaan, echter, nogmaals, ik zeg niet wat u moet doen hier. Daarnaast kan ik u verzekeren dat u niet alle informatie heeft, omdat ik niet weet wat voor belegger u bent. Dus.............. en ............ Ik kan u wel zeggen dat ik niet 10% in een trade tegen me in laat lopen, tenzij ik daar 30 an 40% op denk te verdienen. Misschinen helpt dat.
    Verdere verdediging voel ik nu even niet zo veel voor, ik moet nog andere dingen doen.

    Over de 1,45. Dat is een issue aan het worden, niet alleen hier maar ook de in de markt. Ben er wel mee eens dat er tussendoor ook focus op andere niveaus hoort te liggen. Aande andere kant is de issue 1,39. Succes. Let wel even op aub, want Obama heeft teksten die de amerikanen geld gaat kosten denk ik.
  5. [verwijderd] 7 september 2011 13:12
    Gewoon aan Zwitsers vragen hoe zij moeten rondkomen. Neem het gemiddelde salaris van 5000 Zwfr en bekijk wat daarvan afgetrokken wordt aan belastingen en huur, afgezien van bv pampers als men kinderen heeft en betalingen aan crêches. Ik denk dat niemand het weet hoe te handelen in deze situatie. Men kan ook zeggen dat valutahandelaren onzinnig bezig zijn door 'geld te stallen uit veiligheidsoverwegingen' en het is onzinnig dat nog toe te staan ook. Waar zin en onzin begint is volgens mij m.i. voor iedereen raadselachtig. Ik las het volgende op zero hedge: "The Swiss government has basically told the world that they will print as much money as it takes, and buy up as much crap sovereign debt as they can, to competitively devalue the currency. This essentially puts Switzerland in the same sinking boat as Italy, Greece, and Portugal… with one key difference: Switzerland has 0% interest rates. In other words, you can now borrow in francs at 0% and buy government-backed euro garbage yielding 5%, 10%, 30%…. with absolutely no downside currency risk.". Dat lijkt me meer aan te geven dat de regering van Zwitserland nog meer van plan is of zijn ze gewoon dom, onwetend en handelend uit onbekwaamheid? Overigens, door de ligging is Zwitserland gedwongen regels van de EU over te nemen om niet verzeild te geraken in ingewikkelde constructies waarvan instappen in de euro er één is ofschoon euro-afzeiken op zijn hoogtepunt lijkt te zijn. Wat nog niet aan bod is geweest, zijn de schulden van de staten van de VS. Dat zal wel na euro-afzeiken wel gebeuren. Hoe dan USD/Chf eruit zal zien?
  6. [verwijderd] 7 september 2011 14:42
    quote:

    Henk Snaph schreef op 7 september 2011 14:20:

    Ik heb reeds enkele malen gezegd: De euro en de dollar houden elkaar in evenwicht. Het zijn twee doodzieke valuta's naast elkaar. Zij blijven gewoon binnen de bandbreedte 1,39-1,44.

    henks
    En af en toe blijven ze een paar dagen buiten die bandbreedte, zoals 2 weken geleden bijv.
    Dat beide valuta hun problemen hebben ben ik met je eens!

    Gr Raayman
30 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links