Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Stijgers en dalers in sectorrotatie

In Europa blijft de relatieve rotatie binnen de sectoren van de Stoxx-index zich nog steeds nagenoeg volgens plan voltrekken. Het trio dat  (in relatieve zin) de kar moet trekken en daarom voor aandelenbeleggers  het meest aantrekkelijk zijn blijft Food & Beverage, Personal & Household Goods en Health Care. Hierbij valt met name de laatste op.

Deze sector was een aantal weken bezig om relatief momentum te verliezen maar lijkt nu weer duidelijk ten positieve gedraaid (zie eerste grafiek). In het lagging quadrant blijven Banks, Construction & Materials en Insurance verder verzwakken. Recentelijk is daar ook de sector Industrial Goods & Servcies bij gekomen.


Deze twee groepen zijn de duidelijke leaders en laggers binnen de Europese sectoren. Vanuit beleggings/trading oogpunt is het interessanter om te zoeken naar sectoren die wat vroeger in een beweging zijn. Op dit moment lijken daar ook aardige mogelijkheden te liggen zowel in positieve als in negatieve zin.


Telecom is de sector die recentelijk het meest duidelijke signaal heeft afgegeven. Sinds enkele weken beweegt de sector zich in het leading quadrant en doet dat nog steeds met nog steeds duidelijk toenemend relatief momentum. Telecom wordt op de voet gevolgd door de sector Oil & Gas. Deze is nog niet het leading quadrant binnengekomen maar staat op het punt om dat te doen.

Ook voor deze sector geldt dat het relatieve momentum nog steeds overduidelijk toeneemt. Uitaande van een normale voortzetting van de relatieve rotatie mag voor deze sectoren een outperformance verwacht worden ten opzichte van de Stoxx-index in de komende weken. Op dit moment nog in het weakening quadrant maar hard op weg richting  lagging zijn de sectoren Chemicals en Automobiles & Parts.

Beide sectoren komen uit een outperformance periode/situatie maar zijn nu duidelijk terecht gekomen in een periode van underperformance en lijken daar de komende weken nog verder in te gaan. Een beweging naar het lagging quadrant mag binnenkort verwacht worden. Met een zeer zwak beeld voor de aandelenmarkten in het algemeen is het relatieve beeld op dit moment eigenlijk vrij geprononceerd.

Overzichtelijk plaatje
Een aantal sectoren die beter nog steeds gemeden kunnen worden (Industriële goederen/diensten, verzekeraars, banken), een aantal sectoren die (nog steeds) overwogen dienen te zijn (levensmiddelen, niet-duurzame consumentengoederen en gezondheidszorg) en een tweetal sectoren die kansen bieden voor nieuwe onderwogen posities (chemie en auto-industrie) en een tweetal sectoren wat kansen biedt voor nieuwe overwogen posities (telecom en olie & gas).

Tot slot voor de liefhebbers van individuele aandelen hieronder een actuele Relatieve Rotatie Grafiek van een aantal aandelen uit de AEX index die op dit moment een duidelijke beweging in positieve of negatieve zin laten zien.


Juus de Kempenaer is werkzaam bij Taler Asset management Ltd. (TAM) en mede eigenaar van RRG Ltd. Met een achtergrond als technisch analist houdt hij zich vooral bezig met research op het gebied van asset allocatie.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Juus de Kempenaer

Juus de Kempenaer is werkzaam bij Taler Asset management Ltd. (TAM) en mede eigenaar van RRG Ltd. Met een achtergrond als technisch analist houdt hij zich vooral bezig met research op het gebied van asset allocatie.

Meer over Juus de Kempenaer

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links