Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vloeken in de tempel

Franklin Templeton heeft een AFM-vergunning gekregen voor het Templeton Emerging Markets Balanced Fund, een Sicav die in april van dit jaar gelanceerd werd. Het concept van het fonds is geniaal in al zijn eenvoud. Beleggers krijgen via één fonds twee star managers in portefeuille. Mark Mobius – alom gezien als de godfather van het beleggen in opkomende aandelenmarkten - is verantwoordelijk voor de aandelen in het dynamische mixfonds. Michael Hasenstab voor de obligaties (emerging markets debt).

Hasenstab is één van de meest succesvolle obligatiebeleggers van de laatste jaren. Zijn fonds  - FT Global Bond Fund – maakt deel uit van de IEX Fonds 40. Wie in het Templeton Emerging Markets Balanced Fund belegt, krijgt het beste van twee werelden (aandelen en obligaties), waarbij het speelveld zich beperkt tot opkomende markten. Ook dat is slim, want obligatiebeleggers zoeken daar een schuiplaats voor de crises in de VS en de eurozone en aandelenbeleggers verwachten alleen daar nog echt rendement.

Twee goeroes op één schip, en beiden zijn volgens het prospectus verzekerd van een weging van minimaal 25% - en maximaal 75% van de portefeuille. Commercieel biedt het mixfonds een gelikt plaatje. Opkomende markten lijken meer dan ooit een plek in een portefeuille te verdienen – al is het maar bij gebrek aan beter, dit keer – en de glimmende gezichten van Mobius en Hasenstab doen de rest.

Vergeet M&M
Maar, mag ik even vloeken in de tempel, Ton? Uiteindelijk draait beleggen vooral om de asset allocatie. Welk onderzoek je er ook bijpakt, allemaal geven ze aan dat de verdeling van vermogen over de verschillende asset classes voor ‘80% tot 90%’ het uiteindelijke rendement bepaalt. Vergeet daarom de affiche met de lachende gezichten van Mark & Michael, want niet M&M maar de asset allocators van Franklin Templeton bepalen straks uw rendement.

Het fonds werd op 29 april van dit jaar gelanceerd. Volgens de factsheet van 30 juni was de verdeling tussen de verschillende beleggingscategorieën op dat moment als volgt:

  • 56% aandelen
  • 34% obligaties
  • 10% cash

Over de eerste twee maanden presteerde het fonds – in dollars – gelijk aan de benchmark (procentje eraf), die bestaat uit 50% MSCI Emerging Markets + 50% JP Morgan EMBI Global. M&M zullen hun best doen de beste aandelen en obligaties uit te zoeken, maar de outperformance moet uiteindelijk komen van de naam- en gezichtsloze asset allocators achter de schermen.

Benieuwd of zij de crash van begin augustus zagen aankomen en op tijd de weging voor cash hebben verhoogd ("Sorry Mark, sorry Michael, het is niet dat we jullie niet vertrouwen, hoor!") en of ze de valutarisico’s kunnen managen. Ondertussen grijnzen M&M hun tanden bloot in de marketingcampagne. Succes verzekerd - commercieel succes dan. Want de echte slimme jongens bij dit fonds zitten bij de afdeling commercie.

'Tadáá!'

PS: Benieuwd of het fonds straks ook in blauw verkrijgbaar is!


 

  

 


Pieter Kort & Peter van Kleef zijn hoofdredacteur van respectievelijk IEX en IEXProfs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Short & Sticky

Onder het pseudoniem Short & Sticky schrijven Pieter Kort en Peter van Kleef, respectievelijk hoofdredacteur van IEX en IEXProfs, over ontwikkelingen in de markt. Op eigenzinnige wijze leggen ze kleine details en grote trends onder het vergrootglas.

Meer over Short & Sticky

Recente artikelen van Short & Sticky

  1. okt '13 Rabo buigt voor vox populi 4
  2. mrt '13 "Cyprus, douze points" 3
  3. mei '11 Met z´n allen tegen Carmignac 2

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. Eemondt 19 augustus 2011 13:34
    Leuk verhaal, maar Marshall Wace GaveKal doet dit met het Asian Opportunities Fund als sind 2006 en met een zeer goede trackrecord. Voordeel is bovendien dat door de research van GaveKal de heren ook een duidelijke mening over de asset allocation hebben. Probleem is alleen dat het fonds nog niet in Nederland geregistreerd is, dus alleen voor echte profs. Interesse? Mail mij even en ik stuur je de details: hvaneldik@mutualfundconsulting.com
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links