Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Europees cijferseizoen teleurstellend

We naderen het einde van het tweede kwartaal cijferseizoen. Het is een ronduit slecht kwartaal geweest. In de Verenigde Staten valt het nog wel mee, maar in Europa is het simpelweg slecht.

Nederlandse cijfers
In Nederland hebben we daar ook ons portie van gehad. Ik noem even uit het blote hoofd Fugro, AEGON, KPN, Philips, CSM, SBM Offshore, Akzo Nobel en TomTom. En dan blijkt dat volgens een berekening van Merrill Lynch Nederland niet eens het slechtste land is geweest. Zwitserland, Zweden, Noorwegen, Duitsland, Finland en België hebben het allemaal nog slechter gedaan.

Overigens zijn de winstcijfers niet alles bepalend. Ik noem bijvoorbeeld even ASMI. De cijfers waren meer dan OK, maar de grote daling in het orderboek had een dramatisch effect op de verwachtingen van beleggers.


Analisten
Het is dan ook logisch dat de winsten van de analisten meer neerwaarts dan naar boven worden bijgesteld. Als je nu het aantal upgrades met het aantal downgrades vergelijkt, kun je een mooi ratio maken. Hier ziet u deze twee ratio’s voor de USA (zwarte lijn) en voor Europa (rode lijn).

Oorzaken
Belangrijker is wat nu de oorzaak van deze teleurstellende winsten is. Wat is de gemene deler? Waarom zijn de winsten in Europa zoveel slechter dan die in de Verenigde Staten?

Een belangrijke factor is dat de dollar in het tweede kwartaal heel zwak was. Dat zorgt er optisch voor dat de Amerikaanse resultaten een duwtje in de rug krijgen en die in Europa juist flink wat tegenwind. Een tweede factor is de schuldenproblemen in de Zuidelijke eurolanden. Dat zorgt voor bezuinigingen en dat is in eerste instantie slecht voor de economie.

Daarnaast maakt het de consument terughoudender. De Duitse consument bijvoorbeeld leeft in een soort economisch Utopia, lage rente, lage werkeloosheid, veel spaargeld. Maar toch durft hij door deze onzekerheid geen geld uit te geven.
 
Auto-sector
Overigens had Merrill Lynch ook nog een mooie grafiek met de winst en koersontwikkeling per sector. De auto-sector vind ik erg opvallend. Winsten zijn uitstekend en de koersen dramatisch. Of dat kansen biedt is de vraag. Ik ben niet zo enthousiast over deze sector, gezien de terugvallende economische groei. Het is een sector die het vooral van de emerging-markets moet hebben.

De autoverkopen in Europa en de Verenigde Staten liggen zo langzamerhand al op het niveau van de kredietcrisis. Binnen de Nederlandse aandelenportefeuille zijn er geen mogelijkheden om in autoproducenten (nee, Swedish Automobiles is geen serieus alternatief) te beleggen, dus ik hoef die call niet te maken.


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Meer over Corné van Zeijl

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. dec '13 2014: Nieuwe eurocrisis? 8
  2. okt '12 Tabée Van Zeijl 51
  3. sep '12 Héle mooie grafieken 1

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 5 DNFTT 17 augustus 2011 11:20
    Sinds welneer is winst teleurstellend??
    Kijk eens naar de winst op zich en niet naar de verwachting, de winst is er weldegelijk en de verwachting? Die zit alleen maar tussen je oren.

    Bijna 500milj. bij Carlsberg, dik 100milj. bij Aalbers, bij Hochtief nu verlies maar verwacht volgend jaar 500milj. Fugro 100milj. in 6 maanden RDS miljarden winst... Wat echt teleurstellend is is als je daar blind voor bent geworden...

    De kop had moeten zijn "De winsten zijn mooi maar kunnen altijd beter.."
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links