Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Belletje voor de laatste ronde

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Reacties

169 Posts
Pagina: «« 1 ... 4 5 6 7 8 9 | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 15 augustus 2011 18:07

    Er is niets aan te doen, je kan niet alles hebben, waar zou je het moeten laten. Wat mij betreft zijn de laatste woorden gezegd door de heer Lubbers, Marcel en CIT. Het probleem lost zich vroeg of laat vanzelf op, en aan elke crisis/boedelscheiding komt hoe dan ook vroeg of laat, links of rechtsom tot een eind, daar hoeft een doorsnee Nederlander en een doorsnee bewoner van een ander EU-land en een doorsnee regering van een doorsnee land in de EU niets voor te doen.

    (Slechts ter kennisgeving: als een Griek over 200 jaar een schuld in dragma’s aan Nederland heeft terugbetaald en België, Frankrijk en Italië en de overige zuidelijke staten tot de bedelstaf zijn veroordeeld krijgt de EU eurobonds, is, voor doorsnee Nederlanders zolang Nederland in dit rijtje niet voorkomt, het slechte nieuws. Het goede nieuws, wat ik ervan begrijp, en dat is niet veel, en dat wil ik graag voor de rest van mijn verdere leven zo houden, zodat ik ontzettend blij ben met het plan van Marcel, dat misschien even de ijskast in moet, is dat er in Europa op Europees niveau al wordt toegewerkt naar een vorm van Europese obligatie: kreeg Griekenland vorig jaar immers nog steun op basis van bilaterale verdragen met de andere eurolanden, voor Ierland, Portugal en de tweede Griekse noodlening was daar al het fonds EFSF. Dat plaatst zelf obligaties in de markt en sluist het geld dan — met een renteopslag — door naar de hulpbehoevende landen.)(met de door Marcel beschreven nadelen, maar het is niet anders.)

    Nu de nood hoog is komt eurobond vanzelf bovendrijven
    Jule Hinrichs
    Fd, maandag 15 augustus 2011, 15:58
    update: maandag 15 augustus 2011, 16:35

    fd.nl/economie-politiek/927870-1108/n...

    De discussie over de invoering van een eurobond laait weer op. Het zou het einde zijn van de speculatie tegen individuele landen.
    Meer over dit onderwerp
    ‘Duitsland sluit eurobonds niet meer uit’ Eurocrisis
    Vanuit Berlijn, Parijs en Den Haag klinken nog zuinige geluiden als het gaat over de mogelijke invoering van een ‘eurobond’. Dat zou die ene Europese obligatie zijn die wordt uitgegeven voor en door alle zeventien landen met de euro.
    De invoering van een eurobond zou in ieder geval één groot voordeel hebben: er wordt een einde gemaakt aan de situatie dat de markten tegen één land kunnen speculeren. Griekenland, Ierland of Spanje speculatief aanvallen is er dan niet meer bij.
    ‘Je ontneemt de markt dan de mogelijkheid een land droog te zetten’, zegt chief economist Wim Boonstra van de Rabobank. ‘Je moet de financiële markten niet de kans geven een breekijzer tussen landen te zetten. En je kunt het echt niet aan de markten overlaten. Tot 2008 deden ze net alsof er nauwelijks verschil was tussen Duitsland en Griekenland. De rente op Griekse staatsobligaties was maar weinig hoger dan die op Duitse. Vervolgens heeft de markt voor het andere uiterste gekozen.’
    Boonstra is al jaren in de weer met het thema ‘eurobonds’. Hij schreef jaren geleden al een plan hoe ze ingevoerd kunnen worden. In zijn columns in het Financieele Dagblad snijdt hij het onderwerp ook regelmatig aan.

    Onder druk
    Nick Kounis van ABN Amro wijst nog eens op de vreemde omstandigheid dat de Amerikaanse economie er feitelijk slechter voor staat dan die van euroland, en toch staat het eurogebied voortdurend zwaar onder druk op de markten. Hij zegt dat de discussie over een eurobond onder ‘normale omstandigheden’ niet zou zijn opgeleefd. ‘Maar het is crisis en die is slecht aangepakt. Er moet een stap worden gezet naar een fiscale unie. Het punt nadert dat er geen keus meer is. Het is nu: meer euro, of geen euro. De huidige fragiele situatie ergens in het midden kan niet voortduren.’
    Het grote probleem van die ene eurobond is dat landen die een matig economisch beleid voeren een zelfde rente zouden gaan betalen als de landen die heel degelijk bezig zijn. Dat kan dus niet. Het zou onaanvaardbaar zijn voor de sterke landen. En een ongerechtvaardigde beloning voor zwakke overheidsfinanciën.
    Boonstra heeft daar wel een oplossing voor: ‘Als Duitsland, Frankrijk en Nederland nu eens met zijn drieën starten. Die maken onderling harde afspraken over het overheidsbeleid, begrotingstekorten en staatsschuld en ze spreken af welke sancties er staan op overtreding. Vervolgens zeg je aan de andere veertien eurolanden: wie mee wil doen is van harte welkom, als je maar aan onze eisen voldoet. Als je het zo doet weet ik wel waar de prikkel ligt voor die andere landen.’

    Boete

    Hij zegt dat er een boete moeten komen voor landen die zich niet aan de afspraken houden. ‘Dan ontstaat er een potje waardoor het systeem ook zelffinancierend kan worden.’
    Frankrijk en Duitsland moeten volgens Boonstra ‘de weg wijzen’. Hij is er niet zo zeker van dat voor degelijke landen als Duitsland de rente echt hoger zal gaan uitvallen: ‘Tegenover het nadeel van een hogere rente vanwege een groter risisco, staat het voordeel van een diepere en meer liquide markt.’
    In Europa wordt al toegewerkt naar een vorm van Europese obligatie. Kreeg Griekenland vorig jaar nog steun op basis van bilaterale verdragen met de andere eurolanden, voor Ierland, Portugal en de tweede Griekse noodlening was daar al het fonds EFSF. Dat plaatst zelf obligaties in de markt en sluist het geld dan — met een renteopslag — door naar de hulpbehoevende landen.

    Uitbreiding EFSF

    Er is veel discussie over een mogelijke uitbreiding van het EFSF, als sterk signaal naar de markt dat het een stootje kan hebben, en om mogelijk indien nodig Spanje en Italië met noodkredieten bij te staan.
    Kounis zou het een goed signaal aan de markten vinden als Europa besluit de omvang van het EFSF uit te breiden en er dan meteen bij zegt dat er gewerkt wordt aan de instelling van eurobonds. ‘Dat zou een beslissend signaal kunnen zijn aan de markt. Voor die eurobonds is nog wel wat tijd nodig. Het Europees verdrag dient gewijzigd, in sommige landen vermoedelijk ook de grondwet. En er moeten harde onderlinge afspraken komen, met name ook over de controle op de naleving en sancties.’
    Boonstra: ‘Je ziet die Europese obligatie stapje voor stapje dichterbij komen. Ik ben wel bevreesd dat het door de huidige problemen tegen heug en meug wordt ingevoerd. Dan dreigt er een suboptimale oplossing uit te rollen, met minder goede en harde onderlinge afspaken.’

    Meer artikelen Economie & Politiek
    ECB koopt voor record aan staatsobligaties
    Nu de nood hoog is komt eurobond vanzelf bovendrijven
    Leden FNV Bondgenoten zijn tegen pensioenakkoord
    ‘Spanje, Italië en Frankrijk hebben noodfonds niet nodig’
    Cameron wil meer politie op straat
    Kadaster meldt meer woningverkopen in juli
    Economen somberder over de toekomst
    Bachmann wint verkiezingspeiling
    Iowa Lijndienst op vliegveld Maastricht is vertraagd
    Shell vreest anticorruptiewet VS
  2. [verwijderd] 15 augustus 2011 18:08
    Europese obligatie onzalig idee
    Martin Visser
    fd, maandag 15 augustus 2011, 12:07
    update: maandag 15 augustus 2011, 12:09

    fd.nl/economie-politiek/549720-1108/e...

    De invoering van gezamenlijke Europese staatsobligaties zou hét wondermiddel zijn om de crisis op te lossen. De Italiaanse minister van financiën Mario Tremonti opperde dit plannetje maar weer eens.
    Volgens sommige Duitse media is ook Berlijn niet meer faliekant tegen.
    Het is een onzalig plan. Natuurlijk is het voor zwakke eurolanden een oplossing. Zij kunnen dan immers voluit leunen op kapitaalkrachtige landen als Duitsland en Nederland. Maar dat is precies het probleem.
    Nu krijgen die zwakke landen tenminste nog waarschuwingssignalen uit de markt. Als beleggers het beleid van een land niet vertrouwen, loopt de rente op. Met zogeheten euro-bonds wordt dit mechanisme afgeschaft.
    De druk van de financiële markten blijft echter noodzakelijk. Zonder die tegenkracht resteren alleen mooie politieke afspraken over begrotingsdiscipline. Die blijken echter te gemakkelijk terzijde te worden geschoven als het de grote landen zo uitkomt.
    Op heel lange termijn kunnen euro-obligaties het sluitstuk van de monetaire unie zijn. Maar dat kan pas als de eurolanden financieel-economisch veel dichter naar elkaar toe zijn gegroeid.
    Tot die tijd ontkomen de zwakke broeders in de eurozone er niet aan keihard in te grijpen in hun overheidsfinanciën en hun arbeidsmarkt te hervormen. Alleen zo kunnen ze het vertrouwen van de beleggers herwinnen.
  3. [verwijderd] 15 augustus 2011 18:58
    "Tot die tijd ontkomen de zwakke broeders in de eurozone er niet aan keihard in te grijpen in hun overheidsfinanciën en hun arbeidsmarkt te hervormen. Alleen zo kunnen ze het vertrouwen van de beleggers herwinnen."

    Er hoeft slechts ter kennisgeving maar 1 Griek te zijn die iets meegemaakt heeft dat erop zou kunnen duiden dat er bij de toetreding tot een euro een sfeer was van we zullen niet op alle slakken zout gaan leggen, dat komt met ons stabiliteitspact wel goed - de reden dat de Engelsen niet meededen -, dan staat de zwakke broeder er minder zwak voor dan nu wordt gedacht, de toekomst zal het leren, en er is altijd nog als noodscenario het plan van Marcel.
  4. [verwijderd] 15 augustus 2011 20:21
    Buffett wil hogere belasting voor rijken
    Van onze redacteur
    fd, maandag 15 augustus 2011, 15:54
    update: maandag 15 augustus 2011, 16:35

    fd.nl/beleggen/682213-1108/buffett-wi...

    ‘Ik en mijn mega-rijke vrienden merken niets van de bezuinigingen.’ Dat schrijft Warren Buffet maandag in een artikel in de New York Times.

    Meer over dit onderwerp
    Buffett kocht massaal aandelen
    Buffett mengt zich in strijd om Transatlantic
    Bekijk hier het hele artikel van Warren Buffet

    De superbelegger heeft vorig jaar een bedrag van $ 6.938.744 betaald aan de Amerikaanse belasting. Weinig vindt hij, want dit is maar 17,4% van zijn belastbaar inkomen. De twintig mensen die in zijn kantoor werken betalen allemaal een aanzienlijk hoger percentage van hun inkomen aan de Amerikaanse overheid.
    Mensen die geld verdienen met beleggingen en investeringen, zoals hij zelf, betalen minder aan de belasting. En dat is oneerlijk, zegt Buffett.
    ‘Ik ken de echt rijke Amerikanen, en dat zijn goede mensen die de VS waarderen.’ Volgens hem zou geen van hen tegenstribbelen als ze meer belasting zouden moeten betalen.
    Binnenkort zullen twaalf leden van het Amerikaans Congres een nieuwe structuur voor de financiën opstellen. Hen is opgedragen om binnen tien jaar $ 1500 mrd te bezuinigen.
    Buffett die ook spreekt namens zijn ‘mega-rijke’ vrienden, zegt dat de rijken nu lang genoeg zijn vertroeteld door de overheid. ‘Nu is het tijd dat de schade gezamenlijk wordt opgeruimd.’
  5. [verwijderd] 16 augustus 2011 11:10
    Op de valreep in de geschiedenis van de mensheid i.h.k.v. het onderwerp “Belletje voor de laatste ronde” slechts definitief in begrenzende zin ter kennisgeving nog:

    Eurobond is niet helemaal taboe
    Leon Willems
    fd, dinsdag 16 augustus 2011, 00:00
    update: dinsdag 16 augustus 2011, 09:11

    www.iex.nl/Column/65819/Belletje-voor...

    Veel Haagse politici houden nog een slag om de arm, maar in tegenstelling tot hun Duitse collega's is praten over euro-obligaties niet langer taboe.

    Meer over dit onderwerp
    Euro-obligaties Nu de nood hoog is komt eurobond vanzelf bovendrijven
    Europese obligatie onzalig idee
    ‘Duitsland sluit eurobonds niet meer uit’

    Het is niet de oplossing voor de schuldencrisis. En het kan alleen worden ingevoerd als voldoende zeker is dat zwakke eurolanden niet dankjewel zeggen en stoppen met bezuinigen om hun staatsschulden en begrotingstekorten terug te dringen. Maar toch. Oppositiepartijen D66 en PvdA willen van het kabinet een plussen- en minnenstudie naar het gezamenlijk uitgeven van obligaties in plaats van elk euroland apart. Wouter Koolmees (D66) noemt het 'in potentie een heel goed idee' en PvdA'er Ronald Plasterk vindt het onderwerp 'interessant' en 'te snel afgeserveerd door het kabinet'.

    Eerste harde afspraken
    Regeringspartij CDA wil dat de eurolanden eerst serieus werk maken van een onafhankelijke begrotingsautoriteit. Die moet erop toezien dat landen bezuinigen wat is beloofd. Tot nu toe leek de positie van de kleinste regeringspartij veel op die van de grootste, de VVD. Die wil voorlopig nergens over praten, niet over verhoging van het noodfonds en ook niet over euro-obligaties 'Eerst moeten Griekenland, Italië, Portugal en Spanje orde op zaken stellen', zegt Helma Neppérus. 'We moeten harde afspraken met ze maken over hoe ze hun economie gaan aanpakken.'

    Haar CDA-collega Elly Blanksma vindt dat ook, maar de toon is milder. 'Nu is het alle hens aan dek voor begrotingsdiscipline. Daar hoort op dit moment geen euro-obligatie bij. Misschien lossen euro-obligaties op termijn iets op. Maar nu niet'.
    Gedoogpartner PVV, oppositiepartijen SP en ChristenUnie zijn tegen. De eerste twee willen geen soevereiniteit overdragen aan Brussel. De ChristenUnie is tegen omdat de markttucht dan verdwijnt voor zwakke landen. Alle ogen zijn vandaag gericht op premier Rutte. Hij moet door het stof vanwege zijn warrige communicatie over de Griekse noodsteun.
169 Posts
Pagina: «« 1 ... 4 5 6 7 8 9 | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links