Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Niks nieuws onder de zonnewijzer

In tijden van crisis is “This time is different!” een veel gehoorde kreet in de financiële wereld. Vooral op feesten en partijen wijden experts uit over hoe en waarom deze crisis toch echt niet te vergelijken is met de vorige of die daarvoor. De kans is groot dat u op een dergelijke gelegenheid ook nog eens de superbelegger tegenkomt die vijf van de laatste drie crashes voorspeld heeft.

Volgens sir John Templeton zijn “This time is different” de vier gevaarlijkste woorden in beleggersland. Ik ben het met hem eens. Op verschillende Relative Rotation Graphs blijkt ook ieder keer weer dat in perioden van stress/paniek/crisis op financiële markten de rotaties van verschilende sectoren en asset classes zich grotendeels volgens een normaal patroon blijven voltrekken.

Mijn vorige bijdrage schreef ik op 27 juli. De STOXX index sloot die dag op 267.05. Een niveau waar menig belegger op dit moment alleen nog maar van kan dromen en met weemoed aan terugdenkt. Overigens voor de goed orde, u hoort mij niet zeggen (laat staan dat ik het opschrijf) dat ik voorzien zou hebben dat de bodem op een dergelijke manier onder markt uit zou vallen zoals we de afgelopen anderhalve week hebben meegemaakt.

Wat ik toen wel heb aangegeven is dat bijvoorbeeld alle financieel gerelateerde sectoren zich in het lagging quadrant van de Europese sector RRG bevonden, zonder zicht op verbetering. Terwijl ook de sectoren Construction en Technology in dat gebied zaten. Maar dat bijvoorbeeld Oil & Gas en Basic Resources leken te verbeteren. 

Wanneer we nu naar een update  kijken (om de leesbaarheid te vergroten heb ik alleen de belangrijkste sectoren weergegeven) dan zien we dat het trio financiële sectoren verder het lagging quadrant in is gegaan, net zoals Construction & Materials (en ook technology, niet afgebeeld) dat hebben gedaan.

Oil & Gas is nog steeds duidelijk aan het verbeteren ten opzichte van de STOXX index en heeft sinds deze week gezelschap gekregen van de sector Telecom services. Basic Resources ligt nog steeds ongeveer op hetzelfde punt als twee weken geleden en ook hier geldt dat stilstand achteruitgang is. Tot slot blijken de sectoren Food & Beverage en Personal & Household goods zich prima te handhaven in het leading quadrant.

In relatieve performance sinds 27 juli doen de financële sectoren en construction het allemaal duidelijk slechter (-14%/-15%) dan de STOXX index (-13%) terwijl Food & Beverage en Personal & Household Goods het allebei duidelijk beter doen (-6% / -11%) dan de STOXX index. Oil & Gas loopt iets achter bij de benchmark en Basic Resources doet het duidelijk slechter met -20% terwijl Telecom Services duidelijk sterker was/is met 'slechts' -8%.

De enige echte tegenvaller is hier dus de Basic Resources sector die heeft de rotatie niet in de gewenste richting kunnen voortzetten. Wat mij betreft is het “this time is NOT different”. De sectorrotatie blijft zich gewoon met de klok mee voltrekken!


Juus de Kempenaer is werkzaam bij Taler Asset management Ltd. (TAM) en mede eigenaar van RRG Ltd. Met een achtergrond als technisch analist houdt hij zich vooral bezig met research op het gebied van asset allocatie.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Juus de Kempenaer

Juus de Kempenaer is werkzaam bij Taler Asset management Ltd. (TAM) en mede eigenaar van RRG Ltd. Met een achtergrond als technisch analist houdt hij zich vooral bezig met research op het gebied van asset allocatie.

Meer over Juus de Kempenaer

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links