Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

ABN Amro spant de kroon

Na tien jaar euro is de vraag of het Europese monetaire experiment nog een lang leven beschoren is. Wat zijn de alternatieven als je niet meer in onze eigen munt gelooft? De Amerikaanse dollar is ook niet het toonbeeld van veiligheid en verrouwen. In deze situatie floreren munten als de Zwitserse frank en de Japanse yen. Interventies van de centrale banken van deze landen moeten de koersstijging van hun valuta in toom houden.

Als obligatiebelegger heb je in deze vluchthavens weinig plezier. De 10-jaars rente ligt in Japan op 1%, terwijl die in Zwitserland met 1,3% nauwelijks hoger is. De kortere looptijden komen niet boven de 1% uit. Andere valuta die als vluchthaven kunnen dienen zijn de Australische dollar en de Noorse kroon. Het aardige is dat de rente in deze landen flink hoger ligt dan die in de traditionele vluchthavens.

ABN Amro biedt beleggers nu de mogelijkheid deel te nemen in een kortlopende Noorse kronen obligatie. De looptijd is vier jaar en de couponrente is vastgesteld op 4,375%. De uitgiftekoers is nog onzeker en zal uitkomen tussen 99,15% en 100,15%. De Noorse overheid leent bij deze looptijd tegen een tarief van circa 2,75%, terwijl de triple A Europese Investeringsbank 3,4% moet betalen.

Op een lening in euro zou ABN Amro met een coupon van circa 3,5% zaken kunnen doen. De 4,375% (bij een uitgiftekoers van 100%) die ABN Amro biedt op deze kronen obligatie is dus alleszins redelijk. In euro’s staat dat rendement niet vast aangezien er sprake is van een wisselkoersrisico. Voor de eurovluchters is dat positief. Zij willen juist een obligatie uitgedrukt in een andere valuta. Wat heeft de Noorse kroon de afgelopen jaren gedaan?

Sinds eind 2008 is de Noorse munt met 20% flink gestegen ten opzichte van de euro. Met getallen kun je goochelen, want als we de periode vergroten naar vijf jaar is de munt stabiel ten opzichte van de euro. De verklaring: ultimo 2008 stond de Noorse kroon op een dieptepunt. Toen viel de koers van de munt in korte tijd met 20% in waarde.

De kroon bleek erg gevoelig voor een dalende olieprijs, een zeer belangrijke inkomstenbron voor het Scandinavische land. Als we een periode van nieuwe economische malaise tegemoet gaan met dalende olieprijzen is dat een belangrijk risico voor deze ABN Amro obligatie. Voor beleggers die de euro willen ontvluchten, of gewoon hun beleggingen willen spreiden, kan de kronen obligatie een mooie aanvulling zijn in de portefeuille.


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links