Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Afrika goudmijn volgens Carmignac

Afrika biedt grote kansen voor investeerders. Althans, volgens Franse vermogensbeheerder Carmignac, dat een ‘stevig vertrouwen’ uitspreekt in het lange-termijn potentieel van het Afrikaanse continent. Want, redeneren de Fransen, het is niet voor niets dat uit recentelijk onderzoek van The Economist over de snelstgroeiende economieën tussen 2000 en 2010, tien Afrikaanse landen als winnaars uit de bus kwamen. Waarmee het het andere opkomende en ontwikkelde markten ver achter zich liet.

Volgens Carmignac is Nigeria één van Afrika’s meest aantrekkelijker markten voor investeerders. Met als voornaamste usp’s de omvangrijke bevolking en de minstens zo omvangrijke olievoorraden. De laatste jaren ontvangt het land steeds meer investeringen, verveelvuldigd na de recente verkiezingen, die de boeken ingingen als de meest democratische verkiezingen in de geschiedenis van het land. Carmignac‘s eigen fondsen beleggen onder meer in Nigeria, Mauritius, Congo en Zuid-Afrika.

Het zijn met name de demografische gegevens die Afrika als beleggingsmarkt zo interessant maken. Met een huidige bevolking van ongeveer een miljard inwoners en de verwachting dat het continent de komende twintig jaar tussen 30 en 40% van de groei van de totale wereldbevolking voor z’n rekening neemt, kan de Afrikaanse beroepsbevolking over enkele decennia inderdaad op z’n zachtst gezegd als ‘indrukwekkend’ omschreven worden.

Dat is overigens ook vandaag de dag al het geval, als je in ogenschouw neemt dat tweederde van de bevolking jonger dan 25 jaar is. Naar verwachting zal de huidige beroepsbevolking van ongeveer 500 miljoen Afrikanen over een kleine veertig jaar verdubbeld zijn - naar 1,1 miljard in 2050. Tel daar toenemende politieke stabiliteit, permanente investeringen in infrastructuur, een sterke vraag naar grondstoffen en groeiende internationale economie integratie bij op en je hebt te maken met een flinke groei van het Afrikaanse bnp. En voilá, daarmee is het voor Carmignac een uitgemaakte zaak: beleggen in Afrika is investeren in de grootste groeimarkt te wereld.

Tot slot toch een kleine kanttekening. Want de eerlijkheid gebiedt Carmignac  te vermelden dat investeren in Afrika hoewel lucratief, nog altijd niet zonder gevaren is. Aandelenmarkten op het continent zijn niet altijd even liquide, maar ook politieke onrusten en corruptie kunnen investeerders dwarszitten. Concrete tips om hier als investeerder gevrijwaard van te blijven zijn helaas niet te lezen in het bericht, behalve het advies om vooral ‘selectief’ en ‘voorzichtig’ te zijn.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 18 apr Must read: beleggen in landbouw dan maar
  2. 17 apr Must read: Risico nummer 1 is?
  3. 16 apr Must read: Koopkrachtherstel helpt Nederlandse economie vooruit

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links