Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Positieve beer

Al meer dan een half jaar zie ik de problemen rond de schulden in de Verenigde Staten groter en groter worden. Ook verwacht ik al tijden grote problemen rond het schuldenplafond en nog meer problemen als er echt een einde komt aan de stimulering door de Amerikaanse overheid (quantitative easing (QE) 2 en 3).

En dan heb ik het nog niet eens over:

  • de problemen rond de PIIGS-landen
  • de werkloosheid
  • Ierland, dat de afgelopen week ineens junk is geworden
  • en dat de Griekse schulden mogelijk worden afgestempeld

En als bijvoorbeeld de Verenigde Staten hun AAA-status kwijtraakt, dan mogen allerlei beleggers ineens niet meer in deze schulden beleggen door regels en richtlijnen en dan krijgt de Verenigde Staten ook nog te maken met hogere rentekosten.

Zo kan ik nog wel even doorgaan met slecht nieuws dat de afgelopen weken over ons heen werd gestort. Ik verwachtte dan ook een enorme beweging. Maar de markt is helemaal niet echt omlaag gegaan op al dit en al het andere slechte nieuws.

Hard geraakt
Oké de Amsterdamse AEX staat op min 7% voor dit jaar, maar dat valt eigenlijk nog wel mee. Voor zo'n daling koop je geen puts, want daar is meer beweging of een snellere beweging voor nodig. U neemt toch ook geen all risk-autoverzekering om een krasje te claimen?

Overigens is de AEX nog een van de hard geraakste indices, de Duitse DAX (een herbeleggingsindex) staat bijvoorbeeld zelfs licht hoger voor het jaar en de Amerikaanse indices staan zelfs flink in de plus voor het jaar. Terwijl het toch de Amerikanen zijn die last hebben van:

  • geen QE3
  • mindere kredietstatus
  • problemen rond het schuldenplafond

Puts
Het blijft dus extreem moeilijk om geld te verdienen in deze markt. Zo wilde niemand in Amerikaanse aandelen zitten en juist daar had u mits u uw valuta had afgedekt goede zaken gedaan.

Had u, net als ik, puts gekocht ter bescherming (lees speculatie omlaag) omdat u alle problemen verwacht had, dan had u door de langzame en onverwachte dalingen moeilijk kunnen verdienen.

Het is dus moeilijk het om absolute rendementen te behalen. Mijn puts in de Lage Landen liepen dus weer waardeloos af. Iedereen die zegt dat het gemakkelijk is moet u, wat mij betreft, wantrouwen.

Genadeklap
De grote vraag voor de AEX is dan ook: is nu eindelijk de dubbele bodem neegezet en kan de koers omhoog of krijgt de koers alsnog een genadeklap door de spreekwoordelijke druppel die de emmer doet overlopen?

Oké de stresstest was goed; slechts acht Europese banken zakten. Pas nu hoorde ik dat de vorige stresstest niet veel voorstelde, dus met een beetje geluk krijgen we over de volgende stresstest ook de waarheid te horen.

  • Officieel hebben we nog een verkoopsignaal in Amsterdam.

  • De Duitse DAX brengt niet echt veel licht in mijn duistere verhaal. Als de steun houdt is alles goed maar als de steun niet houdt kan de koers nog een behoorlijk tikkie terug.

  • De Dow Jones Index zit ook precies op het steunniveau van de Twindicator. Dus als die houdt dan is het prima en kan de koers nog veel hoger, maar als die het niet houdt...

  • Ik vind het schokkend te zien hoe al die Amerikaanse indices zoals de S&P 500 zo een goede performance achter zich hebben in een periode dat er toch weinig positiefs te melden was.

  • De Russell 2000 staat net als alle andere indices nog op een koop en pas als de koers iets lager gaan komen er verkoopsignalen.

  • De Nasdaq 100 Index lijkt net als veel van de andere indices op een optisch hoog niveau maar zolang er geen verkoopsignalen zijn mag ik helaas niet negatief zijn.

  • Zelfs op de Dow Jones Transport Index kan ik niet negatief zijn. De eerdere verkoopsignalen werden gemakkelijk omgezet naar een koop. Maar ook hier is het enige lichtpuntje voor de beren dat er maar weinig daling nodig is om alsnog een verkoopsignaal te krijgen.

  • Ik zit al een tijdje long in Japan en de Nikkei blijft het goed doen.

  • De Chinese indices zijn ook weer gedraaid naar long en hebben meer ruimte omlaag zonder ineens negatieve signalen te gaan geven.

  • De Russische indices hebben het ook relatief goed gedaan dit jaar en staan technisch volgens de Twindicator op een belangrijk punt. Gaat de koers iets lager, dan komt er een verkoopsignaal.

  • Het enige wat me echt zorgen baard is de euro-yen die behoorlijk omlaag is en meestal vooruit loopt op de aandelenindices.

  • De Bund is behoorlijk opgelopen en als de aandelen echt verder doorgaan omhoog, zouden de obligaties verkocht moeten worden door de markt. U zou dus short een index en short de Bund kunnen spelen.

Commodities
Wie denkt dat we nog een staartje krijgen van de Italiaanse problemen zou de spread Bund-Italiaans papier kunnen spelen RBS kwam hiermee.

Het laatste waar ik hier op wil wijzen is dat de commodities een verkoopsignaal gegeven hebben en die waren ook belangrijk bij een eerdere stijging. Het zijn juist de aan commodities gerelateerde aandelen die de beurs omhoog gebracht hebben.

Wilt u de Grieken steunen, dan kunt u bij YourBurger.nl stemmen op de Griekse Burger.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 18 juli 2011 13:58
    quote:

    niettezuinig schreef op 18 juli 2011 12:58:

    hoe laat komen die cijfers?
    en tav obama: is toch juist positief voor de beurs als hij het hard speelt?
    Cijfers IBM weet ik niet exact, maar sowieso vanavond pas wanneer wij al gesloten zijn.

    Wat betreft Obama, is misschien positief voor de langere termijn maar op korte termijn verwacht ik geen overeenkomst tussen republikeinen en Obama -> dus zal onherroepelijk een downgrade volgen van de USA..
  2. [verwijderd] 18 juli 2011 14:40
    De patstelling in de VS: Ik las dat de republikeinen geen extra verruiming willen hebben wat snijden in de 'sociale uitgaven' betekent wat zo een 20% uitmaakt van de begroting en dus ellende betekent. De democraten willen ook geen verruiming maar wel in het buitenland geld lenen waardoor er geld wegvloeit naar het buitenland wat ook ellende oplevert. Of geldverruiming met als mogelijke consequentie het opdoeken van de usd op lange termijn, wel afzienbaar, om de schuldenlast te reorganiseren. Nog meer scenario's? Nu nog de EU. Heeft men 3,2 triljard euro nodig om de schuldenlast te kunnen dragen? Canada schijnt ook nu hypotheeklasten te hebben, ipv hypotheeklusten, in de orde van grootte van de US destijds. Het regent weer mooie berichten. Hoe dan ook bedankt voor de grafieken. De BUND? Tja. hm, short?
  3. dikkersmh 18 juli 2011 19:58
    Bedankt voor de grafieken.
    Het is frustrerend dat met een half jaar beleggen vrijwel niets is bereikt.
    Het blijft me verbazen dat alle beurzen omlaag gaan, maar de Amerikaanse niet.
    Mijn theorie is dat het geld van QE2 uit de beurzen stroomt, terug naar de VS, maar dat de Amerikaanse beurzen worden ontzien en op niveau blijven.
    Of deze onevenwichtigheid wordt gecorrigeerd door een koersval van de Dow en de Nasdaq? Een goede trigger voor een daling lijkt met de onenigheid in de VS over het leenplafond. We zullen zien, ik sta met heel veel contant aan de kant en wacht af.
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links