Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Moody’s Blues

“Als het loopt als een eendkwaakt als een eend en er uitziet als een eend, dan moet het een eend zijn".

Griekenland, Portugal en ook Ierland worden geconfronteerd met renteniveaus van 15% en meer. Zonder steun van de EU en het IMF zouden deze landen geen cent meer kunnen lenen op de kapitaalmarkten. Dat betekent dat zij hun lopende uitgaven niet meer kunnen voldoen. Daaronder vallen ook de rente en aflossingen op eerder uitgegeven schuld. In mijn economische leerboekje stond aangegeven dat in die situatie er sprake is van een faillissement. Duidelijker kan niet. Onduidelijker wel.

Drie ratingbureaus houden de wereld in hun greep. Zij bepalen de financiële gezondheid van partijen die actief zijn op de kapitaalmarkt. Althans, als deze partijen voor die beoordeling willen betalen. Voor overheden is dat anders, die krijgen ongevraagd een rating. Wat de Europese landen betreft, staan de bureaus al twee jaar in de downgrade mode. Daar is veel kritiek op. De kredietbeoordelaars hebben tijdens de kredietcrisis achter de feiten aangelopen.

Eigen bureau
Sterker, ze zagen de feiten helemaal niet onder ogen door gestructureerde producten dezelfde soort rating te geven als bedrijfsobligaties. Nu slaan ze door en door hun toedoen brengen zij de EU op de rand van de afgrond. Dat lijkt de opvatting van veel Europese regeringsleiders. Het hoogtepunt, of dieptepunt zo u wilt, werd afgelopen week bereikt door de actie van S&P om de vrijwillige doorrolactie als een selective default te beschouwen.

Moody’s verlegde daarna de aandacht naar Portugal door het land direct op de junkstatus te trakteren. De Europese politiek schiet natuurlijk weer in de bekende kramp. De Duitse kanselier Angela Merkel is woedend en pleit voor een Europese tegenhanger van Moody’s, S&P en Fitch. Dat is een goed idee, Griekenland en de andere probleemlanden hebben dan direct de triple A-status te pakken en weg is het probleem. Fijn, die Europese politieke oplossingen.

De wens van politici om tot een “onafhankelijk” Europees ratingbureau te komen is ingegeven door de onvrede over het oordeel van de huidige bureaus. Bij een gunstiger kredietbeoordeling zou de Europese politiek zich minder druk om deze instituten maken. Voor de onafhankelijkheid van het nieuwe Europese bureau moet dan ook worden gevreesd.

Lastig standpunt
Het kan nog bonter. Het dreigende defaultoordeel over Griekenland stelt de ECB voor een probleem. Griekse staatsleningen kunnen dan niet meer als onderpand worden genomen. Niets gaat de ECB te ver om ook deze problematiek het hoofd te bieden. Niet het oordeel van één bureau bepaalt of een land in default is, zo geeft een woordvoeder aan. Om de ECB te overtuigen dat Griekenland zijn schulden niet kan betalen moeten alle bureaus het land failliet verklaren.

Zelfs een Canadees bureau wordt daarbij betrokken. Als één bureau niet tot het meest negatieve oordeel komt, gaat de ECB door met het accepteren van Griekse obligaties als onderpand. De wijze waarop de Europese politici en nu ook de ECB de crisis hanteren is stuitend en lachwekkend tegelijk. Hoe is het mogelijk dat de ECB zich enerzijds zo afhankelijk maakt van het oordeel van de ratingbureaus, maar anderzijds een compleet register aan trucs verzint om daar weer onderuit te komen. Is het nou zo lastig om zelfstandig een standpunt in te nemen ten aanzien van het accepteren van onderpand?

Ik word nog wel eens bekritiseerd om mijn standpunt Griekenland niet failliet te laten gaan. Laat de markt nou gewoon zijn werk doen en laten we de gevolgen daarvan aanvaarden, zo wordt gesteld. Op zichzelf ben ik een groot voorstander van de markt. Maar met de beste wil van de wereld kan hier toch niet meer gesproken worden van een gezond marktproces.

CCC-rating
Manipulaties en politieke belangen bepalen de gang van zaken in de Europese financiële crisis. Voor beleggers wordt de situatie met de dag meer diffuus en daarmee gevaarlijker. De chaos biedt slechts twee soorten van oplossing. Of de EU geeft het europroject op en we gaan weer terug naar de eigen valuta.

De tweede, en veruit beste oplossing is dat de EU in één klap de gehele EU schuld garandeert en nieuwe staatsleningen via een centraal instituut uitgeeft. Vervolgens stelt het rijke Europa binnen een aantal jaren flink financieel orde op zaken.

Gewoon met een goed en duidelijk plan in plaats van het huidige opportunistische beleid. Dat vermindert vanzelf de als ongewenst ervaren grote invloed van de ratingbureaus. Voorlopig is mijn rating voor de Europese politiek duidelijk: CCC. Nog net geen default, maar het is daarvan niet ver meer verwijderd.


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Gerelateerd

Reacties

34 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 5 theo1 7 juli 2011 10:52
    En mijn rating voor de Europese politiek is ZF: Zwaar Failliet en KI: Kansloos Incompetent. Daarom ben ik ook geen voorstander van die eurobonds. Op zich begrijp ik de gedachte erachter, maar het werkt alleen ALS de ontstane ruimte echt wordt gebruikt om orde op zaken te stellen en daar heb ik dus geen enkel vertrouwen in gegeven het track record van de politiek. Mijn vrees is dat die ruimte gebruikt gaat worden om gewoon door te gaan op de oude voet totdat het hele stelsel failliet is en dan heb je echt een onbeheersbaar probleem. Nu is het nog min of meer beheersbaar en beperkt tot een paar relatief kleine economieën. Probeer dat zoveel mogelijk locaal op te lossen zou ik zeggen en ga het probleem niet uitsmeren over een veel groter terrein.
  2. [verwijderd] 7 juli 2011 11:16
    Het is langzamerhand grappig geworden: De ratingbureaus laten verongelijkt weten dat Griekenland technisch lekker toch failliet is. Ik vind het een merkwaardige toestand: Angola, Bangladesh en Azerbeidzjan worden door de bureaus betrouwbaarder geacht. Ik heb toch de indruk dat de agencies last hebben van een overcompenserend schuldgevoel en daardoor de rede wat uit het oog verliezen.

    Ik zou zeggen: Het kwaakt nog niet als een eend (ik tel dat politieke gedoetje met de banken even niet mee) en dus is het nog geen eend. Griekenland heeft ondanks de omstandigheden een (kennelijk!) behoorlijk hoge betrouwbaarheid juist omdat het deel uitmaakt van de eurozone. Wie dat gegeven niet meewaardeert, zelfs niet na de maandenlange gespierde daal uit Frankfurt en Brussel, die mist een cruciaal feit. Angola en Bangladesh hebben geen buren met zóveel belangen in hun economie dat die zullen bijspringen in geval van een dreigend failliet. Griekenland wel. Dat is punten waard, vrienden.
  3. [verwijderd] 7 juli 2011 11:23
    De hardnekkigheid waarmee deze bureau's onheil blijven afroepen vervult mij met wantrouwen. De oordelen hebben een buitensporige invloed op de aandelenkoersen, dat op zichzelf is al ongezond: een paar partijen die zoveel invloed hebben op de koersvorming. Dan moet de vraag gesteld worden of daar belangen een rol in kunnen spelen.
  4. the RMF 7 juli 2011 11:53
    Helemaal mee eens. Ik snap niet hoe we ons als rijke Europa laten afslachten door een drietal Amerikaanse kredietbeoordelaars. Eerst krijgen we de bankencrisis van Amerika, volgens laten we ons als makke lammetjes naar de slachtbank leiden door hun kredietbeoordelaars.

    Het ergste van het verhaal is dat we niet in de verdediging gaan (of beter nog in de aanval! moet je eens kijken hoe slecht het gaat met een aantal Amerikaanse staten). Nee, we gaan onderling zitten kibbelen.. We gaan kankeren op onze teamleden die de bal in het goal lieten gaan.. Wat een vechtersmentaliteit, stelletje slapjanussen zijn we. Zo wordt het natuurlijk nooit wat. Mond houden, door voetballen en tegengoal scoren!
  5. the RMF 7 juli 2011 12:16
    @theo1 Je zit halverwege de eerste helft en je tegenstander begaat voortdurend vuile overtredingen tegen de zwakste spelers van je team. Nog een paar van die overtredingen en het ziet er naar uit dat een van je spelers naar het ziekenhuis wordt geschopt.

    Wat doe je?

    a) Je gaat met het hele team als 1 man achter deze speler staan en pakt de tegenstander stevig aan, waar nodig met harde tackel. Je laat zien dat het menens is.
    b) Je blijft zo ver mogelijk van deze speler vandaan in de hoop dat ze jou niet ook aanpakken. Waarschijnlijk maak je zelf zonder blessures tot de rust, maar winnen zul je zeker niet.
  6. [verwijderd] 7 juli 2011 12:42
    De bedreigingen in de wereld zowel econimisch als anderzins worden steeds groter door de opkomst van nieuwe grootmachten als China, India maar ook in zekere zin Iran.
    De noodzaak van een sterker verenigd Europa met een sterke munt wordt dan ook steeds groter (ondanks onplezierige bijverschijnselen als Brusselse bureaucratie etc).
    Ik ben ervan overtuigd dat een groot deel van onze dames en heren politici dat ook wel inziet,( ze zijn tenslotte veel beter geinformeerd dan wij als burgers) maar het niet altijd hardop durft te roepen.
    In de praktijk schieten zelf verdegigers van een sterker verenigd Europa spontaan in de stress zodra er weer vaak ongenuanceerde berichten verschijnen over misstanden (klein of groot)met als gevolg wazige en onbegrijkelijke verklaringen.
    Ik begrijp niet dat politici niet in staat zijn om zonder overdreven bangmakerij de kiezers duidelijk te maken dat er eigenlijk geen plaats meer is in deze wereld voor een Europa van onafhankelijke landen (jes).
    Maak Europa maar eens inzet van de verkiezingen en wacht af, het kiezersvolk is mijn inziens niet zo dom als vaak wordt gesteld.
  7. [verwijderd] 7 juli 2011 12:50
    Ten tijde van de rommel-hypotheken die met een mooie strik van een rating-agency eromheen werden verkocht, hebben de kredietbureaus hun geloofwaardigheid verloren. Wie betaalt, bepaalt, dus werden goede ratings gewoon afgegeven.

    De vraag is nu of er opnieuw sprake is van belangen. De impact van de grote drie ratingbureaus op de beurs is inderdaad erg groot. Ik denk echter niet dat de belangen van de kredietbureaus liggen op het terrein van koersbeinvloeding, maar op het terrein van het helpen van hun oude broodheren, de banken.

    Immers: hoe meer dreigend ze hun ratings verlagen (die van Griekenland is nu op zijn laagst, dus die kunnen ze niet meer verlagen) hoe meer urgentie ze creeeren bij de politiek. En hoe meer kans dat de politiek in alle haast, en onder druk van de financiele markten, opnieuw de rekening bij de belastingbetaler legt en de banken ontziet. Daar is het denk ik allemaal om te doen. Om de balansen van banken.

    Verder ben ik ook groot voorstander van 1 euro obligatie. Uiteraard moet men dan daarna binnen Europa flink orde op zaken stelt, wat zal betekenen dat landen aan autonomie zullen inboeten.

    Je kunt dan in de toekomst alleen speculeren voor of tegen Europa als 1 geheel. Dat zou de rente op cds-en wel eens flink kunnen reduceren. Men vergeet overigens nog weleens makkelijk dat die credit default swaps puur afgeleide producten zijn, dus niets zeggen over de rente die Griekenland werkelijk betaalt. Op het journaal wordt voor het gemak weleens gezegd dat Griekenland 15% rente betaalt op haar schuld, en dat is natuurlijk bezijden de waarheid.

    Als je naar Europa kijkt als 1 geheel, dan zul je daarin gewoon zwakkere regios hebben die meer kosten dan opleveren. Dat zal zo blijven. Maar dat heb je nu op nationaal niveau toch ook? Je hebt toch ook regio's (delen van Brabant en Limburg en Noord-Oost Groningen) waar de economische activiteit laag is en de werkloosheid hoog? Daarvoor wordt per saldo in o.a. de Ranstad en kennisregios voor betaald. Op Europese schaal zal het niet veel anders zijn.
  8. [verwijderd] 7 juli 2011 13:02
    Volgens Marcel is het eenvoudig, schenk alle schulden weg en geeft europese obligaties uit en het probleem is opgelost, marcel ik ga je mijn rekeningnummer doorgeven, gelieve hier iedere maand op te storten, ik zal je achteraf het geld wel teruggeven, beloofd hoor en weet dat het geld goed besteed zal zijn (dacht aan een leuke vakantie). Stop met nog meer schulden te maken, als je 100 verdient moet je er geen 110 uitgeven punt. Ald Duitsland hetzelfde had gedaan als de Grieken wie ging vandaag dan opdraaien voor de schulden ? En kom niet af met het feit van voordelen van de euro ook voor Duitsland, ze hadden van te voren een sterke munt en dit was nooit geen groot beletsel voor hun economie geweest terwijl de Grieken & Spanjaarden om de 3 jaar hun munt devalueerden en er nog niet in slaagden om competitief te zijn
  9. raulgol 7 juli 2011 13:04
    1 Eurobond, dus ook een Europese Treasury.
    Die oplossing is misschien leuk voor mensen die Griekse staatsobligaties hebben gekocht, maar desastreus voor de kinderen en kleinkinderen van die mensen.
    Want de opmerking dat Europa rijk is, is natuurlijk volkomen misplaatst.
    Rijk aan schulden ja.
    Gewoon verlies nemen, de verantwoordelijken achter de tralies en de banken voor eens en voor altijd een kopje kleiner maken.
    Accepteren dat Duitsland en Griekenland nou niet helemaal bij elkaar passen en niet in sprookjes geloven.
  10. [verwijderd] 7 juli 2011 13:29
    Portugal kan voor de volgende storm zorgen, nu Griekenland weer even gered is. Gezien de ontwikkeling op de rentemarkt, waarop de rente van Ierland en Portugal recordniveaus bereikten, lijkt er weer storm op komst.

    Wie gelooft er nog in Griekenland? Vrijwel dagelijks worden we overspoeld met nieuwe schandalen uit dit Zuid-Europese land. Zo hebben de Grieken recent besloten tot de aanleg van een Formule 1 circuit en honderden Griekse (oud-)parlementariërs eisen voor de rechter nabetalingen van gemiddeld € 250.000 per persoon.

    zie voor meer voorbeelden www.beleggen.com/columns/Griekenland-...
  11. taurus86 7 juli 2011 13:44
    Ik ga mee met Marcel. Eurobonds. Maar schieten we daar iets mee op, als we over 4 jaar weer tegen landen moeten zeggen, dat ze geen Eurobonds meer kunnen laten uitgeven? Ik leef nu 4 jaar in een land, dat meer corruptie in haar aderen heeft, dan ik (hoop ik) aan cholesterol.
    Ik betrap me er iedere dag op dat een gedegen Nederlandse (protestants/Christelijke) opvoeding, je dagelijks voor morele dilemma´s plaatst. Ik ben dan ook tot de conclusie gekomen, dat een Nederlandse oplossing, hoe helder en inventief ook, een grote kans in zich draagt, dat deze in Portugal geen oplossing gaat brengen.
    Een voorbeeld:
    In Portugal kunnen ze minstens 15.000 (semi-)ambtenaren naar huis sturen. Dat zal de economie niet in gevaar brengen. Maar helaas, veel van hen hebben na de revolutie van 1974 hun baantje weten te bemachtigen en zitten er nog om de tijd dat ze onder Salazar niets te vertellen hadden en in armoede leefden voor eens en voor altijd te compenseren. Dat is portugese logica en daar kan je met hollandse logica niet tegenop.
    Dus Marcel; hoe gaan we verder als er Eurobonds zijn?
  12. [verwijderd] 7 juli 2011 13:48
    de enige juiste reactie is om als geheel europa de schulden over te nemen en dan de bevoegdheid om in te grijpen bij de financiele huishouding van een individueel land aan de europese bank te geven zodat zij kunnen ingrijpen voor dat het mis gaat.
    Maar dan moet een land ook niet kunnen of willen tegenwerken
  13. [verwijderd] 7 juli 2011 13:56

    Het lijkt wel of we in Europa elk verstand hebben verloren. We leveren ons uit aan commerciële US-ratingsbureaus die van dag op dag wel even zullen vertellen hoe een Europees land er voorstaat.

    Binnen 1 maand kan dat bij die ratingsbureaus veranderen. Welnu een ieder met een beetje verstand van economie weet toch dat bepaalde zaken soms tijd vergen. Griekenland moet corruptiebestrijden, beter belastingheffen, meer exporteren etc etc. We weten het allemaal.

    Denken we even door dan weten we ook dat zoiets van vandaag op morgen is gerealiseerd. Daarom: fuck the hell met die US aasgierbureautjes!
    Gewoon een lange termijn plan maken met IMF ertussen en met aandacht voor redelijke hersteltermijnen. Met zaken kapot bezuinigen alleen redden de zwakke broeders het zeker niet.

    Groet, Jonas
  14. the RMF 7 juli 2011 13:57
    @raulgol "Want de opmerking dat Europa rijk is, is natuurlijk volkomen misplaatst."

    In welke wereld leef jij? Europa niet rijk? Ga eens op reis buiten Europa (en Amerika) dan zie je hoe landen eruit zien die echt niet rijk zijn. Je moet de realiteit niet uit het oog verliezen. Schulden of niet, Europa is gewoon heel rijk.

    En "Gewoon verlies nemen"? Dit is geen beursspelletje. De vooruitzichten voor de jeugd in Griekenland zijn ze totaal ontnomen. Dit gaat over meer dan een paar nummers op de rekening van RIJKE banken en RIJKE mensen. Wat er nu gebeurt heeft grote impact op de levens van een hele boel mensen. Ik zou daar niet zo nonchalant over doen. Wat nu als er iemand besluit om 'gewoon verlies te nemen' op Nederland?
  15. forum rang 5 The Third Way... 7 juli 2011 14:05
    Die ratingbureaus hebben m.i. gelijk met een grote fout: ze lopen zwaar achter op de markt die de problemen al veel eerder zag aankomen...

    Lees onderstaand artikel en huiver. Realiseer je daarbij dat de terrasjes in Athene al weer overvol zitten.

    www.forbes.com/forbes/2011/0718/opini...

    Dit is geen financiele maar een culturele crisis.

  16. [verwijderd] 7 juli 2011 14:44
    Misschien pleiten politici niet zo hard voor corruptiebestrijding in Griekenland, omdat elk land (inclusief Nederland)zelf corrupt is.

    Hoe konden de landen eerste instantie accepteren dat Griekenland werd toegelaten tot de Euro? Er werd keihard voor gepleit om hen toe te laten, maar ze kunnen mij niet vertellen dat binnen enkele jaren de situatie in Griekenland dusdanig is verslechterd. Dus waar was die keuze op gebaseerd (steekpenningen of andere "voordelen" voor NL)?

    Er zijn zoveel dingen die wij als simpele burgers niet weten en voorbeelden zoals de rashollandse Tom Driessen en een rashollands bedrijf Philips zijn maar een tip van de sluier, wat overigens ook niet bepaald Protestants/ Christelijk is.

    Er is gewoon teveel achteraf gepraat, ik denk dat de meerderheid toendertijd ook gestemd had op een van de regeringspartijen die ervoor gezorgd hadden dat Griekenland de EURO als betaaleenheid kreeg. Juist die mensen moeten, zoals eerder is aangegeven hier, dit als een team aanpakken. Die Nederlandse (Protestant, Christelijk?) mentaliteit zien we teveel terug, altijd anderen de schuld geven, maar niet na willen denken hoe het allemaal zover is gekomen... oorzaak-gevolg ;)

    Het is te makkelijk om te zeggen, weg ermee... schouders eronder en aanpakken dit probleem!
  17. forum rang 5 theo1 7 juli 2011 15:23
    quote:

    the RMF schreef op 7 juli 2011 12:16:

    @theo1 Je zit halverwege de eerste helft en je tegenstander begaat voortdurend vuile overtredingen tegen de zwakste spelers van je team. Nog een paar van die overtredingen en het ziet er naar uit dat een van je spelers naar het ziekenhuis wordt geschopt.

    Wat doe je?

    a) Je gaat met het hele team als 1 man achter deze speler staan en pakt de tegenstander stevig aan, waar nodig met harde tackel. Je laat zien dat het menens is.
    b) Je blijft zo ver mogelijk van deze speler vandaan in de hoop dat ze jou niet ook aanpakken. Waarschijnlijk maak je zelf zonder blessures tot de rust, maar winnen zul je zeker niet.
    Dit gaat niet over een potje voetballen en ook niet over "wij tegen Amerika" of zoiets. Het gaat over je zaakjes op orde hebben. Als je dat voor elkaar hebt, heb je niks te maken met wat voor ratingbureau dan ook. Je moet gewoon zorgen dat je ver van dat soort problemen vandaan blijft en dat kan het best door niet te veel schulden te maken en geen gekke dingen te doen.

    Er zijn in Europa een paar landen met te veel schulden en een niet-concurrerende economie. Ik zou zeggen, los dat nou eens op. Die economie moet je uiteindelijk opknappen met beter onderwijs, betere belastingwetgeving, beter functionerende rechterlijke macht, beter functionerende arbeidsmarkt enzovoort enzovoort maar dat soort maatregelen kosten tientallen jaren voordat het zoden aan de dijk zet. Op korte termijn kan zo'n economie worden opgepept met een devaluatie, standaardtechniek, maar dan zit de euro in de weg. Wie daar iets op weet te verzinnen verdient een standbeeld maar ik heb nog niks in die richting gehoord. Het enige wat ik hoor is geruzie over hoe je net genoeg geld naar die landen kunt lenen zodat ze voorlopig hun rekeningen kunnen betalen. Dat is m.i. geen oplossing maar gaten stoppen.

    Zoals ik al zei, er zijn echte, diepe hervormingen nodig in een aantal landen, maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Lees de kranten en zie hoeveel gedoe er is om €18 miljard bezuinigen in Nederland. Griekenland zal dan even €37 miljard doen in een veel kleinere economie. Veel succes. Er zijn natuurlijk veel belangen bij de status quo, anders zou die niet zo hardnekkig zijn. Als er nu al te gemakkelijk geld uit de grote pot komt, blijft alles gewoon zoals het is totdat die grote pot ook op is en dan zitten we nog veel dieper in de problemen. Dat is toch niet zo onlogisch?
34 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links