Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Staar je niet blind op active share

Active share is populair maar het simpelweg verhogen leidt slechts tot meer risico. Dit blijkt uit onderzoek van SNS Asset Management. De les voor beleggers is dan ook dat ze zich niet blind moeten staren op active share. Een hoge active share is belangrijk, maar het beleggingsproces en de visie van de manager zijn minstens zo belangrijk.

Active share is volgens SNS Asset Management niets meer dan een getal dat aangeeft hoeveel de portefeuille afwijkt van de benchmark. Een portefeuillemanager met veel visie zal een hoge active share realiseren. Hij zal veel over- en onderwegingen opnemen in zijn portefeuille. Met andere woorden: de manager kiest de beste bedrijven eruit. De slechte bedrijven neemt hij niet op in zijn portefeuille. Bovendien kan de portefeuillemanager de bets groter maken naarmate hij meer overtuigd is van zijn visie op de markt.

Visie
Komt de zon nu op omdat de haan kraait, of kraait de haan omdat de zon opkomt? Met andere woorden: veroorzaakt active share de visie of is het andersom. Dat is volgens SNS Asset Management andersom: active share moet voortkomen uit een visie. Uit eigen onderzoek blijkt hoe de visie van een portefeuillemanager het beste kan worden ingezet. Een hoge active share speelt daarin een grote rol. Immers, we willen dat de visie zo goed mogelijk tot uiting komt in de portefeuille.

Twee manieren
Je kunt volgens SNS Asset Management op twee manieren een hoge active share bereiken. Je kunt flink gokken en iedere bet vol openzetten, met alle risico’s van dien. Het is beter om relatief kleine bets te nemen, verspreid over veel namen en sectoren. Zo heb je een hoge active share bij een acceptabel risico. Een tweede manier om een hoge active share te bereiken is vals spelen. Er bestaan fondsen die als benchmark de AEX hebben maar structureel voor 20% in de AMX zitten. Dat is gemakkelijk active share creëren. Deze active share zegt niets over de visie van de portefeuillemanager.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 10:30 Must read: Apple worstelt in China
  2. 18 apr Must read: beleggen in landbouw dan maar
  3. 17 apr Must read: Risico nummer 1 is?

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links