Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Techniek staat voor niets

Men zegt wel eens de techniek staat voor niets, maar op dit moment zijn aandelen in de technische sector voor een lage koers te koop.

Oké de economie heeft problemen en door de problemen met de PIGS-landen hebben we een beetje een crisisgevoel en daardoor vallen de consumentenbestedingen tegen. Ook zijn er wat hiccups in de leveringcyclus als gevolg van de ramp in Japan.

Maar moet de koers van Research in Motion (RIMM), de leverancier van de Blackberry dan zo laag staan? Helemaal nu ze net weer BlackBerry Messenger Social Platform SDK 1.0 hebben geïntroduceerd, in deze tijd van hippe social media tools.

Technisch lijkt het erop dat de langetermijnsteun voor RIMM het in de weekgrafiek gehouden heeft.

TomTom-principe
TomTom had last van een flinke tik terug, nadat ze kwamen met een winstalarm. Ik ben verbaasd dat dit aandeel juist op het moment dat het sentiment op de beurs iets verbeterd zo hard wordt afgestraft.

Nu had ik gelukkig geen posities, maar na een paar ritjes in de auto zonder de TomTom weet ik een ding zeker, dat we niet meer zonder dit product kunnen. Soweiso merk je dat mensen sturing nodig hebben.

Ik heb net een systeemshop geopend waar beleggers automatisch signalen kunnen volgen en het blijkt dat beleggen volgens het TomTom-principe extreem populair is. Kortom mensen willen zelf geen beslissingen meer nemen over links of rechts of rechtdoor.

Voor het stemmen gaan we naar stemwijzer en voor de route willen we ook sturing. Ik zou TomTom best willen opvangen. Maar ik heb op dit moment mijn buik nog vol van een ander aandeel waarbij ik wilde bodemvissen.

In de lange grafiek van TomTom kan er in echt geld niet zo veel meer vanaf.

Nog een daling
Het aandeel dat ik wilde opvangen na een dip was Nokia. En zoals er een bord staat bij een treinovergang dat er altijd nog een trein kan komen, zo kan er na een daling altijd nog een daling volgen.

Toch heb ik er voor de lange termijn alle vertrouwen in. Ook dit aandeel heeft even een hiccup, maar komt er ongetwijfeld weer bovenop. Want eenmaal een Nokia gekocht, altijd een fan.

Nu heb ik dat met Sony Ericsson, maar het werkt wel zo. Voor de rest ligt er een sterke bodem onder Nokia omdat er meerdere partijen geïnteresseerd zijn om dit bedrijf over te nemen.

Recovery-poging
Philips is ook een mooi voorbeeld van een IT-aandeel dat hard gedaald is. In de Lage Landen-portefeuille doe ik met opties een recorvery-poging, door een callspread te kopen en extra calls te verkopen op mijn positie.

Op Twitter heb ik hem ook voorbij laten komen. Als de beurzen herstellen, dan doe ik dubbel zo hard mee en als het verder daalt dan kost het niets extra.

Apple blijft een heel volatiel aandeel met dan weer een verkoopsignaal en nu weer een koop. Ik blijf even van dit aandeel af en zal zeker niet kopen gezien het grote zijwaartse patroon.

Relatief goed
Niet alleen IT-aandelen worden hard geraakt ook een fonds als Akzo werd hard afgestraft na een winstwaarschuwing. Ik vind het raar dat er best veel bedrijven flink zijn afgestraft en dat de indices het nog relatief goed gedaan hebben. De steunniveaus hielden het gewoon.

Harley Davidson had ik als een shortfonds en dat had direct last van een squeeze en gaat nu ineens weer terug naar de oude top. Oké ze kwamen met een nieuw model: een brok techniek. Maar ik vind het in de huidige economische situatie toch geen ding dat je koopt als het iets minder goed gaat.

Zo verbaasd was ik ook over dat bankaandelen. Ondanks veel slecht nieuws over de vastgoedsector konden ze zo hard herstellen. Technisch was dat nog wel te bevatten.

Kortom, het blijft een moeilijk verhaal. Hopelijk geven de nieuw te verwachten kwartaalcijfers meer sturing. Maandag (vandaag) is Amerika dicht en krijgen we daar in ieder geval geen sturing van.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 4 juli 2011 09:29
    Dat mensen sturing nodig hebben, klopt wel. Vroeger de kerk en nu TomTom, stemwijzer etc.. Mijn ervaring is dat TomTom goed is bij ingewikkelde fly-overs maar voor het grote plaatje(waar ben ik in dit land?) is een wegenkaart vele malen beter, nog afgezien van het feit dat je volledig de verkeerde kant opgestuurd kan worden en dus verdwaald als je geen kaart kan lezen. Dat zijn dan de overeenkomsten met beleggen.
  2. [verwijderd] 4 juli 2011 12:01
    Fundamenteel gezien is er een overeenkomst tussen RIM, TomTom en Nokia. Ze hadden elk één product waarmee ze beroemd werden, dat product is nu uit de gratie, voornamelijk door het succes van de producten van Apple, die in staat zijn geweest om de producten van deze drie te vervangen.

    RIM (blackberry), TomTom (GPS) en Nokia (mobiele telefoon) scoorden doordat ze innovatief en pionier waren. Ze hebben hun "moment of glory" gehad, ik verwacht niet dat ze makkelijk of snel weer zullen gaan presteren.

    Nokia zou nog een draai kunnen geven a la "IBM" aangezien ze hebben getoond dat ze in staat zijn om te innoveren. RIM misschien ook als het succesvol kan blijven op de zakelijke markt, maar TomTom zie ik zelf nog niet succesvol innoveren, ze blijven en GPS-maker.
  3. [verwijderd] 4 juli 2011 19:51
    "In de lange grafiek van TomTom kan er in echt geld niet zo veel meer vanaf."
    Dit lijkt mij een rare opmerking. In 'echt' geld kan er natuurlijk niet heel veel meer af, maar procentueel kan dit aandeel vanaf vandaag net zoveel dalen (of stijgen) als alle andere aandelen. Met hetzelfde effect op de portefeuille...

    Groet,
    Buna
  4. MtBaker 5 juli 2011 10:12
    RIM is blackberry en zakelijk schakelt men naar apple of android azie.
    T2 is hype, 1 product en het werkt beperkt. Meeste bezoekers hier rijden 20 tot 30 km extra, een kaart zou je dus geld besparen buiten de uitgave aan de tomtom.
    Nokia is cellphone en beperkt ander aanbod. dus 3 X een beperkt assortiment zoals arod 74 meedeelde.
    Jammer dat je weer de zogenaamde 3de wereld mist. Samsung blijft draaien bij onder ander tv, telefoon en andere producten. Heb overigens geen samsung, behalve wellicht in de groeimarkten funds.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links