Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

  • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Pimco: momentum voor Covered Bonds

Een sterke vraag en nieuwe wetgeving creëren momentum voor Covered Bonds. Dat schrijven twee analisten van Pimco in een featured solutions artikel. Voor dat de kredietcrisis uitbrak in 2008 werden Covered Bonds door beleggers beschouwd als eersteklas triple-A beleggingsmogelijkheden. Gedurende de crisis kwam echter de hele financiële sector in zwaar weer en hadden ook leningen met een onderpand het moeilijk. 

Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) zijn Covered bonds obligaties waarbij aan de obligatiehouders enige vorm van zekerheid wordt verstrekt. Als zekerheid (onderpand) staat een vordering die een financiële instelling op derden heeft. Dit kunnen hypothecaire leningen en ook consumptieve leningen zijn. Covered Bonds worden door financiële instellingen uitgegeven op de kapitaalmarkt en gebruikt als financieringsinstrument.

Na de crisis breidt de markt zich rap uit en daar zijn volgens de analisten van Pimco drie redenen voor.

  • Een sterke vraag uit een grote pool van investeerders.
  • Maatregelen op gebied van toezicht en regulering zoals Solvency II en Basel III.
  • Expliciete steun van centrale banken zoals de Europese Centrale Bank (ECB) door middel van de zogenaamde Covered Bonds opkoopprogramma’s.

Goede vooruitzichten
Deze combinatie van factoren zorgt volgens de analisten voor een uitstekend klimaat waarin nu het momentum voor Covered Bonds daar is. Het resultaat is een hernieuwde interesse in de Covered Bonds en een stijging van deze in dollars genoteerde obligaties. Veel Europese bedrijven hebben van het succes geproefd en willen instappen en hun Covered Bond programma uitbreiden.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Auteur: IEXProfs Redactie

De centrale redactie van IEXProfs bestaat uit: Fleur van Dalsem

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 29 jun Must read: Aandelen en obligaties bewegen perfect gelijk
  2. 28 jun Must read: Chipsector is zwaar ondergewaardeerd
  3. 27 jun Must read: manisch-depressieve verwachtingen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links