Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

NHG versus GHF

Per 1 augustus 2011 gaan de nieuwe regels voor hypotheken zonder Nationale Hypoheek Garantie (NHG) in. Op het eerste gezicht lijken deze regels geen problemen op te gaan leveren omdat zij bijna gelijk zijn aan de NHG-regels.

Het tegendeel blijkt waar te zijn. Vorige week kreeg ik een mail van Harrie-Jan van Nunen die alle grote instanties zoals het kabinet, kranten en vakbladen waarschuwde voor een komende chaos in hypotheekland.

Er zijn door de nieuwe regels twee normen ontstaan waaraan geldgevers zich kunnen houden. Dit betekent dat het kan voorkomen dat de ene geldgever een hypotheek weigert en de andere niet, omdat de klant wel aan de normen heeft voldaan.

U begrijpt welke situatie er dan kan ontstaan. Ik geef door middel van voorbeelden aan welke verschillen er zijn tussen de NHG-norm en de nieuwe GHF-norm (Gedragscode Hypothecaire Financieringen).

Kosten koper
De kosten koper zijn bij NHG 12% en bij de GHF-norm 10%. In deze 10% zit nog 6% overdrachtsbelasting waardoor nog 4% kosten koper kan worden meegefinancierd.

Dit percentage is bij aankoop meestal voldoende of er moet sprake zijn van hoge advieskosten (in vergelijking met lage hypotheken) en makelaarskosten. Echter als een koper meteen wil gaan verbouwen, ontstaan er wel problemen.

Hieronder een voorbeeld met de volgende uitgangssituatie:

  • Aankoop woning: 200.000
  • Kosten koper: 20.000
  • Verbouwingskosten: 20.000
  • Benodigde hypotheek: 240.000
  • Waarde woning voor verbouwing: 200.000
  • Waarde na verbouwing: 215.000

Verbouwingskosten
Bij een hypotheek met NHG wordt er gekeken naar de vrije verkoopwaarde vóór verbouwing. Die is 200.000 euro en de maximale kosten koper die meegefinancierd kan worden is 24.000 euro (12%). De waarde na verbouwing is niet van toepassing.

Het is zelfs mogelijk om 12% kosten van de verbouwing mee te financieren. De maximale hypotheek met NHG kan 246.400 euro (220.000 plus 12%) worden.

Bij de nieuwe regels is de waarde na verbouwing belangrijk. De waarde na verbouwing is 215.000 euro. Hierbij kan slechts 4% kosten koper worden opgeteld en dan nog de 6% overdrachtsbelasting van 12.000 euro (6% van 200.000 euro) van de koopprijs.

De maximale hypotheek voor de nieuwe regels wordt dan 235.600 euro. Dit is niet voldoende om de volledige verbouwing te kunnen betalen. De klant moet 4.400 euro zelf betalen, wat bij veel mensen net het bedrag kan zijn om de woning niet te kopen.

Nieuwbouw
Bij nieuwbouw kan bij NHG maximaal 8% kosten worden meegenomen. Dit betekent dat het renteverlies tijdens de bouw meestal volledig meegefinancierd kan worden. In de nieuwe regels is dit percentage nog slechts 4%.

De kans wordt groot dat een groot gedeelte van het renteverlies tijdens de bouw zelf moet worden betaald. Dit kan betekenen dat nieuwbouwwoningen nog slechter wordt verkocht dan op het ogenblik al van toepassing is.

Leningen
Bij een hypotheek met NHG mag een lening op werkelijke lasten worden getoetst, terwijl dit bij de nieuwe regels niet meer mogelijk is, namelijk 2% van het krediet. Hieronder een voorbeeld als iemand een krediet heeft van 5000 euro, met een maandlast van 50 euro.

  • Inkomen: 25.000 euro, maximale hypotheek bij een toetsrente van 4,9%: 115.407 euro
  • Krediet 5000 euro naast de hypotheek, maximale hypotheek 96.565 euro (GHF)
  • Krediet 5000 euro naast de hypotheek, rekening houdend met werkelijke lasten van 50 euro: 105.986 euro (NHG)
  • Krediet 5000 euro oversluiten in de hypotheek, maximale hypotheek 113.424 euro (NHG)

Opgebouwde waarde
Bij NHG zorgt een eerste storting of een opgebouwde spaarwaarde die wordt meegenomen in de hypotheek voor een hoger hypotheekbedrag. Dit is bij de nieuwe GHF-normen niet aan de orde.

Opvallend hierbij is dat de banken hebben gelobbyd voor een verplichte aflossing in dertig jaar in plaats van de voorgestelde zeven jaar. Een langdurige aflossingsverplichting brengt met zich mee dat consumenten voor de aflossing zullen kiezen voor opbouw in bijvoorbeeld een bankspaarrekening in plaats van een annuïtaire aflossing, terwijl bij een verhuizing of verhoging hier geen rekening mee wordt gehouden!

Nieuwe NHG-regels
Het bericht van Harrie-Jan van Nunen was enkele dagen oud, toen de NVB (Nederlandse Vereniging van Banken) al met een reactie (op 17 juni) kwam. Hier stond het volgende in:

De herziene Gedragscode Hypothecaire Financieringen die per 1 augustus in werking treedt, geldt wat de banken betreft voor alle nieuwe hypotheken, ook voor hypotheken die onder de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) vallen. De banken kiezen hiermee voor heldere, eenduidige normen. Hypotheken met NHG moeten voldoen aan de NHG Voorwaarden en Normen maar ook aan de Gedragscode. Bij een inhoudelijk verschil tussen de normen zal voor banken de Gedragscode leidend zijn.

Dit bericht is duidelijk. Volgens de geldgevers gaan de nieuwe regels dus ook gelden voor hypotheken met NHG. Ik ben nu zeer benieuwd hoe NHG gaat reageren. Zij worden als het ware gedwongen hun regels aan te passen om chaos te voorkomen.

Niemand zit namelijk op regels te wachten die toch niet worden nagekomen. In ieder geval blijkt hier weer uit dat de geldgevers de touwtjes in handen hebben.


Jos Koets is Erkend Hypotheek Adviseur (SEH) en de specialist van IEX.nl. Hij heeft z’n eigen Assurantiekantoor Groenoord in Vlaardingen. Koets schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel (hypotheek)advies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde transacties. Hoewel deze column met de grootst mogelijke zorgvuldigheid is samengesteld, aanvaardt Jos Koets geen aansprakelijkheid voor de onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen daarvan.
Uw reactie is welkom op koets@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jos Koets

In 1994 werd Jos Koets meteen in het diepe gegooid bij een assurantiekantoor. In z’n eerste werkweek vond zijn baas het nodig met vakantie te gaan. Daarna heeft hij in de praktijk het assurantievak geleerd. Koets kocht het bedrijf van z’n werkgever. Nu is hij eigenaar van het eenmansbedrijf Assurantiekantoor Groenoord in ...

Meer over Jos Koets

Recente artikelen van Jos Koets

  1. 12 apr De gekte op de woningmarkt is terug 4
  2. 29 mrt Aflossingsvrije hypotheken op de helling 8
  3. 08 mrt Lager energielabel betekent lagere maximale hypotheek, maar er is een addertje 4

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 23 juni 2011 15:49
    wat een opgeklopte onzin Jos! Woorden als chaos klinken me sensatiebelust.
    Als de NHG een maximum hanteert om te garanderen wat hoger ligt dan de GHF nog langer toestaat, dan geldt natuurlijk de laagste van de twee.
    Als een individuele bank of een groep van banken een bepaalde grens niet wil overschreiden, wie zegt dan dat je dat zou kunnen afdwingen 'omdat je er NHG voor zou kunnen krijgen'? Volgens mij is er helemaal geen probleem.
  2. Jos Koets 23 juni 2011 16:57
    quote:

    janalbert schreef op 23 juni 2011 15:49:

    wat een opgeklopte onzin Jos! Woorden als chaos klinken me sensatiebelust.
    Als de NHG een maximum hanteert om te garanderen wat hoger ligt dan de GHF nog langer toestaat, dan geldt natuurlijk de laagste van de twee.
    Als een individuele bank of een groep van banken een bepaalde grens niet wil overschreiden, wie zegt dan dat je dat zou kunnen afdwingen 'omdat je er NHG voor zou kunnen krijgen'? Volgens mij is er helemaal geen probleem.

    Lees mijn uitgebreide versie eens. Misschien denk je er dan anders over. NVB houdt geen rekening met de eerdere uitspraak van minister de Jager.

    www.homefinance.nl/algemeen/onderzoek...

    www.homefinance.nl/algemeen/blog/nvb-...

    Gr. Jos
  3. [verwijderd] 3 augustus 2011 15:56
    Wellicht is Chaos enigszins overtrokken, maar de effecten van de nieuwe GHF normen zijn direct merkbaar op de 'werkvloer'. In mijn praktijk melden zich vaak klanten die een huis willen aankopen EN verbouwen. Eigen middelen zijn niet voldoende voorhanden.

    Het door Jos uitgewerkte voorbeeld is correct. De nieuwe Loan to Value norm leidt ertoe dat mensen de verbouwing niet meer geheel kunnen financieren. Er zal dus eigen geld op tafel moeten komen.
    En dat zijn mensen niet gewend.

    De NVM schreeuwt zeer snel van de daken dat 'de negatieve spiraal is doorbroken'. Ik denk dat de groep kopers die nu afziet van koop omdat ze geen verbouwing kunnen doen, die 'vooruitgang' snel zal afremmen.

5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links