Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Derivaten des doods

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Willem Middelkoop

Willem Middelkoop is investeerder en schrijver/journalist. Hij één van de initiatiefnemers van het in 2008 opgerichte Commodity Discovery Fund en van een webshop voor de aankoop van goud en zilver, www.amsterdamgold.com.

Meer over Willem Middelkoop

Recente artikelen van Willem Middelkoop

  1. jun '11 Zeldzame bubbel 16
  2. jan '11 Wie pakt zilver? 34
  3. jun '11 Derivaten des doods 35

Reacties

35 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 5 Bart Meerdink 4 juni 2011 23:56
    Ik ben helemaal voor het afschaffen van turbo's en andere gok-instrumenten. De financiële markten zijn geen doel op zich (ten faveure van talrijke meeprofiterende maar niets zinnigs bijdragende bankiers, speculanten en oplichters) maar een middel om kapitaal doelmatig te alloceren. Slechts wat daaraan aantoonbaar bijdraagt, en wel op de meest efficiënte manier die bekend is, heeft bestaansrecht.

    Kapitaal staat voor menselijke arbeid, en waar kapitaal vloeit naar improductieve activiteiten (zoals de veel te grote financiële sector) gaat dat ten koste van dingen waar we wél wat aan hebben.
  2. [verwijderd] 5 juni 2011 01:32
    Beste Bart en Mo5g5d4,

    je hebt natuurlijk derivaten in verschillende mate van complexiteit. Een sprinter long is natuurlijk een eenvoudig en doorzichtig instrument. Het aandeel kost 10 euro, de bank betaalt 8 en jij 2 euro. Dus een hefboom van 5. Vervolgens is een beweging van 20 cent omhoog een rendement van 10% (waarde toegenomen van 1 euro, naar 1,20). Er is hierbij eigenlijk bijna geen verschil met het lenen van geld om mee te kopen, met een door de bank verplichte stoploss, zodat je niet meer kunt verliezen dan je eigen inleg.

    Er is echter wel een naar bijverschijnsel bij sprinters, namelijk dat de stoplosses openbaar zijn. Ik heb recent bij onder andere ASML, TomTom en ING gezien dat de koers een snoekduik nam, om een stoploss te raken, en vervolgens weer op te veren. Ik vermoed dat er handelshuizen zijn die een aandeel shorten om een stoploss te 'triggeren', waardoor particulieren er uit geschud worden, en daarna de koers weer los laten.

    Bij opties als derivaat vind ik het al anders worden. Ik zie een optie puur als een verzekering. Dus als ik 1000 aandelen X heb, dan koop ik als ik onzeker ben ook voor 1000 aandelen een put optie, zodat mijn neerwaarts risico beperkt is. Echter, het kopen van put opties, terwijl je de onderliggende stukken niet hebt, is voor mij hetzelfde als een autoverzekering zonder auto.

    Dat wil zeggen dat het dan een instrument is dat geen toegevoegde waarde meer biedt, anders dan speculatie. Je moet je inderdaad afvragen of je dat nog wel wilt. Een credit default swap zonder een obligatie te bezitten is dus ook een onzin product, want een verzekering op iets wat je niet bezit. In de CDS handel gaan miljarden om, 1 scheet van Moody's en een aantal mensen kan zijn zakken weer vullen of juist verliezen.

    Voor naked short gaan zie ik ook een nadelige effect. Voorstanders zeggen dat hiermee lucht uit een aandeel gehaald kan worden, als er een zeepbel is. Zo kan in ieder geval waarde die er niet is naar aandeelhouders terugvloeien, zodat dit gebruikt kan worden om elders 'long' te gaan. Het geld op de aandelenmarkt wordt dan efficient gealloceerd.

    Wat we echter ook zien is het omgekeerde van zeepbellen (zeg maar vacuüms) waarbij er net zo lang geshort wordt (en geld verdiend wordt met derivaten, bijvoorbeeld met put opties) dat het aandeel ver onder zijn intrinsieke waarde komt. Je hebt dan als het ware een kunstmatige onderwaardering gecreëerd, een soort short-luchtbellen, niet ook niet wenselijk zijn.

    In het voorbeeld van Willem Middelkoop gaat het nog veel verder: derivaten waarbij risiconemer en risicohouder van elkaar gescheiden worden. De pensioenverzekeraar kan dan mooie dingen aan de klant beloven, omdat iemand anders voor het risico opdraait als de belofte niet waargemaakt kan worden (doordat mensen onverwacht nog ouder worden dan we voorspelden).

    Ben het verder eens met Bart die zegt dat er verschil is tussen waardecreatie en geldcreatie. Sommigen vinden de financiele sector zo belangrijk voor ons land, omdat er zoveel geld verdiend wordt. Maar wat is de waarde?
  3. [verwijderd] 5 juni 2011 09:28
    quote:

    fred 49 schreef op 4 juni 2011 09:35:

    [...]

    Je mag alles doen wat je wilt ,is je goed recht.

    Maar wat mij het meeste stoort is dat WM erg gekant is tegen de huidige financiele regels, maar daar wel gebruik van maakt of liever gezegd misbruik van maakt .
    Je kan in het Gold&discovery fund instappen vanaf 50,000 euro , dat is niet voor niets ,dat is om controle van hogerhand te ontlopen of vermijden. [AFM}

    Als je graag controle en doorzichtigheid wil maak de participatie-grens dan 49,990 euro , dat zal dan op de kosten ook geen effect hebben.

    Fotograaf, presentator , analist, schrijver , maar vooral zakenman.

    Geef mij toch Bernanke maar.

    mvg

    fred

    50.000 euro regel is er juist voor om zeurders / zeikers / mierenneukers, danwel beleggers die geen interesse hebben om zich in te spannen om onderzoek te doen of een belegging zinvol of zinloos is., te beschermen tegen niet-malafide lieden te beschermen. Alle andere die veel geld te beleggen heeft bedenkt zich wel twee keer alvorens er belegt wordt. Geen enkele investering is zonder risico, (zelfs een eenvoudige spaarrekening is niet meer risicoloos...)

    ps

    Ik heb groot respect voor WM , een selfmade man die oog heeft voor geld verdienen [of goud in dit geval]

  4. [verwijderd] 5 juni 2011 11:05
    Als ik de overheid was geweest had ik Willem juist zo een promotie gemaakt voor goud!!

    De overheid is sluw en Willem ook :)

    Willem mag ik de truck vertellen wat je plan is of niet.
    Want de overheid heeft een geheim om nu alle mensen zo verslaaft mogelijk te maken in goud. Kunnen de mensen hun eigen goud in huizen opslaan. De bank kluizen blijven zo leeg.
    De bank koopt op den duur het goud terug. Of ijst het goud terug.
    Om alles in een kluis is niet handig. Verspreidt je het over de burgers dan kan je veel meer goud kwijt dan in een kluis.

    En in eens als er paniek uit breek dan ze willen ze het goud terug. Dan komt er een stokje voor het goud. En dan mag je het weer terug geven aan de bank.
    Dan krijg je een goud verbod. En dan kunnen we het weer in leveren.
    En dat levert voor de overheid weer een nieuwe goud koers op.

    Plus een nieuwe munt die weer gekoppeld is aan goud.

    Maar Willem gaat dit toch nooit lezen :)
  5. [verwijderd] 5 juni 2011 11:41
    als jullie eens weten wat verzekeraars en pensioenfondsen aan (verborgen!)kosten rekenen, dan is Willem Middelkoop een budgetstore daarmee vergeleken!

    Zijn we de legiolease, woekerpolissen affaires etc alweer vergeten? Weten jullie welke namen daarachter staken??? Denk het niet, hoogstens de bedrijven.....hoeveel risico wil je nemen als je met naam en toenaam bekend bent à la WM?
    Je kan ook bedenken dat zijn inspanningen al dermate goed worden beloond, dat oplichterij niet meer zo nodig is. Meer dan eens bleek dat goedkoop duurkoop bleek te zijn...en Willem is daarmee vergeleken niet duur-, maar middelkoop ;-)). En voor wie zijn financiele zaligheid op wil hangen aan een ander, die moet niet klagen maar anders zelf alle expertise en netwerken opbouwen.

    Als journalist reproduceert WM vnl berichten die hem ter ore komen...als hij ze zelf zou bedenken, dan heb je een punt. Hoeveel mensen verschuilen zich niet achter de deskundige adviezen van bankanalisten of zgn. superbeleggers die hun status en invloed vooral aanwenden om de markt naar hun eigen richting/belang op te praten?

    Tuurlijk is een Buffet en een Soros een superbelegger, maar zegt niets over hun geweten of integriteit...weet u nog; met geld maakt u geld?

  6. [verwijderd] 5 juni 2011 14:30
    quote:

    fred 49 schreef op 5 juni 2011 11:26:

    Pareltjeszoeker vertel dat maar tegen mensen die belegt hebben in Palminvest, Golden sun , caribbean Comfort .

    Die mensen denken nu was ik maar een zeurder/zeiker/mierenneuker geweest .

    Regel 1: Geloof nooit dat iemand jou zonder enige inspanning, behalve overmaken van geld, 9% rendement beloofd. Zolang ik lid ben van deze site, beweer ik dit al...

    Voel je niet aangesproken.
  7. [verwijderd] 5 juni 2011 17:49
    Willem Middelkoop zijn Gold en Discovery fonds staat ook niet onder controle van de AFM. Deelname is alleen mogelijk vanaf EUR 50.000. Daarmee omzeilt hij controle en zolang hij dat zelf doet zijn zijn artikelen hier op IEX ongeloofwaardig.

    Willem, als je nu eerst eens zelf zorgt dat je verantwoording aflegt, pas dan zijn jouw opinies geloofwaardig te noemen. Tot die tijd wantrouw ik je omdat je net zoals Palm Invest, Golden Sun etc. er voor kiest om controle door de AFM te omzeilen.
  8. forum rang 6 Fred 62 5 juni 2011 21:27
    Pareltjeszoeker ik voel mij niet aangesproken en als dat wel zo is moet ik daar maar tegen kunnen.

    Ik kan best begrijpen dat er moeite gedaan word om de kosten in de hand houden [bij een fonds] dat komt tenslotte ten goede aan het rendement , maar de kosten zijn in dit geval wel te overzien .

    Verder zeg ik niet dat het G&D fund een slecht fonds is ,ik kan daar niet of niet goed genoeg over oordelen.

    Wat ik wel weet is dat bij alle fondsen waar het mis ging de participatiegrens op 50,000 euro lag.
    Ik geloof dat ze bezig zijn om de grens naar 100,000 euro te krijgen en ben benieuwd of het fonds dan mee gaat naar 100,000 euro of dat ze met de kosten gaan leven en het op 50,000 houden.

    Ik denk het eerste.

    mvg

    fred
  9. [verwijderd] 5 juni 2011 21:45
    quote:

    fred 49 schreef op 5 juni 2011 21:27:

    Pareltjeszoeker ik voel mij niet aangesproken en als dat wel zo is moet ik daar maar tegen kunnen.

    Ik kan best begrijpen dat er moeite gedaan word om de kosten in de hand houden [bij een fonds] dat komt tenslotte ten goede aan het rendement , maar de kosten zijn in dit geval wel te overzien .

    Verder zeg ik niet dat het G&D fund een slecht fonds is ,ik kan daar niet of niet goed genoeg over oordelen.

    Wat ik wel weet is dat bij alle fondsen waar het mis ging de participatiegrens op 50,000 euro lag.
    Ik geloof dat ze bezig zijn om de grens naar 100,000 euro te krijgen en ben benieuwd of het fonds dan mee gaat naar 100,000 euro of dat ze met de kosten gaan leven en het op 50,000 houden.

    Ik denk het eerste.

    mvg

    fred



    Meer regels heeft geen zin, en de overheid begeeft zich teveel op het terrein van de particulier, die zijn eigen beslissingen dient te maken. Wel dient een overheid een kader te creeren waarin partijen samen kunnen komen, maar waarbij de vorm geheel vrij moet zijn.

    De ijsbaan in Biddinghuizen is een voorbeeld, waarbij het gezonde verstand altijd had moeten zeggen vieren. In dit geval zijn de participanten waarschijnlijk voor 20 miljoen het schip in gegaan. Het is maar te hopen dat de participanten hun geld terug zullen krijgen. Alhoewel, de ijsbaan is niet gesmolten, ofschoon het beloofde rendement ooit nog behaald wordt, is maar de vraag, Ik ben van mening dat je beter een spaarrekening had kunnen aanhouden......

    Zo zijn er legio voorbeelden, waarin regels het beloofde rendement nooit zal kunnen vangen. Het is verstandiger om te kijken of je het uberhaupt snapt, en of het uberhaupt logisch is om geld te steken in een project wat meer of minder op afstand staat van de je dagelijkse beslommeringen...

    Met name het laatste is voor een heleboel mensen heel moeilijk te begrijpen, laat staan een goede beslissing over te kunnen nemen. Het is alsof de rechter een vonnis uitspreekt over een verdachte naar aanleiding van een pagina 3 krantenbericht.

    succes,

    PZ
  10. _/bart\_ 6 juni 2011 09:27
    quote:

    qwertyu schreef op 4 juni 2011 12:38:

    [...]

    Je zou eens moeten kijken naar de ontwikkeling van de financiele sector als % van het BNP. Totaal uit de hand gelopen voor een sector die zelf eigenlijk niets voortbrengt, maar facilitair is aan bedrijven die wel iets voorbrengen. Tenminste zo moet het zijn, tegenwoordig werken ze voor zichzelf in plaats van voor anderen.

    Banken zijn eigenlijk ZELF een derivaat. Hun succes zou een afgeleide (derived) moeten zijn van het succes van hun klanten.

    Maar om terug te komen op het BNP. Jij zegt "van politici, links en rechts mogen ze gewoon doorgaan". De politici worden echter in een angstgreep genomen. Als de financiele sector weer terug zou moeten naar het volume van weleer, dan zou in een aantal landen het BNP gewoon met tientallen procenten (!!) moeten teruglopen. Wie gaat dat gat opvullen?

    Als ik politicus was zou ik ook naar wegen zoeken om de lucht langzaam uit de ballon te laten lopen, ipv de ballon doorprikken. Nadelige consequentie is dan wel dat je je bewust laat gijzelen gedurende de tijd dat je de ballon langzaam laat leeglopen. De politiek moet zich echt bewust (en geleidelijk) los gaan maken van deze tentakels. Hier in NL gaat dat nog wel lukken, maar Den Haag is slechts provinciehuis van Europa. En naast Washington probeert een Goldman Sachs nu ook in Brussel al voet aan de grond te krijgen. We zijn dus nog lang niet van deze verstikkende dans af. Maar dansen moeten we voorlopig.
    Helemaal mee eens. De financiële sector is veel te groot. Ook zie je dat de grote Amerikaanse bedrijven zo'n beetje alle productieactiviteiten verplaatst heeft naar Azië waardoor de werkloosheid nooit meer terug zal lopen tot normale niveaus... De gehele economie is aan het scheefgroeien daar.. Alleen maar om tijdelijke 'kunstmatige' winsten te creëren.
  11. young-god 6 juni 2011 11:45
    [quote alias=justin_case id=5605559 date=201106050132]
    Beste Bart en Mo5g5d4,

    je hebt natuurlijk derivaten in verschillende mate van complexiteit. Een sprinter long is natuurlijk een eenvoudig en doorzichtig instrument. Het aandeel kost 10 euro, de bank betaalt 8 en jij 2 euro. Dus een hefboom van 5. Vervolgens is een beweging van 20 cent omhoog een rendement van 10% (waarde toegenomen van 1 euro, naar 1,20). Er is hierbij eigenlijk bijna geen verschil met het lenen van geld om mee te kopen, met een door de bank verplichte stoploss, zodat je niet meer kunt verliezen dan je eigen inleg.

    Er is echter wel een naar bijverschijnsel bij sprinters, namelijk dat de stoplosses openbaar zijn. Ik heb recent bij onder andere ASML, TomTom en ING gezien dat de koers een snoekduik nam, om een stoploss te raken, en vervolgens weer op te veren. Ik vermoed dat er handelshuizen zijn die een aandeel shorten om een stoploss te 'triggeren', waardoor particulieren er uit geschud worden, en daarna de koers weer los laten.

    Bij opties als derivaat vind ik het al anders worden. Ik zie een optie puur als een verzekering. Dus als ik 1000 aandelen X heb, dan koop ik als ik onzeker ben ook voor 1000 aandelen een put optie, zodat mijn neerwaarts risico beperkt is. Echter, het kopen van put opties, terwijl je de onderliggende stukken niet hebt, is voor mij hetzelfde als een autoverzekering zonder auto.

    Dat wil zeggen dat het dan een instrument is dat geen toegevoegde waarde meer biedt, anders dan speculatie. Je moet je inderdaad afvragen of je dat nog wel wilt. Een credit default swap zonder een obligatie te bezitten is dus ook een onzin product, want een verzekering op iets wat je niet bezit. In de CDS handel gaan miljarden om, 1 scheet van Moody's en een aantal mensen kan zijn zakken weer vullen of juist verliezen.

    Voor naked short gaan zie ik ook een nadelige effect. Voorstanders zeggen dat hiermee lucht uit een aandeel gehaald kan worden, als er een zeepbel is. Zo kan in ieder geval waarde die er niet is naar aandeelhouders terugvloeien, zodat dit gebruikt kan worden om elders 'long' te gaan. Het geld op de aandelenmarkt wordt dan efficient gealloceerd.

    Wat we echter ook zien is het omgekeerde van zeepbellen (zeg maar vacuüms) waarbij er net zo lang geshort wordt (en geld verdiend wordt met derivaten, bijvoorbeeld met put opties) dat het aandeel ver onder zijn intrinsieke waarde komt. Je hebt dan als het ware een kunstmatige onderwaardering gecreëerd, een soort short-luchtbellen, niet ook niet wenselijk zijn.

    In het voorbeeld van Willem Middelkoop gaat het nog veel verder: derivaten waarbij risiconemer en risicohouder van elkaar gescheiden worden. De pensioenverzekeraar kan dan mooie dingen aan de klant beloven, omdat iemand anders voor het risico opdraait als de belofte niet waargemaakt kan worden (doordat mensen onverwacht nog ouder worden dan we voorspelden).

    Ben het verder eens met Bart die zegt dat er verschil is tussen waardecreatie en geldcreatie. Sommigen vinden de financiele sector zo belangrijk voor ons land, omdat er zoveel geld verdiend wordt. Maar wat is de waarde?

    [Dat is de bekende helicopter-view, waardevoller dan de rest van het geleuter/quote]
35 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links