Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Groot verschil kredietwaardigheid banken

Na drie jaren van financiële crisis, diepe recessie en enorme overheidstekorten hebben veel banken in Europa steun gekregen van overheden en daarom is het verschil  in kredietwaardigheid van banken nog nooit zo groot geweest als nu. Dat schrijft kredietbeoordelaar Standard & Poor’s in het rapport: Ratings For Europe's Largest 100 Banks Show The Widest Range In Creditworthiness In 30 Years.

Momenteel is het gat tussen de banken in Europa met een goede en zwakke kredietwaardigheid groter dan op elk moment in de afgelopen 30 jaar. Dit blijkt volgens de kredietbeoordelaar uit de long-term issuer credit ratings. Tevens is de relatie tussen kredietwaardigheid en ontvangen overheidssteun erg duidelijk. Europese regeringen zijn erg actief geweest in het steunen van banken. Ook Pan-Europese instituten als de Europese Centrale Bank hebben daarbij een grote rol gespeeld door onder meer obligaties op te kopen.

Nederland
Er zijn vijf Europese banken met een AAA ('Triple A') issuer credit rating. Daarvan komen drie uit Zwitserland en twee uit Nederland: Rabobank en de Bank Nederlandse Gemeenten. Rabobank scoort ook een triple A op "stand alone credit profile", waar Bank Nederlandse Gemeenten een double A scoort. De outlook is voor Rabobank ‘Negative’ en voor Bank Nederlandse Gemeenten ‘Stable.’

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 10:00 Must read: Japanse yen bereikt nieuw dieptepunt
  2. 24 apr Must read: Klimaatverandering bedreigt grondstoffenmarkt
  3. 23 apr Must read: Militaire uitgaven op recordniveau

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links