Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Saxo Bank: Commodity-paniek

Mei begon met paniek onder investeerders. In de wekelijkse Commodity Update van Saxo Bank doet Senior Manager Ole S. Hansen verslag. De Reuters Jeffersies CRB Index ging in een week tijd met 8% omlaag. Elke grondstof die Saxo volgt, daalde. De S&P GSCI index, waarvan energie een belangrijk deel uitmaakt, zakte zelfs meer dan 11%. "Dat zal zo zijn weerslag hebben op de speculatie", aldus Hansen.

Zilver maakte vorige week een flinke val, nadat CME de margeverplichting voor het houden van zilverfutures voor de vijfde keer in twee weken ophoogde. Saxo verwacht dat wanneer de markt stabiliseert, de CME de marges weer zal verlagen. In tegenstelling tot zilver had goud wel een goede week; wat de goud/zilver ratio weer enigszins herstelde. Op maandag kon men nog een ounce goud kopen met 30 ounces zilver, afgelopen vrijdag waren daar 44 ounces voor nodig. Dat betekent een herstel van maar liefst 47%.

Zilver crasht

Goud blijft goed liggen

De opkomende markten proberen nog steeds hun reserves te diversifiëren rond de dollar. De Mexicaanse centrale bank maakte deze week bekend 100 ton goud te hebben gekocht, en volgt daarmee landen als China, Rusland en India. Voor de euro begon de afgelopen week niet slecht, maar tegen het einde van de week begon de dollar aan een inhaalslag. Ook Brent en de WTI leden verliezen, met een beweging die leek op die van vorig jaar. De focus verschuift naar het risico van een verminderde vraag, wat investeerders voorzichtig maakt.

Het duurde slechts een paar dagen voordat het verlies van 21 dollar in mei 2010 werd geëvenaard. Toch verwacht Saxo dat de marktcondities snel weer voor een stijging zullen zorgen.

Olie kan opwaartse trend weer hervatten

Ook de graansector staat onder druk, door de riskaversie bij vermogensbeheerders. De verminderde vraag naar export wordt mogelijk echter opgevangen door zorgen over de nieuwe oogst, door de vele regen in het noorden van de VS en de droogte in het zuiden. De komende weken zijn cruciaal voor de productie van dit jaar.

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 19 apr Must read: Apple worstelt in China
  2. 18 apr Must read: beleggen in landbouw dan maar
  3. 17 apr Must read: Risico nummer 1 is?

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links