Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Feest overleefd

Het weekend was flink korter dan vorige week en we hadden de nodige festiviteiten, maar we hebben het weer overleefd. Op de vrijmarkt wilde vorig jaar al niemand mijn puts Apple kopen, dus daar ben ik dit jaar maar niet geweest.  

De maand mei is begonnen en dus is "sell in may and go away" weer het populaire gezegde. Maar gaat het dit jaar weer op? Krijgen we weer een flash crash? Voor wie het niet weet wat dit was verwijs ik naar de uitzending "Money & Speed" van Tegenlicht over dit onderwerp (ook als App verkrijgbaar). 

In de maand mei krijgen we ook de al eerder aangekondigde herweging van de Nasdaq-index. Apple wordt dan veel minder zwaar gewogen. Ik heb daarom een kleine positie Microsoft long en Apple short.  

Mooi staaltje TomTom
Leuk te vermelden over Apple is dat South Park net Apple heeft gewraakt met een aflevering waarin Kyle zonder te lezen de gebruiksvoorwaarden van de update van iTunes accepteert en vervolgens wordt ontvoerd door een team van Apple, dat hem steeds weet op te sporen via de locatiegegevens van zijn iPad. De Apple-fans zullen het wel niet leuk vinden, maar ik heb me op het internet bescheurd over deze uitzending. 

Sprekend over locatiegegevens is het een kleine stap naar TomTom. TomTom deed er afgelopen week alles aan om, nadat er bekend was geworden dat de politie via via gebruikt maakt van de TomTom-gegevens, zich tegen de politie af te zetten. Nu zijn het ondanks de slogan ook mijn vrienden niet, maar toch is het wel apart te zien hoe hard men zich afzet tegen de struikrovers die het eigenlijk allemaal doen voor onze veiligheid. 

Ik vond het wel een mooi staaltje van snelheid waarmee TomTom in de media direct terugsloeg en alle gebruikers direct een mail stuurde met tekst en uitleg. Voor sommige analisten was dit zelfs een reden om een koopadvies te geven. Ik vind dit nog iets te enthousiast. 

We hebben wel in Twindicator een koop maar het eerdere hoofdschouderpatroon is nog niet helemaal naar de achtergrond.

Goede oude internetbubbel
Een beetje in dezelfde lijn hadden we afgelopen week het bericht dat hackers mogelijk de data van het Playstation Netwerk gestolen hebben. Direct werd de website offline gehaald en kunnen bepaalde spelen niet meer gespeeld worden. De webwinkel is ook een week dicht. Actieve spelers met veel trofeeën, zoals mijn zoon, zijn natuurlijk banger voor het verdwijnen van deze zaken dan voor de creditkaart van Pa. Hoewel Sony heel kordaat handelt ging de koers flink onderuit op dit bericht. 

De Japanners zullen toch met weemoed terugdenken aan de goede oude internetbubbeltijd. Toen stond het aandeel nog rond de 17.000 yen terwijl er nu 2.260 Yen op de borden staat. Zie de maandgrafiek. 

Goldman is het laatste aandeel waar ik nog even op wil wijzen. Ik heb, omdat we nog steeds een verkoopsignaal in de Twindicator hebben, een Turbo short in de Lage landen Portefeuille, maar al dat negatieve gedoe kost weer mijn jaarwinst. Hopelijk komt het gauw goed. De grafiek heeft veel potentie omlaag, maar het komt er nog niet echt uit met dit sentiment. 

Voor de shorts hopen we dat er een tijdelijk sell in may-effect gaat plaatsvinden. Ook hoop ik op iets meer beweging. 


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

 1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
 2. jan '17 Mindf*ck 34
 3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
 1. qwertyu 2 mei 2011 11:15
  Hier een goede uitleg wat voor data TomTom nou precies verzamelt. Erg interessant. www.youtube.com/watch?feature=player_...

  Ze zijn al sinds 2006 bezig met dataverzameling om goed inzicht te krijgen in verkeer. Geen enkele andere partij (als bijv. Garmin) weet echt wat er op de wegen gebeurt. Dit wordt een interessante tak die tegen consultancy aanschurkt.

 2. guillem 2 mei 2011 12:20
  Long op MS, dat al jaren niet beweegt op de beurs en ook niet in stijgende omzetten en winsten. Productvernieuwing blijft uit, behalve op kinect gebied, alleen maar melken van productlijnen met extensies. Nieuwe producten hebben als kenmerk too little too late. Nog steeds geen content, alle maar platformen
  Short op Apple dat nu al jaren stijgt op de beurs, met stijgende omzet en winst, met winstmakers in de pocket en een markt die nog aan de late majority moet beginnen. Met de aankomende producten in cloud zoals streaming audio en video (content) en echte innovatie ook op OS gebied.....
  Weging Nasdaq: nou en? Is toch geen aanbeveling, is een gegeven dat de markt al weet en heeft ingeprijsd.

  Ik ben geen analist, maar ik zou mijn geld liever in Shell steken dan in MS en ik zou long op Apple gaan, zolang Steve er nog zit, aan de andere kant met een part-time steve doen ze het ook prima.
  In 2007 heb ik apple voor Long gekocht op $65.
  Andere aandelen waar je een keer naar zou moeten kijken is VMware, VMW, dat is het MS van de toekomst, helaas wel onderdeel van EMC.

  TomTom is out. Navigatie is bijna gratis beschikbaar, het enige wat ze hebben is de content (kaarten). Devices zijn passé.

  Sony heeft een markt met playstation, de rest van de producten.....commodity. So what?
 3. qwertyu 2 mei 2011 14:40
  quote:

  guillem schreef op 2 mei 2011 12:20:

  1) Long op MS, dat al jaren niet beweegt op de beurs en ook niet in stijgende omzetten en winsten. Apple dat nu al jaren stijgt op de beurs, met stijgende omzet en winst, met winstmakers in de pocket en een markt die nog aan de late majority moet beginnen. Met de aankomende producten in cloud zoals streaming audio en video (content) en echte innovatie ook op OS gebied.

  2) TomTom is out. Navigatie is bijna gratis beschikbaar, het enige wat ze hebben is de content (kaarten). Devices zijn passé.

  Punt 1 volledig eens. Deze man blijft maar tegen beter weten in short op Apple, omdat de koers zo hoog is gestegen. Maar die stijgingen zijn niet voor niets. Apple is een duidelijke winner. En ook met cloud computing zitten ze op het vinkentouw. Dit is typisch proberen met technische analyse voorspellingen te doen. In de technologiesector is dat dodelijk. Je moet echt weten en begrijpen wat de trends zijn in de techsector. Alleen als Steve Jobs echt te ziek wordt om het bedrijf te leiden, zou dat een aderlating zijn. Niet op korte termijn - de ideeen leven wel voort binnen Apple - maar wel op lange termijn het gemis van een man met ideeen en inspiratie.

  Punt 2 niet mee eens. Maar ja, ik zit ook long in tomtom. Qua losse apparaten is er inderdaad niet veel meer mogelijk. Ze weten ook dat die markt met 15% per jaar daalt, wat fors is. Ze zijn echter goed bezig met inbouw apparatuur rechtstreeks in de auto. Tot voor kort was dat alleen in duurdere modellen te vinden, zoals o.a. Mercedes. TomTom heeft hier echter een goed en goedkoop (onder 500 euro) alternatief voor zeg maar het segment van de Alfa Romeo Mito, Fiat 500 en andere leuke autotjes. Bovendien zijn dit live modellen (dus live om de files heen) die technologisch niet onder doen voor een systeem waar Audi, BMW of Mercedes nog steeds 1500 euro voor durven te vragen.

  www.zie.nl/video/economie/Vooruitblik...

  Verder gaat TomTom op termijn over naar het "scheermesjesmodel". Het systeem is dan bijna gratis, maar je gaat een bedragje van een paar euro per maand betalen voor kaarten, live file-info, flitspalen, etc. Er zijn nu al 2 mln gebruikers, en doel is 15 mln in 2015. Deze hoeven gemiddeld maar een paar euro per maand uit te geven om de omzet op peil te houden. En op software zit veel meer marge dan op hardware, maar dat zul je wel weten. Ik verwacht daarom omzetdaling in combinatie met winststijging.
 4. guillem 2 mei 2011 16:09
  @qwertyu:

  TomTom als contentprovider zie ik wel zitten, alleen komt er nog teveel marge uit de hardware.
  15 miljoen gebruikers maal €30-60 per jaar is 450-900 mio omzet, met wel een grotere winst als ze op tijd de baken verzetten. Maar wat als daar nu juist anderen op inspringen en deels gratis content gaan verstrekken.
 5. qwertyu 2 mei 2011 17:01
  quote:

  guillem schreef op 2 mei 2011 16:09:

  @qwertyu:

  TomTom als contentprovider zie ik wel zitten, alleen komt er nog teveel marge uit de hardware.
  15 miljoen gebruikers maal €30-60 per jaar is 450-900 mio omzet, met wel een grotere winst als ze op tijd de baken verzetten. Maar wat als daar nu juist anderen op inspringen en deels gratis content gaan verstrekken.

  Dat is nou juist het leuke. Ze hebben volgens mij wel veel omzet uit hardware, maar volgens mij niet zoveel winst uit hardware. Maar aangezien ze hun eigen kaarten (software) in hun eigen apparaten (hardware) stoppen, en dit vervolgens als 'hardware' in de boeken komt, lijkt het of ze veel verdienen aan hardware.

  TomTom wordt denk ik deels hardware, deels software en deels services. Inkomsten in het ene kunnen weer leiden tot het andere. Een voorbeeldje.

  Op dit moment rolt 40% van alle Renault auto's van de band met TomTom ingebouwd. De klant streept dat in de optielijst aan voor 499 euro. Wat denk ik een nette prijs is voor inbouw navigatie. Ik denk dat die klanten na bijvoorbeeld drie jaar voor het eerst (voor een bedragje van 50 euro ofzo) nieuwe kaarten kopen voor in hun auto. En die kaarten heeft TomTom in eigen bezit (TeleAtlas), dus daar zit 100% marge op.

  Als je een Renault koopt, kun je bij de dealer direct voor 150 euro 3 jaar live file informatie kopen. Aangezien de klant op dat moment een grote uitgave doet, is 150 euro pinda's. Een niet reflecterende binnenspiegel, of een reservewiel is een duurdere optie. Ik zie die inkomstenstromen van hardware en software dus een positief effect op elkaar hebben.

  PS
  Gratis alternatieven zijn denk ik prima voor incidentele gebruiker of wanneer je wandelt en geen 100% nauwkeurige plaatsbepaling nodig hebt, voordat je een verkeerde straat in rijdt. Voor forenzen en zakelijke gebruikers heb je denk ik echt goede navigatie en kaarten nodig. Een kwaliteit die zelfs Google nog niet heeft, want die kopen ook nog steeds kaarten van TomTom.
 6. relic 3 mei 2011 00:11
  DIt schreef je op 9 Aug 2010 ( inmiddels ± 33% gestegen) :

  Hoewel ik het niet meer durf kunnen ook Apple-puts prima als algemene dekking gebruikt worden. Leuk om te vermelden: in New York ben ik nog in de Apple-store geweest. Daar werd mijn idee bevestigd dat de iPad een onhandig ding is wat je niet makkelijk meeneemt op reis. Doordat je het scherm zowel als scherm als toetsenbord gebruikt, kijk je ook nog naar een beduimeld scherm.
  India-pads
  Ook kan je het niet makkelijk neerleggen. Toch wilde mijn vrouw er direct een en mijn twee kinderen wilden direct een iPhone 4 kopen. Dus mijn problemen wegen niet zwaar bij de koper. In de krant zag ik dat er ook neppers uit India op de markt komen die maar 27 euro gaan kosten. Of dit nu echt goed is voor de verkoopprijzen?

  De Twindicator staat voor Apple nog steeds op short.
  ----
  Die neppers uit India hebben het origineel inmiddels veel schade toegebracht;¬)
  Ik verbaas me over zoveel onbenul van een produkt en de kwaliteits beoordeling alsof iedere autobouwer een Porsche kan namaken die ook daadwerkelijke het origineel maar kan benaderen.
  Microsoft probeert al jaren tegen beter weten in de achterstand in te lopen door openlijk het OS van Apple na te bouwen en dan zullen een paar icters in een vervallen hal in India wel even de iPad namaken?

  Zeg nou eens eerlijk hoeveel geld heb je inmiddels verloren op je puts Apple?
  Het is jammer dat de volgers inmiddels ook een aardig kapitaaltje kwijt zijn en deze hetze voortduurt tot dat het eindelijk een keertje daalt.

 7. chiel 3 mei 2011 08:34
  De reshuffle in de nasdaq heeft inmiddels plaatsgevonden. Apple telt inmiddels veeeeeeeel minder zwarr mee in de index zoals ceessie terecht opmerkt. De koers is hierop maar liefts met EEN HEEL PROCENT gedaald! Big deal.
  Cees, stop met die onzin je zit al tijden consequent fout met apple, het zou je sieren als je dat zonder mitsen en maren zou erkennen.
 8. relic 3 mei 2011 16:29
  Apple +0,60%, jammer vd puts weer maar ik zou gewoon middelen en nog wat bijkopen.
  Microsoft -0,35% jammer vd long's maar ik zou gewoon middelen en nog wat bijkopen.

  Wat waren de KW cijfers ook alweer:
  het afgelopen tweede kwartaal een recordnettowinst van $5,99 miljard, ofwel $6,40 per aandeel, bij een recordomzet van $24,67 miljard. In hetzelfde kwartaal van het vorige boekjaar werd een omzet geboekt van $13,50 miljard, en een nettokwartaalwinst van $3,07 miljard, ofwel $3,33 per aandeel. “Met een omzetstijging van 83 procent en een winsttoename van 95 procent per kwartaal werken we op volle kracht”, aldus Steve Jobs, CEO van Apple. “We zullen ons ook de rest van het jaar volledig blijven inzetten voor vernieuwing.”

  Duidelijk geen goed lopend bedrijf en alle reden voor puts;¬)
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links