Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

BNP Paribas: piek in groei voorbij

Het lijkt erop dat de voorlopende indicatoren (leading indicators) hun piek voorbij zijn. Dat meldt Joost van Leenders van BNP Paribas Investment Partners in de wekelijkse strategie update. Drie van de vier onlangs in de VS gepubliceerde regionale graadmeters van het producentenvertrouwen waren lager dan in maart. BNP Paribas verwacht verder herstel, maar door de hoge olieprijzen en de begrotingsdiscipline zal die bescheidener zijn. Ook in de Eurozone zal de groei dalen door de begrotingen en de hoge olieprijzen en daarnaast de sterke olie en monetaire verstrakking. 

Het Amerikaanse consumentenvertrouwen herstelde slechts gedeeltelijk van de daling in februari. Verdere verbetering van de arbeidsmarkt kan het vertrouwen en de uitgaven een impuls geven. De cijfers van de Amerikaanse huizenmarkt verbeterden, wat aangeeft dat de markt stilaan voorbij zijn dieptepunt is. De kans op een snel herstel is echter klein. De vraag naar kapitaalgoederen steeg, maar in het eerste kwartaal vielen de orders toch licht lager uit dan eind vorig jaar. In de eurozone is deze trend sterk. 

De overheidsschuld voor de eurozone is in 2010 naar 85,1% van het BBP gestegen. Het begrotingstekort bedroeg 6% van het BBP. In vergelijking met de VS is dit gunstig; daar zijn de cijfers respectievelijk circa 100% en 8,9%. In Europa deed Griekenland het met een tekort van 10,5% het slechtst. Ierland heeft met 32,4% een groter tekort, maar dit is slechts tijdelijk en een gevolg van kapitaalinjecties in het bankstelsel. Verwacht wordt dat het Ierse tekort in 2010 vergelijkbaar zal zijn met dat van Griekenland. Ook Portugal heeft het moeilijk met een schuldratio van 93% en een tekort van 9,1%.

De Amerikaanse aandelenindex US S&P500 bereikte zijn hoogste niveau sinds de recessie, Europese aandelen bleven onder hun piek van februari door de begrotingscrisis en de sterke euro. Desondanks noemt BNP Paribas het rendement indrukwekkend, gezien de recente negatieve invloeden. 

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 10:00 Must read: Klimaatverandering bedreigt grondstoffenmarkt
  2. 23 apr Must read: Militaire uitgaven op recordniveau
  3. 22 apr Must read: Inzetten op herstel duurzame energiebedrijven

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links