Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Divergentie verzilveren

In eerdere columns heb ik aangegeven dieper in te gaan op manieren waarop beleggers kunnen inspelen op specifieke situaties die zich wereldwijd voordoen, zodat de kans op een aantrekkelijk rendement wordt verhoogd. Ik ben van mening dat een fundamentele visie op ontwikkelingen in combinatie met het gebruik van derivaten een solide basis vormt om met een beperkter risico een aantrekkelijk rendement te behalen.

Neem nu bijvoorbeeld de ontwikkelingen op de zilvermarkt. De zilverprijs is met een adembenemende stijging bezig. Echter, de laatste maanden doet zich een opmerkelijke divergentie voor in de prijsontwikkeling tussen zilver (+56,85%) en een mandje van verschillende zilverdelvers (+5,31%) gebundeld in een Global Silver Miners ETF (SIL). Zie grafiek.

Grafiek sinds begin 2011 van respectievelijk zilverprijs (SIVR), een mandje zilver delvers (SIL) en Silver Wheaton (SLW)
Bron: Bloomberg

Deze divergentie vormt een interessante beleggingsmogelijkheid aangezien een economisch waardeverschil wordt gecreëerd. Bij de huidige zilverprijzen kan het niet lang duren voordat de winstverwachtingen en cashflowgeneratie van zilverdelvers opwaarts worden bijgesteld. Een andere mogelijkheid is dat de zilverprijsstijging (tijdelijk) te ver is doorgeschoten en hij weer gaat dalen, terwijl de zilverdelvers relatief weinig beweging vertonen.

Mooi moment
Gezien deze situatie is het een mooi moment om een gecombineerde positie op te bouwen met de verwachting dat de enorme divergentie zal afnemen. Een positie zal dan ook bestaan uit een longpositie in zilverdelver(s) versus een shortpositie in zilver. Dit kan op vele manieren.

De meest voor de hand liggende manier is gewoon een positie in een mandje van zilverdelvers te kopen (of een specifieke zilverdelver). Het voordeel van een mandje is, dat het specifieke bedrijfsrisico lager is, maar een nadeel kan zijn dat er delvers zijn, die een deel van de zilverproductie al hebben gehedged (op lagere niveaus). Van een hogere zilverprijs wordt dan pas later geprofiteerd wanneer de hedge weer wordt vernieuwd. Een short in zilver kan worden opgezet met behulp van futures of het kopen van puts.

Echter, deze soorten van posities hebben een hoog risicoprofiel en geven alleen positieve resultaten als de visie per direct en volledig correct is. Bij Fonds Bloemendaal hebben we een sterke voorkeur om met behulp van verschillende financiële instrumenten een constructie te maken met een aanmerkelijk hogere kans op een positief rendement en rekening te houden met een foutenmarge.

Global Silver Miners
Een longpositie in een mandje van zilverdelvers kan worden ingenomen door aandelen in de Global Silver Miners ETF (SIL) op circa 28,50 dollar te kopen. Het risico van een teruglopende premie kan worden opgevangen door het verkopen van een covered call *) oktober 32 voor circa 2,20 dollar per optie. Feitelijk wordt eenzelfde positie verkregen door alleen een put **) te verkopen, bijvoorbeeld de put oktober 32 voor circa 5,50 dollar (met margin verplichting).

Een shortpositie in zilver kan attractief worden opgezet door de koop van een put spread ***) in de ETF Physical Silver Shares (SIVR, koers 48,20 dollar), bijvoorbeeld een koop put september 48 voor 5,20 dollar en een verkoop put september 40 voor 2,00 dollar, per saldo betalen 3,20 dollar. Eventueel kan deze investering nog worden gefinancierd met het verkopen van de call september 55 voor 3,20 dollar (met margin verplichting).

Geen investering
Per saldo geen investering voor een positie die een fors deel van neerwaarts risico afdekt. Bij koersen boven de 55 dollar moet weliswaar worden doorgerold (met beperkt verlies), maar dit eventuele verlies wordt hoogstwaarschijnlijk ruim goedgemaakt bij de zilverdelvers, die naar verwachting met een dergelijke zilverprijs het momentum omhoog hebben gevonden. Een alternatief is om in-the-money calls te verkopen, bijvoorbeeld de call september 40 voor 10,00 dollar.

De totale premie boven intrinsiek van de opties SIL en SIVR bedraagt circa 4 dollar per combinatie voor een periode van zes maanden. Deze 4 dollar vormt tevens de maximale foutenmarge bij een onverhoopte verdergaande divergentie, voordat verliezen aantikken op deze posities. Feitelijke een redelijk ruime marge voor een betrekkelijk korte looptijd. Binnen deze looptijd zal deze extra tijdspremie uit de opties verdwijnen en wordt een extra rendement (exclusief divergentieverschillen) behaald.

Kortom, ruime mogelijkheden om de kans op een positief rendement te realiseren. Natuurlijk kunnen afhankelijk van het gewenste risicoprofiel de grenzen bij de optieseries anders worden opgezet.

Silver Wheaton
Ook kan er in plaats van een mandje van zilverdelvers juist een specifieke positie worden gekozen voor een zilverdelver, die bewust geen hedging toepast en lage productiekosten heeft. Het Canadese Silver Wheaton (koers 41 dollar) heeft een sterke uitgangspositie door een forse groei in de productie te combineren met een lage kostprijs (circa 4 dollar per ounce).

Een prettige gedachte bij de huidige opbrengstprijzen van ruim boven de 40 dollar per ounce). Er kan voor bepaalde optieconstructies worden gekozen, die in grote lijnen overeenkomen zoals beschreven bij SIL.

Benadrukken
Tot slot wil ik benadrukken, dat met een dergelijke combinatie van constructies een verder toenemende divergentie niet direct tot verlies hoeft te leiden, terwijl wel direct rendement wordt gemaakt als de visie uitkomt. Door meerdere uiteenlopende fundamentele visies te combineren met specifieke constructies wordt een aantrekkelijke uitgangspositie voor een breed gespreide portefeuille gecreëerd.

*) Bij een verkoop van een covered call worden aandelen gekocht en tegelijkertijd voor elke honderd aandelen een calloptie verkocht. Deze constructie geeft enige neerwaartse dekking (ontvangst premie van de call). Bij een stijging van de aandeelkoers boven de expiratieprijs moet het aandeel worden geleverd. De maximale winst is dus gelimiteerd op het verschil tussen expiratieprijs plus verwachtingswaarde en de aankoopkoers. Voordeel is dat er eventueel gewoon dividend ontvangen wordt en de gehele constructie niet waardeloos afloopt.

**) Het verkopen van een put kan een goed alternatief vormen voor het kopen van de onderliggende aandelen. De plicht wordt aangegaan om op een bepaalde prijs de onderliggende waarde te kopen. Het risico is niet hoger dan het kopen van aandelen, tenminste als deze putopties worden geschreven op aandelen die eventueel tóch in portefeuille worden genomen (op voorwaarde dat de financiële middelen beschikbaar zijn). Let op, dat een margin verplichting noodzakelijk is.

***) Bij een koop van een put spread wordt verwacht dat de onderliggende waarde zal dalen in koers. Het verschil met het kopen van een losse put is dat men in de spread een deel van de mogelijke winst afstaat in ruil voor een lagere investering. De put die het dichtst bij de huidige koers ligt wordt gekocht en een put die verder out-of-the-money is wordt verkocht. Naast een lagere investering kan het ook zijn dat de visie van de koper van de put spread is dat de onderliggende waarde slechts tot een bepaald niveau zal dalen. De winst is maximaal als men eindigt op de het niveau van de verkochte put.

 

Fonds Bloemendaal heeft op het moment van schrijven posities in SIL, SIVR en SLW die vergelijkbaar zijn met de beschreven positie in de column.


John van der Schenk is portfoliomanager van Fonds Bloemendaal, een Nederlands multi-strategy beleggingsfonds met mondiale reikwijdte. Het fonds staat onder toezicht van de AFM en is een open-ended fonds voor gemene rekening. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Posities in het fonds kunnen op ieder moment gewijzigd worden als de marktomstandigheden daar aanleiding toe geven.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: John van der Schenk

John van der Schenk is portfoliomanager van Fonds Bloemendaal, een Nederlands multi-strategy beleggingsfonds met mondiale reikwijdte. Het fonds staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en is een open-ended fonds voor gemene rekening. John werkte na zijn studie Econometrie aan de Erasmus Universiteit...

Meer over John van der Schenk

Recente artikelen van John van der Schenk

  1. sep '14 Belangenverwatering 1
  2. aug '14 Opties op kip, pizza's en taco's
  3. jun '14 Opties op beursfavoriet Netflix 3

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links