Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Sterkste sectoren: chemie & vastgoed

IEXProfs introduceert een nieuwe columnist. Juus de Kempenaer is een bekend technisch analist, die zijn technieken onder andere aanwendt om asset allocaties te bepalen. De Kempenaer is werkzaam bij vermogensbeheerder Taler Groep. Op IEXProfs zal hij om de twee weken zijn licht laten schijnen op asset allocatie, zowel op sectorniveau als op asset class-niveau. 


 

Bij het samenstellen van de ideale beleggingsmix moet je op veel dingen letten. Risicoprofielen, beleggingsdoelen, inflatieverwachtingen, noem maar op. En de specifieke invulling van zo’n mix is ook een complexe aangelegenheid. In welke asset classes moet je over- of juist onderwogen zijn? En welke sectoren bieden de beste perspectieven? 

De aantrekkelijkheid van beleggingscategorieën of aandelensectoren kan goed worden aangegeven in de vorm van een cyclus. Soms is de ene relatief aantrekkelijker dan de andere, als je kijkt naar de relatieve kracht van de koersbeweging in combinatie met het momentum van die relatieve kracht. Het probleem was altijd om en en ander goed inzichtelijk te maken. Ik heb daarvoor zogenaamde Relative Rotation Graphs ontwikkeld. In deze grafieken worden die twee variabelen tegen elkaar afgezet  waardoor die cyclus goed te volgen is.

Voor de Bloomberg-bezitters onder u: sinds januari van dit jaar is deze - door ondergetekende ontwikkelde - functie ook beschikbaar via de Bloomberg-code RRG<GO>. RRG staat uiteraard voor Relative Rotation Graphs, een goede methode om  de relatieve sterkte van de elementen binnen een universum, ten opzichte van elkaar en ten opzichte van een benchmark, te visualiseren.

Vier kwadranten

In mijn columns voor IEXProfs zal ik u de komende tijd regelmatig analyses presenteren op basis van deze RRGs, om aan te geven welke asset classes of sectoren interessant lijken te worden of juist uit de gratie dreigen te raken. 

Ik zal niet meteen in detail treden over de technische werking van deze grafieken, maar gaandeweg zal ik de komende tijd wat meer achtergrond geven over de precieze werking ervan. Ik volsta er nu maar even mee door te zeggen dat de grote kracht van RRG’s is dat in één enkele grafiek de relatieve sterkte van alle elementen in het universum zichtbaar worden gemaakt.

Om te beginnen neem ik de Europese aandelensectoren onder de loep. Als de belangrijkste sectoren in de Europese STOXX in een RRG plaats, dan levert dat het volgende plaatje op.

Alle 19 sectoren zijn min of meer gelijk verdeeld over de vier kwadranten, rondom de STOXX 600 index die zich in het middelpunt bevindt. De snelle conclusies die we nu kunnen trekken zijn weergegeven in het volgende plaatje. 

Vastgoed en chemie het sterkst

Hierin zijn een aantal sectoren, die op dit moment minder interessant zijn, weggelaten en de overige zijn van een kleine arcering voorzien.  De sectoren Real Estate (vastgoed) en Chemicals, die zich duidelijk in het Leading kwadrant bevinden hebben een groene arcering. Food & Beverage, Healthcare en Personal & Household Goods bevinden zich in het Improving kwadrant en hebben een blauwe arcering gekregen.

Met name Real Estate en Chemicals hebben op dit moment een sterke relatieve positie, die nog steeds ondersteund wordt door positief momentum. Deze sectoren verdienen derhalve een overweging binnen een portefeuille. De sectoren in het Improving kwadrant hebben nog steeds een relatieve sterkte ratio onder de 100 maar wel een sterk relatief momentum waardoor we mogen aannemen dat de rotatie zich verder zal doorzetten richting het Leading kwadrant. Beleggers die meer risico durven te nemen kunnen in deze sectoren vast een positie gaan opbouwen of een lichte overweging aanbrengen. In ieder geval dienen deze sectoren in de gaten te houden te worden, aangezien een verdere verbetering waarschijnlijk is.

In het Lagging kwadrant vinden we Banks, Travel & Leisure, Basic Resources en Automobiles, met een rode arcering. Dit zijn momenteel de duidelijk achterblijvende sectoren op basis van relatieve sterkte en zij zouden derhalve een onderweging binnen de portefeuille mogen krijgen/hebben. Tenslotte vinden we in het Weakening kwadrant Insurance, Technology en Financial Services allemaal met een oranje arcering. Deze sectoren zitten weliswaar nog boven de 100 op de RS-Ratio schaal maar hebben inmiddels een negatief momentum en roteren richting het Lagging kwadrant. 

Voor de ene belegger zijn deze afzwakkers vroege kandidaten om af te gaan bouwen binnen de portefeuille en mogelijk kandidaten voor een onderweging ten opzichte van de STOXX 600 index. Voor anderen moet het in ieder geval een waarschuwing zijn dat de sterke performance die deze sectoren achter de rug hebben ten einde lijkt te komen.

 

 


Juus de Kempenaer is werkzaam bij Taler Asset management Ltd. (TAM) en mede eigenaar van RRG Ltd. Met een achtergrond als technisch analist houdt hij zich vooral bezig met research op het gebied van asset allocatie.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Juus de Kempenaer

Juus de Kempenaer is werkzaam bij Taler Asset management Ltd. (TAM) en mede eigenaar van RRG Ltd. Met een achtergrond als technisch analist houdt hij zich vooral bezig met research op het gebied van asset allocatie.

Meer over Juus de Kempenaer

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links