Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Beleggers bedrogen

Ik ben inmiddels wel wat gewend met Chinese aandelen die worden verhandeld op de Amerikaanse beurs. Negen jaar geleden kocht ik mijn eerste American Depositary Receipt (ADR) en zag ik winsten van honderden procenten soms in korte tijd verdampen en daarna weer aangroeien. Twee keer zag ik hoe bedrijven rommelden met de cijfers om de winst op te schroeven, maar het waren wel degelijk winstgevende ondernemingen.

De ontwikkelingen die sinds vorige maand spelen rondom meer dan tien Chinese ADR's doen mij echter versteld staan. Stuk voor stuk worden bedrijven, waarvan de winst (volgens het management) al jarenlang met tientallen en soms honderden procenten stijgen, aangevallen door Engelstalige columnisten. Het patroon is herkenbaar.

Vrij onbekende, zelfbenoemde analisten schrijven op blogs zoals Seeking Alpha lange artikelen over fraude bij (vaak Chinese) small caps met een notering op de NYSE of Nasdaq. Meestal is de argumentatie dat de winst too good to be true is. Soms worden documenten boven water gehaald waaruit blijkt dat bepaalde directeuren wel heel veel verdienen op een slinkse manier.

De ingewikkelde structuur van veel ADR's (vaak gaat het om reverse mergers met een meervoudige holdingstructuur) speelt de bloggers in de kaart. De directie is daarbij vaak nog grootaandeelhouder en krijgt regelmatig grote bedragen toegekend wegens geleverde diensten. Soms gaan die bedragen naar onbekende derden en hoewel dat terecht vraagtekens oplevert is het een normale gang van zaken in China.

China Integrated
Het meest spraakmakende geval vind ik dat van China Integrated Energy. Het bedrijf uit Xi'an City produceert biodiesel, levert olie en oliegerelateerde producten aan de groothandel en verkoopt benzine en biodiesel via een eigen netwerk van tankstations.

Gemiddeld verdubbelde de winst van het bedrijf (met accountant KPMG) sinds 2006 ieder jaar. Die winststijging werd grotendeels gerealiseerd met de traditionele oliebusiness, de biodieselproductie staat nog in de kinderschoenen. China Integrated geniet ondertussen wel belastingvoordelen dankzij de milieuvriendelijke activiteiten.

Alfred Little
Volgens de inmiddels beruchte analist Alfred Little (he is short) is het bedrijf echter één grote leugen. Een maand geleden schreef Little een uitgebreid rapport over het aandeel waarin hij wilde aantonen dat de productie stukken lager moet liggen dan China Integrated beweert. Er werden zelfs video's gepubliceerd van één van de fabrieken in China, waarop zichtbaar was dat er een stuk meer activiteit was op een dag waarop analist Rodman & Renshaw met aanhang te gast was.

Vervolgens mengden tientallen beleggers zich in een online discussie over de leugens van Little versus de leugens van China Integrated, dat nooit eerder in opspraak kwam. De koers van het aandeel daalde binnen enkele weken van zes dollar naar twee dollar en de handel is inmiddels opgeschort door de Nasdaq, die om aanvullende informatie vraagt.

Opmerkelijk in de soap zijn de felle persberichten die de Chinese bedrijven vaak rondsturen, waarin op een iets te onzakelijke manier alle beschuldigingen worden ontkent. Wat China Integrated goed deed is het aankondigen van een onafhankelijk onderzoek door een Amerikaans advocatenbureau en Deloitte. Accountant KPMG (die overigens pas vorig jaar werd aangesteld) heeft ondertussen nog niets van zich laten horen. China Integrated communiceert in alle openheid met verontruste aandeelhouders.

Sprake van fraude?
Als er geen fraude plaatsvindt binnen het bedrijf (en daar gok ik op), dan noteert het momenteel tegen één keer de verwachte winst in 2012. De beschikbare liquide middelen zijn per ultimo 2010 bovendien groter dan de beurswaarde en er zijn geen noemenswaardige schulden. Als de beschuldigingen wél waar blijken, dan moeten er bankverklaringen vervalst zijn of dit jaar nog grote bedragen weggesluisd zijn.

Eén van de twee heeft gelijk: een middelgroot Chinees bedrijf met een respectabele accountant of een onbekende short seller met lastig te verifiëren informatie. Normaal gesproken zou ik wel weten wie, maar ik durf er nu niet al mijn geld op in te zetten. Beleggers worden ondertussen hoe dan ook bedrogen. Door het bedrijf of door de short sellers.

 

Disclaimer: Ik ben privé long China Integrated Energy Inc. Het SBS Global Equity Fund heeft geen positie in dit aandeel vanwege het speculatieve karakter.


Mark Leenards is strategieontwikkelaar voor beleggingsfondsen. Deze publicatie is niet bedoeld als (individueel) beleggingsadvies noch als een uitnodiging of een aanbod effecten of andere financiële instrumenten te kopen of te verkopen. Twitter: @AEXalternatief.


Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Mark Leenards

Mark Leenards is strategieontwikkelaar voor beleggingsfondsen en vanaf zeer jonge leeftijd actief belegger voor eigen rekening. Leenards selecteert aandelen op basis van een zelf ontwikkeld kwantitatief screeningmodel dat toegepast kan worden op ruim 50.000 aandelen wereldwijd. Naast aandelenselectie houdt hij zich bezig met ...

Meer over Mark Leenards

Recente artikelen van Mark Leenards

  1. okt '14 Deflatie of schuldontwaarding 5
  2. apr '13 Keerzijde van succes 9
  3. dec '12 Eindejaarsklif 6

Gerelateerd

Reacties

28 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 27 april 2011 11:16
    Interessant stukje. Het zal mij niet verbazen als deze Alfred via ondergrondse tunneltjes met derden een flink pak aandelen heeft gekocht of is omgekocht om de koers omlaag te manipuleren. Ik wil hem niet beschuldigen, maar het klinkt eigenlijk net zo geloofwaardig als die verhalen over die fabriek...?Ik zou long blijven zitten in dat aandeel en een paar stukjes bijkopen nu de koers zo laag is. Je zit tenslotte toch al long en heel veel lager dan die 2 euro gaat hij niet komen ( in speculatieve periodes ontstaat immers paniek waardoor de koers altijd verder zakt dan reeel is). Althans, dit laatste valt mij altijd op.
  2. Humans R underrated 27 april 2011 12:02
    De hele chinese maatschappij is doortrokken van corruptie en fraude. Op de universiteit is plagiaat de norm, CV's worden compleet bij elkaar gelogen, omkoperij is normaal.

    En dan het absurde idee dat een centraal geleide economie daadwerkelijk een goed idee is.

    Spooksteden van miljoenen huizen. Tientallen miljoenen woningen waar geen enkele elektriciteit en water gebruikt wordt en 25 vierkante meter kantoor oppervlak beschikbaar per Chinees. En dan nog megalomane projecten als de Three Gorges dam en een hoge snelheids trein netwerk wat uiteindelijk 10 keer langer gaat zijn dan dat van Japan, maar waar de Chinees geen kaartje voor koopt, en wat duurder was om aan te leggen dan het Interstate netwerk van treinen in de VS heeft gekost. Daar komt bij dat China van 2011 tot 2015 een aantal van de allerhoogste skyscrapers in de wereld gaat voltooien (zie de skyscrapers index).

    Net voor dat de bel barst zullen veel leugens verteld worden om het gordijn niet te laten vallen, maar de waarheid achterhaalt haar wel.

    Ik heb aandelen in Chinese bedrijven, maar China gaat nog een stap terug zetten. Da's normaal, je kunt niet in een rechte lijn omhoog. Wanneer het Westen niest, worden de ontwikkelingslanden verkouden, en dat China de dans ontsprong in 2008 betekent uitstel en geen afstel.
  3. forum rang 5 Porscheknakker 27 april 2011 12:18
    Jack Hoogland heeft mij stukken toegezonden van enkele hoogwaardige Chineze bedrijven met het advies om vooral in deze bedrijven te investeren. Inmiddels zijn de koersen van al deze bedrijven gehalveerd.Ikzelf heb enkele duizende dollars verlies geleden.
    Deze man gaat evenwel nog steeds door met zijn praktijken.
    Voor mij is deze Jack en oplichter.
  4. hans42nl 27 april 2011 12:59
    Hallo Victor 123,
    Ik heb 3 jaar in China gewoond en gewerkt. Met veel plezier. Met de beste afgestudeerden van de top universiteiten in Peking en Shanghai gewerkt en hen opgeleid. En daar gaat werken boven vakantie en weekend vieren. Het is een ambitieus land waar veel voor de bevolking verbeterd. Ipv hier, waar een groep van aso's, hebbers en graaiers de massa uitbuit.Maar dat vindt ook in China plaats. En corruptie komt hier net zoveel voor.
  5. Humans R underrated 27 april 2011 13:27
    @hans42nl
    Altijd leuk anekdotische bewijzen, maar de werkelijkheid is anders.
    Nederland staat 7de op de corruption perception index, China 78ste, tussen Albanie en Marokko. Op de Global Integrity Index wordt China met een weak beoordeeld.
    Onderstaande grafiek laat zien hoe veel vaker het woord 'corrupt' valt in relatie met China
    www.economist.com/blogs/dailychart/20...
    En dan hebben we de Gini index, die inkomst gelijkheid meet, die staat op 30.9 in NL (hoge gelijkheid) en 46.9 in China (hoge ongelijkheid, vergelijkbaar met Ruanda en nog veel ongelijker als de VS die 40.8 heeft).
    De Chinese samenleving kent meer graaiers en uitbuiters alsmede een hogere corruptie en een lage menselijke integriteit.
    Misschien wordt je van te veel ambitie ook wel een beetje oneerlijk.
  6. Dutch Trader 27 april 2011 13:27
    seekingalpha.com/article/250267-short...

    Shorting China Stocks Part of A Bigger Plan?

    Mark, ik denk dat er veel aandelen gemanipuleerd worden. Maar helaas kunnen en moeten we concluderen dat er op het gebied van corporate governance veel mis is bij Chinese bedrijven die genoteerd staan in de U.S.. De meeste managementteams zijn niet bekend met de verantwoordelijkheden die een beursnotering met zich meebrengt.

    Veel Chinese oprichters (CEO's) hebben geen opleiding genoten en hun bedrijf van niets opgericht. Guanxi speelt ook een belangrijke rol, dit wordt door ons niet begrepen.

  7. mate41 27 april 2011 13:57
    Sedert enkele maanden zijn er reeds constante aanvallen op chinese aandelen.
    Sommige gegrond en andere komende van shorters omet het doel het aandeel te doen vallen; in hun voordeel dus. Jammer dat vele onmiddelijk in paniek raken en maar verkopen in het voordeel van die shorters natuurlijk. Mijn keuze is van een aangevallen aandeel zonder wachten te verkopen en het later aan een soms spotprijs terug te kopen. Dit blijkt geen slechte resultaten op te leveren. Het is ook niet de eerste maal dat een aandeel 'halted' is. De reden waarom is van belang. Tenzij je weet wat je doet... altijd stops of een bracket inlassen bij aandelen die je niet betrouwt.
  8. [verwijderd] 27 april 2011 14:00
    Accountant zegt tegenwoordig ook niet meer alles. Het bedrijf China Media Express Holdings (CCME) had Deloitte & Touche als accountant en die partij heeft, na een goedkeuring van de statements over 2009, in 2010 aan de bel getrokken dat er geknoeid is met de boekhouding en derhalve de jaarcijfers niet betrouwbaar zijn. Handel in het aandeel is mometeel opgeschort.
  9. [verwijderd] 27 april 2011 14:47
    Bedankt KING BAL, ik ben het helemaal met je eens. Wij beleggen overigens meestal in aandelen op de beurs van Hongkong i.p.v. ADR's of Shanghai/Shenzen. Van de circa vijftig bedrijven die ik daar heb gekocht is er tot nu toe één in opspraak geraakt, maar daar zijn nooit onregelmatigheden geconstateerd. Nadeel is echter wel de wat hogere transactiekosten.
  10. [verwijderd] 27 april 2011 14:51
    Interactive Brokers heeft al ingegeven bij dit soort Chinese Reverse Mergers, en heeft de Margin op 100% gezet van een groot aantal van dit soort fondsen.

    Zie:

    ibkb.interactivebrokers.com/node/1721

    Dus niet alleen bloggers zijn niet zeker van deze zaak, ook brokers beginnen nattigheid te voelen.
  11. athena 27 april 2011 16:55
    Goed verhaal ,klopt helemaal. Erger is dat in Nederland ook een broker zit die onder het pseudoniem van ene mevrouw Zhao een site heeft Mychinastocks.com die jarenlang zwaar geadviseerd heeft om Chinese reverse mergers companies te kopen, helemaal als een ADR van de OTC naar de echte NY beurs gaan. Dat heeft een tijdje leuk gewerkt met winsten, maar ny vallen er even harde klappen. Duizenden dollars verlies is mijn deel. Niet in zee gaan met deze club dus! En inderdaad: helemaal eens met degene dei zegt: beter IPO's op beurs Hong Kong kopen. Nog even broker zoeken die dat mogelijk maakt, en off you go! Succes!
28 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links