Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Japan worstelt en komt gewoon boven

Sumo et emergo. Japan worstelt en komt boven. Sparinvest Global Value Fund was al jarenlang een buitenbeentje door de grote overweging voor Japanse aandelen. Dat had weinig met een rooskleurige macro-economische visie op het land te maken, maar vooral met de strategie van de valuebeleggers. Japanse aandelen waren al jaren goedkoop op basis van de boekwaarde (price to book).

Maar de afgelopen tijd is het fonds nog meer afgezonderd van de concurrentie door de tsunami en kernramp bij Fukushima. Toch is het geloof van fondsbeheerder David Orr in de 34 Japanse aandelen in zijn portefeuille – goed voor bijna 25% van het fondsvermogen – ongebroken, zo vertelt hij IEXProfs. "In Japan leveren waardeaandelen historisch gezien de grootste outperformance in vergelijking met de rest van de markt. nergens is zo'n grote value premium te behalen als juist in Japan."

De impact van de ramp op het Japanse bedrijfsleven wordt volgens Orr zowel door de financiële markten als door de media zwaar overtrokken. “Voor ons is het business as usual. We kijken naar de cijfers en de fundamentals van de bedrijven en die zien er nog steeds goed uit.” Bij Sparinvest staan ze regelmatig in contact met de Japanse ondernemingen. De humanitaire ramp is groot, maar voor de economie valt de ellende best mee, denkt Orr. “Natuurlijk is er economisch gezien wel enige impact, maar lang niet zo groot als wordt gesuggereerd.”

Economische activiteit in Japan herstelt snel

En de draad wordt razendsnel weer opgepakt, stelt Orr. Als voorbeeld noemt Orr het bedrijf Toyo Seikan. Deze fabrikant van verpakkingsmateriaal heeft door de tsunami 8 vestigingen tijdelijk moeten sluiten. Zeven daarvan openen hun deuren deze maand weer.

Belangrijk argument voor zijn positieve visie is dat er geen vraaguitval is. Er ontstaat wel productie-uitval doordat bepaalde componenten tijdelijk niet kunnen worden geleverd, maar die schade wordt snel weer ingelopen als de productie eenmaal wordt hervat. Bovendien hebben niet-Japanse bedrijven die voor hun producten componenten uit het Land van de Rijzende Zon gebruiken, zoals Ford en Apple, daar ook last.

In de dagen na de ramp verkochten binnenlandse particuliere beleggers weliswaar hun Japanse aandelen, maar internationale institutionele beleggers stapten juist in. Er was zelfs bijna sprake van een recordinstroom, met name in Japan ETF’s.  Ondertussen is de Japanse aandelenmarkt nu, behalve in termen van price to book-ratio’s ook gemeten naar koers-winst verhoudingen aantrekkelijk gewaardeerd stelt Orr.

De Japanse aandelen in de portefeuille van Sparinvest Global Value Equity Fund sloten het eerste kwartaal af met een verlies van 10%, ongeveer in lijn met de brede Japanse aandelenmarkt.  Orr denkt dat in 2012 of mogelijk al eind dit jaar de economische schade  door de ramp is weggepoetst. Daarbij helpt het dat Fukushima in een regio ligt die slechts voor 4% bijdraagt aan het BNP. 

Sumo et emergo - het is ook het motto van Orr en zijn fonds.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 19 apr Must read: Apple worstelt in China
  2. 18 apr Must read: beleggen in landbouw dan maar
  3. 17 apr Must read: Risico nummer 1 is?

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links