Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Geen grap

IEX had een leuke 1 aprilgrap maar scheidend AFM-voorzitter Hans Hoogervorst leek op de valreep een nog leuker geintje te maken. Maar helaas, net als de grappen over het opheffen van een distributievergoeding, was dit een heel serieus verhaal. Hoogervorst stelde voor om aflossingsvrij helemaal af te schaffen. Het argument was dat de domme burger niet begrijpt dat je bij aflossingsvrij niet aflost…

Nu zou je kunnen pleiten voor een intelligentietest bij een hypotheek, maar nee hij stelt meteen afschaffen voor, want het is zooo gevaarlijk. Even een voorbeeld. U kocht tien jaar geleden een huis op 3 ton en die woning  is nu 1 miljoen waard. U had een spaarhypotheek van 3 ton maar hebt vorig jaar die hypotheek ingeruild voor een aflossingsvrije versie. Nou dat is heel gevaarlijk, domme enge burger, want als uw huis halveert in waarde heeft u nog maar 2 ton overwaarde… Ja, dat wordt niet slapen voor deze man of vrouw.

Kort door de bocht
Nu zou ik met gemak nog honderden voorbeelden kunnen geven waaruit blijkt dat het wel heel kort door de bocht is om als notabele te roepen dat de aflossingsvrije hypotheek weg moet. Helemaal gezien de toch al precaire situatie op de woningmarkt lijkt me dit geen goede uitspraak van een toezichthouder. Bovendien, toen jaren geleden deze hypotheekvorm geïntroduceerd werd had de toezichthouder ongetwijfeld de kans om deze hypotheekvorm te verbieden, maar toen was het blijkbaar geen probleem. Echter nu de huizenmarkt aan het dalen is gaan we paniek maken.

Erger nog, als dit plan uitgevoerd wordt gaat de huizenmarkt decimeren in plaats van corrigeren. Mensen die denken dat het wel meevalt moeten maar eens met de bank gaan praten, want naar ik begrepen heb is de aflossingsvrije variant heel populair. Ook ik heb een aflossingsvrij deel in mijn hypotheek, maar een lagere huizenprijs betekent voor mij persoonlijk dat ik eerder gemaakte winsten kwijt raak en dat geldt ook voor anderen.

Dus tenzij je als doel hebt de huizenmarkt te raken maak je niet dit soort ongenuanceerde opmerkingen over dat je geen aflossingsvrije hypotheek mag nemen (ook niet voor een deel). Dan ben je incapabel om zo’n belangrijke functie te hebben, of je woonde de afgelopen twintig jaar op een andere planeet.

Het leger leger maken
Bijna net zo bizar vind ik de maatregel om al onze tanks weg te doen. Juist op het moment dat de economie elke oppepper kan gebruiken gaat de overheid 1 miljard bezuinigen op defensie, terwijl men meer dan ooit gebruik maakt van de strijdkrachten. Zo zitten we in Afghanistan en Libië en zijn aan bijkomen van allerlei andere missies.

Denken we nu echt dat er nu de economie in de problemen aan het raken is geen geopolitieke spanningen ontstaan? Alleen al door de duizenden miljarden die in de economie gepompt zijn zullen spanningen ontstaan. Er zijn zelfs analisten die beweren dat de huidige lente in het Midden-Oosten, een gevolg is van de ruime geldpolitiek. Ook al gelooft u hier niet in dan nog zouden we in het Westen tegenwicht moeten bieden aan de enorme bewapening van China. Nu hecht u waarschijnlijk geen waarde aan de voorspellingen van Nostradamus, die in deze periode een oorlog tussen China en Amerika voorzag. Maar dan zouden we het leger voorlopig moeten zien als een arbeidsstimulans. Ik ben dan ook tegen deze bezuinigen.

Een lening van 80 miljard aan Portugal waarbij het nog maar de vraag is of er ooit iets terugkomt en de vele miljarden in de banken waren geen probleem. Maar een miljard in defensie kan niet? Wellicht moet ik maar een tank adopteren, lijkt me best nog wel een keer van pas te komen.

Zwaardere lasten?
Maar zonder dollen, ik ben persoonlijk echt van mening dat we met een precaire situatie in de reële economie zitten waarbij we heel voorzichtig moeten zijn met wat we zeggen en doen. Ik zou de overheid willen adviseren heel terughoudend te zijn met de bevolking zwaardere lasten te geven.

Zo keek ik de afgelopen week naar de Amerikaanse tv en dan zie je dat de hoge benzineprijs echt pijn begint te doen. Transportbedrijven hebben het moeilijk maar ook de burger kan zijn geld maar een keer uitgeven. En als je benzine koopt dan koop je een ander ding minder of niet.

De olieprijs en de benzineprijs zijn toch verder gestegen, ik had dit persoonlijk niet verwacht. De wal kan nu best het spreekwoordelijke schip keren…

Ook opvallend vond ik dat de Bundesbank de rente verhoogde, natuurlijk moest men wel gezien de inflatie. Ook wilde de Bundesbank het signaal geven dat het al beter gaat met de economie. Maar ondanks dat deze stap helemaal ingecalculeerd was ging vreemd genoeg de Bund (obligatiemarkt) toch omlaag.

Een andere vreemde actie was dat Bank Of America ineens aan Fannie Mae een schadevergoeding gaat betalen over eerder hypotheekproducten. Het kwam op mij een beetje over als een reparatie van een gat in de balans van Fannie. Maar ik zal dit wel verkeerd zien...

Wat ik vast ook verkeerd zie is dat de markt in mijn optiek nog een keer omlaag moet. Want ondanks de renteverhoging en de lagere Bunds (bedrijven moeten dus duurder lenen) ging de markt omhoog. Terwijl het slechte nieuws over de banken die moeten anticiperen op Basel3 en dus kapitaal nodig hebben, alleen maar slechter werd. Ik verkocht hierom en omdat ik de situatie met Portugal zorgelijk vind voor de banken, mijn positie in Deutsche Bank. Ik ben van mening dat je onder belegd moet zijn in deze sector.

Sowieso vind ik dat je in aandelen in het algemeen gezien, onder belegd moet zijn. De SP500 heeft wat mij betreft een dubbel toppatroon laten zien en hoewel we nog geen officiële verkoopsignalen hebben zou ik voorzichtig zijn.

Voor je het weet is het weer mei en een deel van de beurswijsheid luidt: Sell in May. Dus bescherming onder de portefeuille lijkt weggegooid geld, maar wie weet…


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

33 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 11 april 2011 11:09
    Leuk voorbeeld: huis van 3 ton dat nu 1 miljoen doet. Maar als je nú een huis koopt, hoe groot is dan die kans? In Amerika weten ze er alles van (ook in Spanje trouwens). De sky was the limit. Maar als de huizenprijzen in elkaar donderen omdat bijv de realiteitszin doordringt, tja, dan kan je zomaar met een flinke schuld blijven zitten. Dus, ik vind dat plan zo gek nog niet.
  2. [verwijderd] 11 april 2011 11:18
    Helemaal eens met Mobydick. Al die mensen zijn de aflossingsvrije variant ingeluld om maar zo veel mogelijk te kunnen lenen en de lening er doorheen te drukken. Zelf ook eens geprobeerd een compleet annuitaire lening te doen, wordt dan toch geprobeerd door zo'n adviseur een aflossingsvrije te doen, om zoveel mogelijk van aftrek te profiteren. Zonder daarbij de mogelijke consequenties te verklaren.

    Ik denk dat auteur van dit stuk zich niet realiseert dat het gros van de mensen volledig afhankelijk is van de inzicht van een adviseur aangezien de koper van een huis dit gemiddeld maar een paar keer in zijn leven doet.

    Aangezien zelfregulering kennelijk ook niet werkt, is afschaffen mijns inziens het beste. Degene die dan toch het bewust het risico aangaan zullen dan ook bewust de klappen daarvan moeten opvangen.

    In alle gevallen zal je ervan moeten uitgaan dat een koper een financieel iq heeft van een 12-jarige en enige bescherming maakt de markt juist stabieler in plaats van grilliger. En winsten zijn dan ook echte te realiseren winsten ipv winsten die je in de toekomst weer kwijt zou kunnen raken. Dat is wat duidelijkere taal voor een 12-jarige....


  3. gniuz 11 april 2011 11:42
    Het lijkt mij verstandig als er een intelligentietest wordt ingevoerd voor het schrijven van columns.

    Ironisch dat je het eerst over een intelligentietest hebt en daarna een voorbeeld aanhaalt waarbij een woning in 10 jaar tijd een factor 3,3 duurder wordt.. Beste Cees, dit is precies de reden waarom de aflossingsvrije hypotheken afgeschaft moeten worden. Als de richting van de markt in tegengestelde richting beweegt zoals dat nu en de komende 30 jaar het geval zal zijn, dan werken deze verkapte subsidieregelingen averechts. Als je iets wilt kopen, dan moet je ervoor sparen. Waarschijnlijk ben jij van het type deze-dip-is-tijdelijk-en-straks-gaan-we-weer-door-alsof-er-niets-is-veranderd. Jammer. Kan me niet voorstellen dat je succesvol kunt zijn met beleggen.

    Gratis geld bestaat NIET! De rekening van die zogenaamde overwaarde van de afgelopen jaren die moet nog betaald worden. Ik kan je nu alvast verklappen dat de jongere generaties in geen geval de rekening zullen betalen van omhooggevallen 'huiseigenaren' en hun virtuele welvaart.

    Verdiep je eens in bepaalde onderwerpen voordat je in het rond begint te blaten. Op deze manier maak je vooral jezelf volkomen belachelijk.
  4. Zwart Jan 11 april 2011 11:49
    Helemaal mee eens. Ik heb als starter 4 jaar terug gelukkig wel nog 7 keer mijn toenmalige inkomen kunnen financieren in een nagenoeg aflossingsvrije hypotheek. Kan nu echt niet meer. Wat destijds wel meespeelde was dat ik het pand ruim onder de marktwaarde heb kunnen kopen en er veel potentieel in zat (lees veel werk). Bouwdepot en KK destijds meegefinancierd, waarde nu 30% boven hypotheeksom. Gelukkig tegen het advies van de bank in 30 jaar vastgezet tegen 4.9% ipv 5 jaar tegen 4.0. Nu 4 jaar laten met mijn huidige inkomen is de hypotheeksom 4 keer mijn inkomen. Daarbij kan ik het huis alleen kopen, dat ik de afgelopen 4 jaar 3 relaties heb versleten is voor de betaalbaarheid van mijn hypotheek dus geen probleem...

    Bij mij is het dus helemaal goed gekomen, omdat het huis flink in waarde is gestegen (en ik goedkoop heb kunnen kopen), mijn inkomen is toegenomen + dat de rente tegen aantrekkelijk tarief 30 jaar vast staat. Hoe anders was dat geweest als ik vinex had gekocht met inkomen van partner, de relatie kapot was gegaan en mijn inkomensstijging tegen was gevallen (kan gebeuren in crisistijden).

    Neemt niet weg dat ik komende jaren mijn verdere inkomensstijging echt moet gaan gebruiken om meer af te gaan lossen; anders heb ik aan het einde van mijn hypotheel wellicht een probleem als de aftrek wegvalt (aftrek is voor mij niet cruciaal voor betaalbaarheid, maar voor een hoop anderen wel).

    Punt is dat wij met zijn allen veel te veel gewend zijn aan de stijgende huizenprijzen; alles kon. Nieuwbouw kopen en bij oplevering met winst verkopen, kopen bij een onstabiele relatie en wanneer de relatie klapt zelfs met aftrek KK winst overhouden....die tijden zijn voorbij en gaan de komende 10 jaar ook niet meer komen. Brokken maken = bloeden met een flinke restschuld.
  5. [verwijderd] 11 april 2011 12:07
    @ Fonzo

    Dat is nou net het verschil. De particulier heeft een totaal ander iq dan een professional. Laat ze die perpetuals, revolvers, killers en andere magische hypotheken/leningen maar gewoon in de markt zetten, zolang het maar niet door de strot van een particulier wordt gedouwd.

  6. Peter_H 11 april 2011 12:18
    Het probleem is niet de aflossingsvrije hypotheek op zich, maar juist de aflossingevrije tophypotheek.

    Iemand met een huis van 3 ton die 1 ton aflossingsvrij heeft is niet echt een risico, iemand die nu een vinexhok met 115% financiering aflossingsvrij regelt is een financiele tijdbom...

    Mijn voorstel: maximaal executiewaarde als hypotheekbedrag en daarvan maximaal 50% aflossingsvrij... Volgens mij zijn de risico's dan een stuk overzichtelijker.
  7. [verwijderd] 11 april 2011 12:36
    @ Peter H

    Nope, het probleem is dat een onwetende koper met een (per definitie) defensief profiel in een offensief product wordt gedrukt.

    Het in kaart brengen van het risico is taak van de adviseur en zijn beweegredenen zijn niet het voorkomen van wegzetten van financiele tijdbommen, maar het genereren van een zo hoog mogelijke - riscoloze - winst.
  8. Focus 11 april 2011 13:20
    Beste Cees,

    Eigenlijk kom je erg dom over in je stuk en past het kopje: "kort door de bocht" beter boven jouw redenering dan waar die nu staat.
    De aflossingsvrije hypotheek was/is de laatste mogelijkheid om de luchtpomp draaiende te houden in de steeds maar verder opgeblazen woningmarkt. Was de aflossingvrijehypotheek er niet geweest dan was de woningmarkt door afname aan de vraagzijde reeds voor een deel gecorrigeerd of op zijn minst niet zo uit de klauwen gelopen. Immers velen hadden zonder deze vorm niet voldoende kunnen lenen om de steeds maar stijgende huizenprijzen te kunnen bekostigen. Ik kan mij verder geheel vinden in de reactie van GNIUZ.

    Lees nog eens goed je eigen voorbeeld, waar je zegt: "U kocht tien jaar geleden een huis op 3 ton en die woning is nu 1 miljoen waard." En laat dit nog eens op je inwerken vooral het behaalde fictieve rendement. En reken eens door wat dit soort prijsstijgingen voor starters heeft betekend en zal betekenen. Voor jouw voorbeeld maakt het niets uit het geld blijft erin en bij verkoop moet je elders even duur kopen, weg voordeel. De enige manier om het voordeel eruit te halen is te gaan huren. Als dat de opzet was dan ben je geslaagd, en ben je dus een investeerder en moet je niet zeuren als het eens wat minder gaat. Immers resultaten uit het.......

    Ieder weldenkend mens had kunnen zien aankomen dat deze waardevermeerdering in dit tempo niet door kon gaan. Wat mij betreft moeten we zo gauw mogelijk werken aan een afbouw van alle zogenaamde voordelen en nadelen die uiteindelijk een prijsverhogende werking hebben op de huizenmarkt. En dat zijn er een heleboel. Een omslag van die bedragen naar een lagere inkomstenbelasting zou mooi zijn en is in ieders voordeel.


  9. [verwijderd] 11 april 2011 14:01
    Helemaal eens met Gniuz en Focus. Jullie konden het niet beter hebben gezegd. De aflossingsvrije hypotheek is een nog ergere variant dan de 150 jarige hypotheken (gelijk voor het nageslacht) die indertijd in Japan werden afgesloten, en we weten wat daar de onroerendgoed markt heeft gedaan.
    Frank ga je schamen. Als adviseur moet je weten waar de risico’s liggen, juist na de economische crisis, die notabene is begonnen met subprime hypotheken. Ik heb de indruk dat de hypotheken situatie in Nederland nog veel erger is dan in de VS.
    Kijk eens naar de huizenmarkten in de landen om ons heen. De prijzen liggen 30 tot 50% lager dan in Nederland. Hoe zou dat komen? Dan hebben we in Nederland wel de hypotheekrenteaftrek, maar dat voordeel wordt teniet gedaan door de hogere hypotheek. Nee het is zelfs erger, want je moet ook nog een grotere schuld aflossen omdat de prijzen hoger liggen. Oh nee, dat probleem zie jij niet omdat je niet wil aflossen. Wacht maar tot je met pensioen gaat, je pensioen lager uitvalt dan je had gedacht, je hypotheekschuld er nog steeds staat en de renteaftrek na 30 jaar niet meer geldt.
    Juist deze vorm van hypotheek en uiteraard de volkomen belachelijke hypotheekrenteaftrek hebben de huizenprijzen in Nederland naar onrealistische hoogtes gedreven. In Duitsland en Belgie moet je 20 – 30% aanbetalen en krijg je een hypotheek die moet zijn afgelost wanneer je met pensioen gaat.
    Aflossingsvrije hypotheek en renteaftrek gewoon afschaffen. Daarnaast het huurwaardeforfait en huursubsidie afschaffen en de belasting over de hele linie wat verlagen. De 6% overdrachtsbelasting gewoon handhaven, want als je die zou verlagen, stijgen de prijzen met hetzelfde percentage en heb je nog geen voordeel.
  10. deuk 11 april 2011 14:03
    Je hoeft het woord hypotheek maar te laten vallen en de gemoederen raken oververhit.De aangevoerde argumenten blijven steken in een herhaling van zetten die niet op feiten zijn gebaseerd.Wat stof tot nadenken:
    -waarom zijn de huizen prijzen in landen als Frankrijk en Engeland net
    zo hard gestegen als in Nederland terwijl er geen of slechts beperkte
    hypotheekrenteaftrek bestaat en aflossingsvrije leningen niet
    voorkomen.
    -wie had die arme jongeren aan een woning moeten helpen?De overheid
    via sociale woningbouw(jaren 50)die zeer zwaar drukt op het
    staatsbudget.
    Dat sommige zich zorgen maken dat ze later de ellende moeten dragen van de overgefinancierde ouderen is al helemaal absurd.Hebben kennelijk het artikel gemist dat jongeren meer van de overheid profiteren dan de babyboomers.
  11. [verwijderd] 11 april 2011 14:37
    Ooit was een eigen woning een soort van pensioen / erfenisopbouw: hypotheek aflossen, rond pensionering verkopen of woonlastvrij blijven wonen, waarde-overdracht naar de kinderen.
    In de jaren 70/80 kantelde die beleving. Want de yup-kinderen die bouwden zelf voldoende inkomen en vermogen op en de pensioenen waren beduidend beter dan bij de naoorloogse pensioengeneraties. En zo werd de aflosvrije lening populair: waarom nog vermogen opbouwen voor 'later' als 'later' al geregeld was?
    Ik generaliseer wat, maar dat mag vast wel in zo'n klein tekstvak.

    Helemaal afschaffen van aflosvrij gaat wel erg ver. Uit risico-overweging zou een deel moeten worden afgelost, dat wordt al verwerkt in gedragscodes. Je kunt je wel de vraag stellen waarom de fiscale aftrek van een geheel aflosvrije lening geheel in stand moet blijven; want dat is geen stimulering van eigenwoningbezit maar stimulering van lenen. Als de hypotheekrenteaftrek meer gericht is op het aflossen van de schuld dan wordt niet alleen de aftrek beperkt maar ook het risico verkleind, vermogensvorming gestimuleerd en overcreditering tegengegaan. Meer mensen die financieel zelfstandig worden.
  12. [verwijderd] 11 april 2011 15:03
    quote:

    deuk schreef op 11 april 2011 14:03:

    Je hoeft het woord hypotheek maar te laten vallen en de gemoederen raken oververhit.De aangevoerde argumenten blijven steken in een herhaling van zetten die niet op feiten zijn gebaseerd.Wat stof tot nadenken:
    -waarom zijn de huizen prijzen in landen als Frankrijk en Engeland net
    zo hard gestegen als in Nederland terwijl er geen of slechts beperkte
    hypotheekrenteaftrek bestaat en aflossingsvrije leningen niet
    voorkomen.
    -wie had die arme jongeren aan een woning moeten helpen?De overheid
    via sociale woningbouw(jaren 50)die zeer zwaar drukt op het
    staatsbudget.
    Dat sommige zich zorgen maken dat ze later de ellende moeten dragen van de overgefinancierde ouderen is al helemaal absurd.Hebben kennelijk het artikel gemist dat jongeren meer van de overheid profiteren dan de babyboomers.
    overgefinancierde ouderen? ahum, dan moet ik mijn eigen overwaarde maar eens te gelde maken. omringende landen? zwitserland ook? daar moet je eenvijfde deel eigen vermogen meebrengen en ook daar is het duur. bovendien kon men al over de hypotheekcrisis lezen terwijl de huizenprijzen alhier bleven stijgen. wie zou daar achter zitten?
  13. LeonVo 11 april 2011 15:12
    Als 50-jarige, kinderloos met een latrelatie vond ik het 8 jaar terug prima om een aflossingsvrije hypotheek te nemen. Mijn woninkje in Amsterdam behoudt zijn overwaarde best wel, de woningmarkt is immers volkomen verstard, veel vraag en nauwelijks huurwoningen en betaalbare nieuwbouw.
    Ik laat niemand na, waarom zou ik dan aflossen ? Op mijn 80ste ga ik wel kleiner wonen, ik denk dat ik dan een aardig bedrag overhoud. Maar als ik in Oost Groningen of Zuid Limburg zou wonen (krimp) dan was ik nu wel benauwd.

    Afblijven van de aflossingsvrije hypotheek !
33 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links