Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

NIBC: VS spelen gevaarlijk spel

ECB-president Jean-Claude Trichet zal het economische nieuws bepalen deze week. Er wordt vanuit gegaan dat de ECB donderdag de rente verhoogt met 25 basispunten. NIBC verwacht niet dat het de enige verhoging zal zijn dit jaar. De zakenbank gaat ervan uit dat de consumentenbestedingen de rest van dit jaar zwak blijven. Het consumentenvertrouwen staat onder druk door de hoge werkloosheid, de zwakke arbeidsmarkt, fiscale maatregelen en hoge energieprijzen. De eurozone blijft grotendeels afhankelijk van export en bedrijfsinvesteringen.

Gevaarlijk spel
We leven in onconventionele tijden, zowel wat de monetaire politiek als de onzekerheid betreft. Wat de Fed doet is al een oud spel, wat de Romeinen reeds speelden. Alleen kunnen centrale bankiers vandaag de dag veel sneller digitaal geld creëren met meer effect. De specialisten van NIBC vinden dat de Fed grote risico's heeft genomen door het financiële systeem te steunen, nieuwe bubbels zijn in de maak. NIBC vermoedt zelfs moedwil daarbij.

De verwachting is dan ook dat de politiek ruim blijft, ook bij enige verstrakking. De specialisten van NIBC gaan uit van een bovengemiddelde inflatie in de VS op de middellange termijn. De dollar zal onder druk blijven staan door de ruime monetaire politiek van de VS. Zolang mensen vertrouwen houden in een munt blijft de waarde wel standhouden. Zodra het geloof in een munt taant, zal de koers dalen en rentetarieven stijgen. Fed en overheid voeren een zeer risicovolle strategie, meent NIBC.

Renteverhoging
Donderdag zal zeer waarschijnlijk de rente verhoogd worden door de ECB tot 1,25%. NIBC gaat uit van een CPI inflatie van 2,6%, die zelfs op kan lopen tot 3% in de komende maanden. Diverse leden van de ECB hebben signalen afgegeven dat er nog een renteverhoging aankomt. NIBC verwacht deze in juli, opnieuw met 25 basispunten.

Een negatieve rente lokt speculanten aan, terwijl de ECB prijsstabiliteit nastreeft. De eurozone kampt echter met valuta-problemen en grote verschillen in economische groei. Schuldreductie is de enige uitweg voor de eurozone. NIBC verwacht echter dat dit een proces is dat jaren zal duren. Met een zwakke binnenlandse vraag zullen de zwakke eurolanden sterker op de export moeten leunen.

In Spanje trekt deze wat aan, Griekenland blijft achter. De situatie in Portugal acht NIBC echter onhoudbaar. Groot-Brittannië zal de rente naar verwachting deze week niet verhogen. NIBC gaat uit van zwakke groei van de consumentenbestedingen. Verwacht wordt dat in augustus de Bank of England over zal gaan tot een renteverhoging, de kans op een stap in mei neemt wel toe.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 10:00 Must read: Klimaatverandering bedreigt grondstoffenmarkt
  2. 23 apr Must read: Militaire uitgaven op recordniveau
  3. 22 apr Must read: Inzetten op herstel duurzame energiebedrijven

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links