Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Een belangrijke dag

Vrijdag 1 april is weer een belangrijke economische dag voor beleggers. Met veel nieuws over de banenmarkt en over ondernemers.

Eerst even de ondernemers. De ISM nieuwe orders index staat al bijna op het hoogste punt van de afgelopen tien jaar. Veel beter kan eigenlijk niet meer. Er is een hoge correlatie met de Amerikaanse beurs, logisch. Daarom vind ik het eigenlijk vreemd dat de beurs er altijd zo op reageert. Ze hebben al in de aandelenkoersen gezien wat de uitkomst zal worden.

Maar toch vond ik een broker die er nog een beetje voorspellend vermogen uit heeft weten te trekken. EVO Securities heeft uitgerekend wat de beurzen doen bij welke standen en bewegingen van de ISM nieuwe orders. De mooiste periode om in te beleggen is als deze index boven de 50 staat en stijgt. Die fase lijken we achter de rug te hebben, want veel hoger kan het niet. Maar boven de 50 en dalende geeft gemiddeld nog steeds een aardig rendement.

Dan de cijfers over de werkgelegenheid en werkloosheid. Of die cijfers nu goed zijn of niet, dat maakt alleen maar wat uit voor de kortetermijnkoersbeweging. Maar de langetermijntrend is belangrijker en duidelijker. Vanmiddag krijgen we al een blik op de werkloosheidsuitkeringen. Zie ook het stuk van AJ met een mooie grafiek.

Rest van het jaar
Het zal ook in de rest van het jaar een stuk beter gaan met de Amerikaanse werkgelegenheid. Dat leid ik af uit twee indicatoren. Enerzijds de toename van de lengte van de werkweek. Amerikaanse arbeiders werken steeds langer. Maar we zijn op het punt gekomen dat die werkweek maximaal is opgerekt. Nu is deze gemiddeld (!) 41,25 uur, zo’n beetje het hoogste punt in de afgelopen tien jaar.

Anderzijds omdat de ondernemers indiceren dat ze meer mensen willen aannemen. Ik heb daar in november al een paar grafieken van gegeven.

Ik zal u even de geüpdate grafieken geven.

 


Nu is daar het punt dat de ondernemers mensen gaan aannemen.

Monsterboard
Ook kwam nog even de Monsterboard Employment Index voorbijschuiven en daar is eveneens een duidelijk herstel zichtbaar. Nee, dat komt wel goed met die Amerikaanse werkloosheid in 2011. Hebben we toch nog een positieve verassing.


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Meer over Corné van Zeijl

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. dec '13 2014: Nieuwe eurocrisis? 8
  2. okt '12 Tabée Van Zeijl 51
  3. sep '12 Héle mooie grafieken 1

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links