Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Doe maar duurzaam

Ik had afgelopen vrijdag een Day in the green met mijn collega's, over het thema duurzaamheid. Zo'n dag is eigenlijk bedoeld om eens niet over je dagelijkse werk na te denken. Ik kon het echter niet laten en zag de portefeuille van Kempen Orange Fund in gedachten steeds voorbijkomen.

Betrokken aandeelhouderschap
Hoewel het Kempen Orange Fund niet speciaal gericht is op duurzaamheid, zag ik vrijdag toch een aantal aanknopingpunten. Alle beleggingsfondsen van Kempen worden samen met het bedrijf GES Investment Services gescreend op eventuele misstanden op gebied van milieu, kinderarbeid, personeelsbeleid et cetera. Wanneer er een potentiële issue is dan vraagt dat om engagement. Met andere woorden: de dialoog aangaan met het management van de bedrijven en dat is precies wat wij betrokken aandeelhouderschap noemen.

Oplossingen voor duurzaamheid
Ik heb afgelopen vrijdag ook een casestudy behandeld over klimaatverandering en een presentatie bijgewoond over groene kantoorgebouwen. Daarbij gingen mijn gedachten weer uit naar onze beleggingsportefeuille.

Wie voorziet alle gebouwen van energiezuinige voorzieningen en installaties? Imtech, de grootste holding in de portefeuille, loopt voorop in het duurzaam maken van zowel nieuwe als bestaande gebouwen. Duurzaam beleggen biedt dus ook kansen.

Als ik verder door de portefeuille loop kom ik ingenieursbureau Arcadis tegen, dat haalt 36% van de omzet uit milieuopdrachten en nog eens 19% uit opdrachten gerelateerd aan watervoorzieningen. Ook voor Grontmij bieden deze segmenten groeikansen.

Voedsel en verpakkingsmateriaal
Terwijl ik zo nadacht over de portefeuille kwam ik op Nutreco. Dat bedrijf heeft het mogelijk gemaakt visvoer te produceren dat netto meer viseiwitten levert (in de vorm van zalm) dan nodig is om de zalm te laten groeien. Nutreco heeft in de studie Feeding the Future uitgebreid beschreven hoe aquacultuur kan bijdragen aan voldoende voeding voor negen miljard mensen in 2050, op een duurzame manier.

CSM is bezig met biologisch afbreekbaar plastic (PLA) dat gebruikt kan worden in verpakkingsmateriaal. Dit is een van de meest actuele thema’s voor beleggers in CSM. Op dit moment bouwt het bedrijf voor deze toepassingen een fabriek in Thailand, waarvoor het al enkele contracten met klanten heeft getekend.

Duurzaam beleggen biedt kansen
Ten slotte dacht ik nog aan TomTom. De efficiënte file–informatie die het bedrijf biedt, is niet alleen handig voor de gebruiker maar kan ook het aantal files verminderen. TomToms professionele klanten hebben 25-35% lagere brandstofkosten door het efficiënter rijden.

De bovengenoemde bedrijven maken al bijna 30% van de portefeuille uit. Het praten over duurzaamheid hoeft niet alleen te gaan over bedreigingen maar biedt wel degelijk ook kansen voor smallcaps die juist op deze trend inspelen.


Jan Willem Berghuis is senior portfoliomanager van het Kempen Orange Fund bij Kempen Capital Management NV, waar hij verantwoordelijk is voor de Nederlandse aandelenportefeuilles. Het Kempen Orange Fund belegt in Nederlandse mid- en smallcaps en kan een positie hebben in de in dit artikel genoemde aandelen. Berghuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Berghuis houdt zelf geen posities in Nederlandse mid- en smallcaps, wel heeft hij een positie in aandelen Kempen Orange Fund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jan Willem Berghuis

Jan Willem Berghuis is senior portfoliomanager van het Kempen Orange Fund bij Kempen Capital Management NV, waar hij verantwoordelijk is voor de Nederlandse aandelenportefeuilles. Het Kempen Orange Fund belegt in Nederlandse mid- en smallcaps. Het laatste maandbericht van de portefeuille van Kempen Orange Fund vindt u h...

Meer over Jan Willem Berghuis

Recente artikelen van Jan Willem Berghuis

  1. nov '12 Les van Wijers 15
  2. dec '11 2012: aantrekkelijke waarderingen 4
  3. jul '11 Van bricks naar clicks 5

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. berendien 30 maart 2011 12:19
    Imtech is ook actief in het wapentuig en kwam onlangs nog negatief in het nieuws omdat ze op een grote wapenbeurs stonden. Zo MVO vind ik dat niet.....
    Overigens is er ook gewoon het Kempen Sense Fund die pretendeert in duurzame bedrijven te beleggen. Of nog makkelijker: stap gewoon in de beleggingsfondsen van ASN of Triodos, dan heb je de grootste kans dat je in duurzame bedrijven belegt.
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links