Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Pimco: ongunstig keerpunt is nabij

De kracht van beleidsreacties is in de afgelopen paar jaar grotendeels verbruikt. Dat zegt Mohamed El-Erian (foto), CEO van Pimco. De kwantitatieve verruiming in de VS vormt een uitdaging voor de beleidsmakers en het risico op een toename van de kerninflatie wordt groter naarmate de verstoringen van de aanbodszijde aanhouden. Productieketens worden verstoord door de crisis in Japan en de hoge en beweeglijke prijs van olie.

Ook de vraagkant wordt geraakt: in Japan, de derde economie in de wereld, daalt de consumptie. Mensen over de hele wereld besteden steeds meer aan energie en minder aan andere consumptiegoederen. Landen die profiteren van de huidige situatie zijn olie-exporteurs die niet zijn geraakt door de politieke onrusten. Dat zijn vooral opkomende economieën zoals Angola, Ghana en Rusland, maar ook een gevestigd land als Noorwegen. Geraakt worden netto-importeurs van olie, die ook nog eens zwaar afhankelijk zijn van de export van goederen en toerisme.

Gevestigde economieën en ook Aziatische landen kunnen deze klappen opvangen, maar ontwikkelingslanden zien een grote uitdaging tegemoet. El-Erian vraagt zich af hoe ver de wereldeconomie is verwijderd van een nieuw, ongunstig keerpunt. Dit vormt een probleem omdat overheden hun middelen grotendeels hebben gebruikt bij de eerste economische crisis. Hoe langer de problemen aan de aanbodkant aanhouden, hoe groter de kans op een sterke inflatie, denkt El-Erian.

Kans op QE3 groot bij economische verzwakking

Vooral opkomende economieën krijgen hiermee te maken, omdat voedsel een groter deel van hun consumptie vormt. Het huidige monetair beleid en de pieken in de instroom van kapitaal beïnvloeden verder anti-inflatiemaatregelen. Pimco koos voor safe spreads: verwachte opbrengsten gecorrigeerd voor risico’s als inflatie, en veranderende correlaties tussen verschillende markten.

Het feit dat Japan de komende tijd veel geld nodig heeft voor de wederopbouw, betekent mogelijk dat investeringen in de VS zullen verminderen. Wat er met QE2 gaat gebeuren, is onduidelijk. Pimco schat de kansen voor een QE3 hoog in wanneer de economie wederom verzwakt, aangezien de vraag naar staatsobligaties laag blijft.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 10:00 Must read: Japanse yen bereikt nieuw dieptepunt
  2. 24 apr Must read: Klimaatverandering bedreigt grondstoffenmarkt
  3. 23 apr Must read: Militaire uitgaven op recordniveau

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links