Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Was dit de beloofde correctie?

Het was een rare week. Want toen ik zondag 13 maart mijn column schreef was het slechte nieuws rond Portugal, Japan, Libië en Bahrein al bekend, maar zakten we desondanks niet direct door onze hoeven. Pas nadat er slecht nieuws bij kwam over Japan werd de druk te hoog voor de centrale banken (overheden), die naar alle waarschijnlijkheid de boel met hun liquiditeitsinjecties omhoog hielden. Je vraagt je af waarom we de marktwerking anno 2011 zijn ding niet meer laten doen.

Maar of het de centrale banken waren kan ik natuurlijk niet bewijzen. Hoe dan ook, vele marktkenners vonden het vreemd en iets te veel van het goede dat de markt onveranderd was op zoveel slecht nieuws tot radioactieve wolken aan toe. Mogelijk werd hierdoor de verkoopdruk te veel voor de optimisten waardoor het niet meer tegen te houden viel en we uiteindelijk hard onderuit zakten. De grote vraag is natuurlijk, of dit de door mij al lang voorspelde correctie van minimaal 10% was, of dat de AEX teruggaat naar de eerder beloofde 320.

Ik irriteerde me vorige week al aan de verhalen van analisten dat het goed was voor Japan en dat ze blij moesten zijn dat deze ramp hen overkwam. De bulls hebben blijkbaar allemaal gekkekoeienziekte, als je op het moment dit soort onzin gaat verkopen. Want is het echt wel goed voor ze? En is Japan nu goedkoop? Ik kom er zo op terug maar eerst even wat andere indices die de revue zullen passeren.

 

De EB indicator had al voor de grote daling een verkoopsignaal gegeven en dus hadden we positie ingenomen op een daling. Door de daling heeft de Lage landen portefeuille het jaar weer goed gemaakt. Maar dat terzijde. Snel terug naar de AEX. Zoals we in de EB indicatorgrafiek kunnen zien, hebben we vrijdag een herstel gehad precies tot aan het eerste gemiddelde.

Het lijkt een beetje op gap filling, oftewel het dichten van het gat dat vorige week ontstond toen we fors lager openden op dinsdag. Technisch gesproken kun je als het gat echt helemaal opgevuld is alsnog weer omlaag. Maar daarvoor zijn onvoorspelbare zaken als de oorlog in Libië en de kernreactoren in Japan van belang.

Een stijging tot 355,50 kun je uitleggen als een poging om het gat helemaal te vullen. Daarna kun je volgens deze theorie weer omlaag. In al onze indicatoren is het nu sowieso veel te vroeg om direct weer groot long te gaan. Ik heb daarom nog een put spreadje gekocht op vrijdag. Ik koop en verkoop een put omdat ik weinig wil investeren en toch beschermd wil zijn.

De vraag of dit de beloofde correctie was, is dus op basis van de AEX-grafieken nog niet te beantwoorden. Als ik de Point of Figure grafiek neem met een vijfpuntendraai dan hebben we wel een heel mooie correctie laten zien. Volgens deze grafiek krijgen we bij een herstel van 5 punten een koopsignaal.

Maar als we naar de AEX week chart kijken dan is het beeld toch heel anders. Daar zien we een steun van enige betekenis pas op 320. Het beeld is dus zeker niet duidelijk.

De VIX Index, oftewel de volatility gedistilleerd uit de opties op de S&P500, wordt door mij altijd gezien als een contra-indicator. Als hij hoog staat moet je minder negatief worden en als hij heel laag staat dan moet je oppassen. Als we naar het recente verleden kijken kunnen we constateren dat de VIX nog niet echt gepiekt is en dus zou je niet heel positief mogen zijn.

Ook zien we in het verleden vaak een piek van een paar dagen en niet zoals vorige week één piekje en daarna weer een fors lagere volatility. Nu kan het natuurlijk blijven bij de één dag spike maar ik zou dit wel vreemd vinden. Leuk te vermelden is dat ik op de piek mijn VIX trackers verkocht heb. Op Twitter (@ceessmit) was dit prima te volgen.

De Euro Stoxx 50 geeft alles behalve een bodem aan, we zien een trendbreuk met een pullback naar de lijn waar je uitgevallen bent. Als het hierbij blijft is dit een verkoopsignaal uit het boekje. 

Duitsland met zijn DAX index heeft wel een steunlijn geraakt maar de echt belangrijke steunniveaus liggen veel lager. Mijn koersdoel omlaag blijft 6.100 en dat is nog altijd substantieel lager.

De Duitse obligaties, Bunds, stegen als gevolg van een vlucht uit aandelen. Maar deze stijging lijkt geen stand te houden, helemaal al niet omdat de olieprijs ook weer aan het klimmen is.

Japan het land van de dalende koersen
Als we naar de lange termijn kijken dan valt de daling in Japan eigenlijk wel mee. Maar als we ons beseffen dat eind jaren tachtig de index van dit machtige land nog rond de 40.000 stond en we nu meer dan twintig jaar later rond de 8.500 aan het rommelen zijn, dan weet je ook dat je met een pensioen in een indextracker als Japanner ook niet echt gelukkig bent.

Als we naar de korte termijn kijken blijkt dat de daling wel indrukwekend fors en snel is geweest. Maar ook zien we hier mogelijke gap filling… Ik heb wel een Nikkei-certificaat gekocht, waarmee ik voor de korte termijn (en of lange termijn) wil profiteren van een herstel. Overigens heb ik gekozen voor een Quanto Certificaat.

Waar ik geen herstel zie is in de Russell 2000, deze index heeft pas relatief kort een verkoop gegeven. Je zou dus best Japan long en de Russell short kunnen spelen. Omdat dit met futures of het short gaan in de trackers best heftig kan zijn, zou ik kiezen voor Turbo’s, Sprinters, Speeders en of opties.

De Nasdaq 100 heeft eveneens een verkoop gegeven, dus ook die zou je kunnen combineren met de Nikkei long.

 

Nog even leuk om te zien
De Dow Jones was in september vorig jaar niet door zijn steun gezakt en veerde vervolgens miraculeus op. We zitten ondanks alle problemen in de wereld vlak onder het hoogte punt van voor de kredietcrisis en dus kan er als we echt gaan dalen nog veel meer vanaf. Opnieuw stof tot nadenken voor een pair trade (long Japan short VS).

Als we iets inzoomen dan zien we dat de Twindicator een mooi signaal heeft gegeven.

S&P 500 laat nu in de candles een inverted hammer zien en zou dus best genoeg gestegen kunnen zijn en weer verder kunnen met zijn daling.

Ik wees enkele weken geleden al een keer op het verkoopsignaal in de Dow Jones Transport Index. Ook deze graadmeter geeft aan dat de VS best even terug kunnen zakken.

Een long die ik op dit moment wel heb is in de natural gas markt. Ik ben van mening dat aardgas tijdelijk een goed alternatief voor kernenergie is. Ook als we naar de olieprijs kijken, daar kunnen we best nog verder in pi(e)ke(n). Indien we de daling als een pullback uitleggen…

Ik zit ook long op alternatieve brandstoffen en heb een tracker op clean energy in mijn Lage landen-portefeuille.

Hoewel ik long zit in oliegerelateerde zaken was het wel wonderbaarlijk om het herstel in de Commodity Index te mogen aanschouwen. Deze index is helemaal terug in de opgaande trend. Wordt het een blijvertje?

MSCI wereldindex heeft ook een verkoop gegeven, wat dat betreft denk ik zodoende dat de correctie niet over is. Mogelijk krijgen we daar dus nog een staartje van te verwerken.

Ik had nog gehoopt uit de correlatie euro en yen iets te voorspelen. Zoals eerder de daling in de aandelen vooraf gegaan werd door een daling in euroyengrafiek.

Maar nu deze markt ook weer gemanipuleerd wordt door het centraal ingrijpen…

In de korte grafiek zie je mooi het megaherstel:

Het wordt dus weer een leuke week, waarbij het aan te raden is me te volgen op Twitter voor kortetermijnupdates en het waarschijnlijk beter is om in pairs te handelen. Dus koop Japan en short de VS. Gebruik hiervoor hefboomproducten met beperkte verlies kansen. Kijk zodoende naar opties, Turbo’s, Sprinters, et cetera.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

15 Posts
| Omlaag ↓
  1. 2hansome 21 maart 2011 12:40
    Heeft er iemand iets beloofd dan??
    Goddegod, iedereen mag tegenwoordig ongecensureerd onzin-columns schrijven.....

    'Is dit de beloofde correctie' suggereert dat er een slimpieper rondloopt die een Tsumani (een waterberg + een berg Japanse schulden), een Atoomakkefietje, een Jemenitische tiran EN een Libische mafkees aan zag komen.

    Wat voel ik mij nederig in het aanschijn van zoveel IEX Voorzienigheid!

  2. [verwijderd] 21 maart 2011 16:16
    Hoi Cees,

    Ben het met je eens dat het echt niet kan om te zeggen dat Japan een mooie kans is om de herstelwerkzaamheden... Shocking en zo kort na het plaatsvinden van de ramp ronduit asociaal. Ik las al een verhaal van zelfde strekking van 1 van de hoge heren van ING. Als hij zelf een ernstige ziekte krijgt, zeg ik toch ook niet dat dat kansen biedt voor de gezondheidszorg... Ik zeg het niet gauw, maar dit is ronduit immoreel.

    Ik hoop dat hij publiekelijk aan de schandpaal genagelt wordt.

    Ik kan helaas de naam van de bewuste persoon niet vinden.

    Gr. Guus
  3. [verwijderd] 21 maart 2011 17:24
    @hansome: Jawel, deze correctie was voorspeld door een groot aantal analisten; helaas heb ik er onvoldoende gebruik van gemaakt, omdat ik aarzelde en het opeens snel ging. Japan en Libie hebben misschien tijdelijk de koersen sneller (te snel) laten zakken, het maakt niet echt uit voor de grote lijnen. Een verdere correctie is nog heel goed mogelijk.
  4. [verwijderd] 21 maart 2011 19:07
    quote:

    Frank van Dongen178 schreef op 21 maart 2011 18:54:

    Ik begrijp dat je me wil fucken, maar het is niet juist om geruchten in de wereld te brengen die niet waar zijn.
    Cees Smit
    Ze maken alleen maar grappen Cees. Ik heb zelf veel respect voor je mening. En zij lezen het ook vrij snel.
  5. [verwijderd] 21 maart 2011 22:10
    Cees ik heb heel wat meer affiniteit met jouw verhaal dan met het verhaal van dhr Heijink. Deze stelt dat met de daling zijn TA-voorspelling is uitgekomen en neemt de aardbeving in Japan hierin niet mee en jij doet dat wel. Het is idd nog maar afwachten of dit de correctie was.

    Groet Debo
15 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links