Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Executieverkoop Griekenland

"Rond de discussie over een noodfonds eindelijk af en kom zo snel mogelijk met een noodplan voor de Europese economie." Dat was vorige week donderdag mijn oproep aan de Europese regeringsleiders. Afgelopen weekend waren de politici opvallend doortastend in hun besluitvorming.

De omvang van het Europese deel van het tijdelijk noodfonds (EFSF) wordt verhoogd tot effectief 440 miljard euro. Bovendien komt er een permanent fonds (ESM) dat rechtstreeks, dus niet via de markt, schuld van probleemlanden kan opkopen. Griekenland moet extra maatregelen nemen de financiën te saneren in ruil voor een lagere rente. Daarnaast zijn er afspraken gemaakt om een steviger en een meer gecoördineerd economisch beleid te voeren.

Beslissende stap EU
Met deze maatregelen heeft naar mijn idee de EU een beslissende stap gezet de financiering van begrotingstekorten op Europees niveau te centraliseren. Door het direct opkopen van staatsschuld is in feite de financiering van alle EU-landen gegarandeerd. In het verleden gaf ik diverse keren aan een voorstander te zijn van deze centrale financiering. Maar de afspraken die nu gemaakt zijn maken mij toch niet vrolijk.

Ten eerste is het voorgestelde gezamenlijk economisch beleid boterzacht en lost het de problemen nauwelijks op. Waarom moet er voor het terugdringen van staatsschuld (tot maximaal 60% van het nationaal inkomen) een termijn van maar liefst twintig jaar worden genomen? Wat hebben afspraken over loonvorming en pensioenen voor zin? Dit soort maatregelen is kennelijk nodig omdat het aan de basis niet goed zit.

Zo is afgesproken de cao-loonvorming van de EU-landen te monitoren. Dat leidt natuurlijk weer tot extra toezichtorganen en regels. Beter dan van bovenaf de lonen te controleren is maatregelen te nemen om de Europese arbeidsmarkt flexibel te laten functioneren. Een betere marktwerking binnen Europa en daarnaast een stimulerend beleid ten aanzien van innovatie, zijn nodig om de uitdagingen voor de komende decennia aan te kunnen.

Slecht nieuws obligatiebeleggers
Voor obligatiebeleggers is er echt slecht nieuws. De regeringsleiders hebben bevestigd dat de obligaties van het permanente noodfonds een preferent karakter krijgen boven reguliere obligaties die na 2013 worden uitgegeven. Als een probleemland failliet gaat moeten de houders van reguliere obligaties bloeden.

Met de introductie van preferente EU-schuld wordt de positie van houders van staatsschuld verder verslechterd. Op elk moment kan Europa besluiten staatschuld van een probleemland te herstructureren en de obligatiehouders te korten in hun rechten.

Ik heb al eerder aangegeven dat het een heel slecht idee is obligatiehouders de prijs te laten betalen voor financieel wanbeleid van de overheid. Alleen in uitzonderlijke gevallen is het verdedigbaar geldschieters voor de kosten daarvan op te laten draaien. Dit standpunt is niet populair. Velen zijn van mening dat houders van staatsobligaties dezelfde positie hebben als schuldeisers van private ondernemingen. Jaap Koelewijn, hoogleraar aan de universiteit van Nyenrode, pleitte er onlangs zelfs voor de Grieken hun schuld kwijt te schelden. Dat gaat wel heel ver.

Consequent zijn
Maar goed, als we dan echt vinden dat houders van staatsschuld dezelfde positie hebben als schuldeisers van private ondernemingen, laten we dan ook consequent zijn. Een faillissement ontstaat in bijna alle gevallen door liquiditeitsproblemen van de getroffen partij. Dat geldt ook voor Griekenland. Zodra het land geen financiële middelen meer krijgt van het noodfonds, zal een faillissement inderdaad niet kunnen worden afgewend.

De tweede stap in het afwikkelen van een default is de liquidatie van de onderneming. De obligatiehouders krijgen dan in veel gevallen een behoorlijk percentage, soms bijna 100%, van de hoofdsom alsnog uitgekeerd. Bij een bankroet van de Grieken gaan we het land natuurlijk niet liquideren. Maar net als in een private situatie, dienen dan wel de bezittingen van het land te worden verkocht ten behoeve van de afwikkeling van het faillissement.

Rapport IMF
Wat blijkt? Conform een rapport van het IMF heeft de Griekse overheid bijna 500 miljard aan bezittingen, waaronder 250 à 300 miljard aan vastgoed. Let wel, het gaat niet om totaal Grieks bezit, maar alleen om bezittingen van de overheid. Tegenover deze bezittingen staat 330 miljard aan staatschuld. Stel dat bij executieverkoop de bezittingen 350 miljard opbrengen (70% van de geschatte waarde), dan zijn de obligaties voldoende gedekt.

Natuurlijk zal deze methode van herstructurering in de praktijk niet gaan plaatsvinden. Dat betekent dat de huidige besluiten rondom het noodfonds de toekomstige financiering via de markt voor zwakke EU-landen alleen maar moeilijker, zo niet onmogelijk maken. Dat zullen de regeringsleiders ook inzien. Waarmee mijn gedachte wordt bevestigd dat afgelopen weekend in feite is besloten, de afzonderlijke overheidstekorten in de toekomst Europees centraal te financieren.


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Gerelateerd

Reacties

14 Posts
| Omlaag ↓
  1. farcha 17 maart 2011 15:07
    quote:

    masterguus schreef op 17 maart 2011 14:54:

    Genaait zonder er van te genieten dus...
    Misschien bedoelde je 'genaaid zonder ervan te genieden'???

    Naaien:
    ik naai
    jij naait
    hij/zij naait
    jullie naaien
    wij naaien
    (heb) genaaid

    Duidelijk nou? Goed zo, nou jij de andere werkwoorden! Begin maar met 'Nieten'. Zal ik je een beetje helpen:

    Een naaimachine naait en een nietmachine niet.

    Vooruit, aan de slag!
  2. DoubleH 17 maart 2011 15:17
    quote:

    arjan k schreef op 17 maart 2011 14:01:

    Waarmee mijn gedachte wordt bevestigd dat afgelopen weekend in feite is besloten, de afzonderlijke overheidstekorten in de toekomst Europees centraal te financieren.

    dat is toch mooi.. de rente op eu obligaties zal lager zijn als die van de duitse nu
    Dat lijkt me stug arjan k. Op obligaties van Duitsland ontvang je nu een lage rente en bij de grieken een hoge. Als je ze samenvoegt krijg je natuurlijk iets daar tussenin. Ik schat dat je dan als EU gemiddelde rond de 4,5-5% uit gaat komen.
  3. DoubleH 17 maart 2011 15:27
    Beste Marcel,

    Ik blijf het fundamenteel met je oneens. Beleggers in staatsobligaties werden door niemand gedwongen om Griekse staatsobligaties te kopen. Dat ze in het verleden tevreden waren met een veel lagere rente is volledig aan henzelf te danken. Als je je huiswerk niet goed doet dan krijg je problemen. Je gaat toch ook niet verkondigen dat degene die midden in de crisis hun aandelen verkochten gecompenseerd moeten worden voor hun verlies?
    Daarnaast stel je ook dat de Griekse overheid voldoende bezittingen heeft ten opzichte van de uitstaande schulden. Een totaal irrelevante vergelijking. Bijna alle financials noteren momenteel ook (ver) onder hun eigen vermogen per aandeel. Echter kijkt de markt naar de verwachting van de mogelijkheid tot terugbetaling van deze schuld/de verdisconteerde waarde van alle toekomstige winsten.

    MVG,

    DoubleH
  4. [verwijderd] 17 maart 2011 15:50
    quote:

    farcha schreef op 17 maart 2011 15:07:

    [...]

    Misschien bedoelde je 'genaaid zonder ervan te genieden'???

    Naaien:
    ik naai
    jij naait
    hij/zij naait
    jullie naaien
    wij naaien
    (heb) genaaid

    Duidelijk nou? Goed zo, nou jij de andere werkwoorden! Begin maar met 'Nieten'. Zal ik je een beetje helpen:

    Een naaimachine naait en een nietmachine niet.

    Vooruit, aan de slag!
    Hahahahaha lol, je hebt helemaal gelijk! Dom dom dom...

    Ik ga me meteen uitschrijven voor het nationaal dictee...
  5. forum rang 5 The Third Way... 17 maart 2011 16:01
    Uiteindelijk is dit de verkeerde beslissing, het kwijtschelden van schulden, wanneer de debiteur (nog) niet op zijn eigen benen kan staan. En dat kan Griekenland nog steeds niet.

    De nadruk qua schuldsanering ligt nu bij privatiseringen. Een goede manier, maar nog steeds wordt het fundamentele probleem niet opgelost: een competitieve economie. In feite tonen de laatste cijfers aan dat.... het steeds slechter gaat. Dat weten de beleidsmakers ook en derhalve kan dit initiatief alleen maar begrepen worden als een prikkel richting de Grieken om zich te herpakken, en misschien ook als een manier om de problemen voor ons uit te schuiven.

    Indien de competiviteit niet verbetert, wat mijn vaste overtuiging is, dan wordt het nog bijzonder gezellig in EU land. Verkiezingen komen eraan in een aantal landen, het is te hopen dat de komende periode geen negatieve verrassingen bieden, anders kan het Europese politieke landschap heftig opschuiven naar (extreem-) rechts, met alle gevolgen vandien.

    Vooralsnog zijn de Grieken aan de winnende hand in de chicken race...

  6. [verwijderd] 17 maart 2011 16:39
    Volgens mij wordt er één factor vergeten in het Griekenland-drama, en dat is dat de normale man, de Nikos en Yorgos zeg maar, ook mee moeten in de oplossing... We zien in IJsland hoe lekker dat gaat... Wéér geen akkoord bereikt, en de IJslanders zelf zijn totaal niet bereidwillig mee te werken. Ik zag laatst een brandende Griekse politieagent op de voorpagina van de Telegraaf staan. Dat wekt niet echt de indruk dat ze bereidt zijn mee te werken in een oplossing, integendeel. Ze snappen dus blijkbaar niet eens dat een agent, gewoon een doodnormale kerel net als jij en ik, ook in hetzelfde schuitje zit en er geen bal aan kan doen. In en in triest, kan niet anders zeggen...

    Dus, zeg het maar, zijn Nikos en Yorgos bereidt mee te werken in een oplossing?
  7. [verwijderd] 17 maart 2011 17:19
    Marcel, het klinkt ontzettend plausibel wat je door de maanden heen over dit onderwerp te melden hebt.

    Maar wat denk je, is dit nu bewust beleid van de landen met een lage rente, (2) willen ze wel anders maar hebben de Zuideuropeanen ons bij de ballen, of (3) is het zo erg als ik vrees en hebben de Merkels en Rutte's van Europa eenvoudigweg geen idee, geen visie en geen verstand van zaken?

    Mvg,

    Groenvoer
  8. [verwijderd] 17 maart 2011 17:59
    mijn gedachte is : nooit kwijtschelden bij landen. ze hebben een land dat een waarde heeft en dat wordt dan gewoon verkocht om investeerders te compenseren. Wat overblijft mogen ze houden. Dit is de enige gezonde behandeling van oplichters, leugenaren en luiwammesen en mensen die altijd maar boven hun stand leven.
    De verantwoordelijken zouden (levens)lang de cel in moeten.Zo laat je een sterk inferieur zooitje gewoon uitsterven zoals de natuur altijd al doet.
    Bij overmacht door rampen, eenmalige volkomen onverwachte pech , niet door eigen schuld e.d. geldt dit natuurlijk niet.

    dáaaaaaag griekenland
  9. [verwijderd] 17 maart 2011 18:32
    ik heb er nog niet goed over doorgedacht en dat ga ik ook niet doen voorlopig maar er zijn wel een paar mitsen en maren over degenen(inwoners en bedrijven) die dan overgenomen worden door schuldeisers dat je ze niet mag uitknijpen maar wel dat normaal belasting wordt geheven evt tot 2 jaar terug . Dat niemand daar normaal belasting betaalt is begrijpelijk maar dan heb je ook geen land .
  10. DirkDeNeu 18 maart 2011 09:34
    Wat ik niet helemaal snap is dat deze maatregel averechts gaat werken. Griekenland moet nu lenen tegen een te hoge rente. Maar rente op de griekse staatsobligatie zal alleen maar toenemen, doordat de risico's van grieks schuldpapier worden verhoogd. Mischien is dat ook wel de reden dat dit pas vanaf 2013 wordt ingevord en hoopt de EU dat alles dan weer rustig is.
  11. z0n0p 19 maart 2011 13:03
    quote:

    DoubleH - aka MR Short schreef op 17 maart 2011 15:27:

    Beste Marcel,

    Ik blijf het fundamenteel met je oneens. Beleggers in staatsobligaties werden door niemand gedwongen om Griekse staatsobligaties te kopen. Dat ze in het verleden tevreden waren met een veel lagere rente is volledig aan henzelf te danken. Als je je huiswerk niet goed doet dan krijg je problemen. Je gaat toch ook niet verkondigen dat degene die midden in de crisis hun aandelen verkochten gecompenseerd moeten worden voor hun verlies?
    Daarnaast stel je ook dat de Griekse overheid voldoende bezittingen heeft ten opzichte van de uitstaande schulden. Een totaal irrelevante vergelijking. Bijna alle financials noteren momenteel ook (ver) onder hun eigen vermogen per aandeel. Echter kijkt de markt naar de verwachting van de mogelijkheid tot terugbetaling van deze schuld/de verdisconteerde waarde van alle toekomstige winsten.

    MVG,

    DoubleH
    Helemaal mee eens. De banken gedragen zich net zoals een stelletje Icesave (save, ha, ha) spaarders en dan ook nog denken dat ze met een garant-stelling weg komen. Hebben we dan HELEMAAL niets geleerd. Too big to fail, mijn zolen.
14 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links